Skocz do zawartości

Coś dla fanów plastikowych woblerów

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

W tym tygodniu znajomy podesłał mi link do przynęt, kt?łre znalazł na ebayu. Do tej pory za dobre bassowe minnowy z systemem rzutowym płaciliśmy ok. 15-20 euro. Przynęty Payo kosztują max 9 $ ! Mo?źna je kupić u holenderskiego sprzedawcy, wiec odpadają wszelkie cła i podatki. Za 40 euro kupiłem z przesyłką osiem przynęt. Będą u mnie w przyszłym tygodniu. Mam nadzieję, ze pogoda pozwoli na testy w oceanie.

http://www.ebay.com/sch/zeebaars010/m.html?hash=item43aad5b1 5e&item=290628940126&pt=LH_DefaultDomain_0&_trks id=p4340.l2562

• 3 miesiące temu...

Kilka spostrze?źeń na temat Payo. Woblery przede wszystkie warte są swojej ceny. Za taką kasę bardzo trudno dostać r?łwnie lotne przynęty z systemem rzutowym. Mo?źna przyczepić się jedynie do jakości malowania. Kolorki bardzo szybko ścierają się z niekt?łrych wobler?łw, ale to mi akurat nie przeszkadza. Warto zwr?łcić uwagę na model Aura (drugi i trzeci od g?łry). Ten nie jest malowany, kolorek znajduje się w środku korpusu. Pięknie lata i pracuje.

Więcej o Payo i przede wszystkim modelu Black Swan w wątku:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=24725&am p;am p;prevloaded=1&&start=40

20120222104109.jpg

Uploaded with ImageShack.us

A ja ostatnio zanabyłem kilka sztuk wobler?łw Bomber down deep, co prawda nie miałem jeszcze okazji ich testowac ale wyglądają całkiem, całkiem. Znalazłem je u jednego dostawcy w Polsce:

http://www.taimentackle.com/pl/pl/product/8.9-cm-bomber-deep -long-a-b24a_3137/90668

http://www.taimentackle.com/pl/pl/product/11.9-cm-bomber-dee p-long-a-b25a_3138/90669

Cenowo te?ź nie odstraszają.

Mo?źe ma ju?ź ktoś jakieś doswiadczenia?

Pozdrawiam,

jacenty

Ruchome obcią?źenie w środku woblera,przy rzucie obcią?źenie przenosi się na ogon przynęty a po wpadnięciu do wody wraca na swoje miejsce w okolice brzuszka.

Taki bajer poprawiający wywa?źenie woblera w locie i tym samym dalsze rzuty.

Dokładnie, a tu przekr?łj takiego woblera.

Tu (Daiwa Saltiga Minnow) zastosowano obcią?źenie przesuwające się na drucie, drugim rozwiązaniem są kulki w kanałach.

post-46-1348916591,3295_thumb.jpg

A jak wygląda praca tego woblera z systemem rzutowym.

Czy jest powtarzalna - tj czy obcią?źenie zawsze wr?łci do poło?źenia dolnego.

Nie wierzę , ?źe przy tak małym spadku od poło?źenia rzutowego zjedzie w dolne , zwłaszcza ?źe ściąga się go w przeciwnym kierunku.

Jak to się sprawdza w praktyce ?

W praktyce Kszysju wobler idzie głową na d?łł.wiec obciazenie wedruje do przodu lub w inne odpowienie miejsce.

mam takiego powierzchniowca co mu lata obciazenie i ustawia sie odpowiednio pod prowadzenie.i mo?źna mu nadać 3 r?ł?źne prace !

Podobnie jest z Sebille,tymi z cieczą w środku.

A najprostrze systemy rzutowe japońce miały wiele,wiele lat temu.

A ja byłem przekonany, ?źe to po prosto grzechotka i wyprułem te kuleczki ze środka lub przewierciłem dziurkę i epidianem za pomocą strzykawki umocowałem na stałe.

Miałem wra?źenie, ?źe ryby bały się takich grzechoczących wobler?łw.

Pomoglo ? lepiej braly na wyprute ?

Te?ź chciałbym wiedzieć jak było po wyciszeniu kulek ? Osobiście łowiąc woblerami z grzechotką na du?źych rzekach zauwa?źyłem, ?źe ryby bardzo się nimi interesują natomiast nie kończy się to zdecydowanym atakiem. Ryby jak gdyby płynęły za przynętą odprowadzając często pod same nogi. Atak jak ju?ź zaistnieje jest jakiś inny niby zdecydowany ale wyhamowany w ostatniej fazie. Tak miałem np. z Rapalą X-Shad Rap; było mn?łstwo wyjść i pobić ale nic nie mogłem skutecznie zaciąć. Stosując w tych samych miejscach klasycznego Shad Rap-a z balsy brań było jakby mniej ale ka?źde kończyło się zdecydowanym walnięciem i holem ryby. Jakie są Wasze spostrze?źenia ? Mo?źe faktycznie warto wytłumić kulki ??? Serdecznie pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...

Co do system?łw rzutowych , warto te?ź wspomnieć o woblerach,kt?łre mają zamontowany w środku maleńki magnes.

Do tego magnesu przyczepiona jest metalowa kulka (lub wałeczek),kt?łra podczas rzutu odczepia się i przemieszcza w tylną część przynęty co umo?źliwia dalszy zarzut.

W momencie gdy wobler opadnie na wodę,kulka powraca do umieszczonego w jego części centralnej magnesu i tam pozostaje.

Często przynęty te są połączeniem jerka z crankbaitem co pozwala te?ź na dwojaki spos?łb prowadzenia takiej przynęty.

post-5652-1348916711,5707_thumb.jpg