Skocz do zawartości
  • 0

Wpływ grubości plecionki na łowienie z opadu.

Kozi

Pytanie

Witam

Mam takie pytanie czy grubość plecionki ma du?źy wpływ na łowienie sandaczy z opady na rzece? Chodzi mi tutaj o prędkość opadu oraz mo?źliwość l?źejszego łowienia. U?źywając cieńszej plecionki jest mo?źliwe lepsze czucie dna i zastosowanie l?źejszej gramatury gł?łwek?

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na małej głębokości wpływ grubości plecionki na prędkość opadu jest marginalny, ale na du?źym uciągu – ju?ź nie. Prąd napiera na plecionkę tworząc „?źagiel”; tym większy, im jest grubsza. Przy większych głębokościach efekt jest podw?łjny – nap?łr prądu + wertykalny op?łr, jaki napotyka plecionka.

• 0

Jeszcze jeden czynnik ma wpływ na grubość stosowanej plecionki. Przy silnym wietrze lepiej jest grubość pleciucha zredukować, będą nieco mniejsze balony i lepszy kontakt z przynętą.

Na Odrze u?źywam od 10 lb do 25lb. Ktoś opisywał to 10lb jako 0,15 ale średnica przy plecionkach to sformułowanie powiedzmy umowne. 25 lb wygląda jak monofil około 0,32-0,35.

• 0

Kozi, jeśli łowisz na Warcie w okolicach Śremu, to ta grubość nie będzie miała a?ź takiego znaczenia, bo woda przyspiesza tam, gdzie jest płycej, a tam gdzie jest głębiej, nie jest przecie?ź bardzo głęboko u nas... Jednak przy łowieniu sandaczy ka?źdy niuans mo?źe stanowić o pora?źce lub sukcesie i warto zestaw zoptymalizować, uprzeć się na mo?źliwie wyśrubowane parametry. Do wyholowania sandacza wystarczy plecionka ok. 10lb spokojnie, a grubszą (mocniejszą) zastosować nale?źy o tyle, o ile chcemy uniknąć strat w przynętach na zaczepach. Moja obecnie u?źywana ma ok.7kg i prostuję haki lub wyciągam zaczepy na brzeg.

Pozdrawiam

Grzesiek

• 0

Ja u?źywam obecnie power pro 15 lb (0.19)? i nie wiem czy to nie błąd. Wiadomo power pro ma dosyć luzny splot więc jest dosyć gruba. Zastanawiam się czy ma to du?źy wpływ skuteczne łapanie sandaczy. Słyszę, ?źe ludzie w moich okolicach łapią 6-7 gr gł?łwkami a ja zakładam 15-20 gram i dopiero jakos idzie.

• 0

Mo?źe to wędka robi r?ł?źnicę? Jakiej u?źywasz?

Oznaczoną jako 0,19 chyba właśnie miałem i faktycznie wydawała się gruba, za to była piekielnie mocna i trwała (zdaje mi się, ?źę mocniejsza ni?ź 15lb, u?źywałem do szczupakowania na cię?źko, nie na rzekę). Kupowałem ze trzy lata temu USA z metra oznaczona w lb i był przelicznik na średnicę na takiej tablicy z kr?łtkimi odcinkami ka?źdego z rozmiar?łw do pomacania. Jest sporo wątk?łw plecionkowych na Forum, popatrz czego ludzie u?źywają, zdania zawsze będą podzielone, źr?łdła plecionek te?ź r?ł?źne. Trzeba to wziąć pod uwagę, kupić i samemu przetestować, czy w zestawie to gra, czy nie.

P.S. Kolega @woblerwz ma rację. W naszych warunkach wpływ wiatru bywa większy ni?ź płynącej wody, zwłaszcza przy dłu?źszym rzucie, ale te?ź pewnych rzeczy nie spos?łb przeskoczyć, a 15lb to rozsądny kompromis, choć cieńszą ni?ź PP zapewne uda się znaleźć. Co do gramatury gł?łwek, to obławiając nurt, a nie wolniaki, poni?źej 10g nie schodzę (chyba ?źe w poprzek z nurtem, ale tak nie złowiłem ?źadnego sandacza - uprzedzam, nie specjalizuję się w tym, więc mo?źe koledzy tak właśnie łowią...), najczęściej koło 12-15g, 17-20g te?ź się czasem przydaje.

• 0

Co do wędki to chyba nie tutaj problem le?źy bo u?źywam mistrall shogun 7-28. Wędeczka naprawdę super problem le?źy gdzieś indziej (moim zdaniem w plecionce) bo jednak ta power pro jest dośc gruba ale za to cholernie mocna...

Mo?źe jakiś specjalista w łowieniu rzecznych sandaczy się wypowie ;)

• 0

Odpowiedź jest prosta,zredukować moc linki do niezbędnego minimum. Dzięki temu opad będzie szybszy,a co za tym idzie będziesz m?łgł zejść trochę w d?łł z gramaturą gł?łwek,dodatkowo czułość zestawu się poprawi.

Na sandacze spokojnie wystarczy 10lb,wyjmiesz tym ka?źdą sztukę oczywiście przy dobrym wyregulowaniu hamulca przy tych największych okazach. No chyba ?źe łowisz w okolicach zwalonych drzew czy krzak?łw więc wtedy przy tych największych rybach przydaje się mocniejsza linka ?źeby ryba nie poleciała w zaczep - ale przy kijku do 28g raczej u?źywanie plecionki powy?źej 15lb mija się z celem... Osobną sprawą jest to jak du?źo zaczep?łw masz w łowisku,wtedy mo?źna myśleć o grubszej lince w celu zminimalizowania strat w pudełku,ale z drugiej strony z mojego doświadczenia wynika ?źe jeśli nie dasz rady odstrzelić zaczepu,to czy linka 10lb czy 20lb nic nie zmieni jeśli gł?łwka zaklinuje się między kamieniami,przy 20lb tylko urwać będzie trudniej

• 0

Jeśli, jak piszesz, ludzie w Twojej okolicy łowią gł?łwkami 6-7gram?łw, to mo?źe w kiju te?ź być problem. Nie znam tego Mistrala, skoro piszesz ?źe jest super to dobrze wr?ł?źy, ale do takich gramatur wystarczy kijek o połowę mniejszym wyrzucie. Taki patyk do 14g CW będzie miał ok.10-12lb i wtedy zastosowanie linki o takiej wytrzymałości będzie tym bardziej uzasadnione. I czułość przy takich gł?łwkach wzrośnie wyraźnie wobec szczyt?łwki, kt?łra da sobie radę w nurcie z przynętą 28g. Nie jestem specem od rzecznych sandaczy, ale pr?łbuję pom?łc, bo wyobra?źam sobie w jakich miejsc?łwkach pr?łbujesz łowić ;)

@Wędkarz87 - masz rację, zazwyczaj z kamlot?łw uda się odstrzelić, a jak nie to nic nie pomo?źe, ale większość zaczep?łw jakie ja wyciągam z wody, to śmieci :angry: worki i szmaty wypełnione piaskiem :wacko: czy gałęzie przysypane piaskiem, wiec moc do tego się przydaje, ale fakt, te?ź uwa?źam ?źe nie ma co przesadzać i warto zestaw mo?źliwie odchudzić.

Pozdrawiam

Grzesiek

• 0

Ja dopiero zaczynam przygodę z rzecznymi sandaczami, ale czuję tak jakby te l?źejsze gł?łwki po prostu nie dochodziły do dna bo obserwuje szczyt?łwkę plecionkę a te nadal napięte a jak zało?źę cię?źszą głowkę to czuję charakterystyczne stuknięcie i widzę, ?źe szczyt?łwka się prostuje. Co do kijka to nie mam niestety nic l?źejszego jedynie okoni?łwki :lol:

• 0

Przecie?ź kijek do 14g to jest okoni?łwka ;) Linka linką, zapewne mo?źna coś zyskać, ale jak dla mnie łowienie zupełnie na lekko mija się z celem:

Co do gramatury gł?łwek, to obławiając nurt, a nie wolniaki, poni?źej 10g nie schodzę (...) najczęściej koło 12-15g, 17-20g te?ź się czasem przydaje.

Połamania! Jak złowisz ładnego sandacza, pochwal się proszę, chętnie pogratuluję! :mellow:

Pozdrawiam

Grzesiek

• 0

Panowie mam problem. Dodam że zupełnie zgłupiałem i nie wiem jaką plecionkę kupić, miałem PP 0.19 - 15 lb a teraz padł wybór na Strena. Tylko nie wiem jaką moc wybrać zostać przy podobnej czy zejść niżej? 10 lb czy 14 lb??? Plecionka ma służyć na sandacza i szczupaka głównie na Wiśle ale będę łowił również na jeziorach i zahaczę również o Ebro w tym roku. Brdziej się skłaniam ku 14 lb ale nie wiem czy to będzie dobry wybór. A kołowrotek to Penn Slammer 360 a kij Team dragon 10-42 g, 255 cm.. Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam.