Skocz do zawartości

Ta niedziela przeszła do historii- pierwsze jerkowanie :)

zewu

Rekomendowane odpowiedzi

W niedzielę zrobiliśmy sobie ze Slaveckym i Technikiem lightowy trzygodzinny wypadzik na nadwiślańskie zastoisko. Nie byłoby w tym nic godnego odnotowania, gdyby nie fakt, iż pokazałem wtedy po raz pierwszy wodę swojemu zestawowi jerkowemu :mellow: Żeby było śmieszniej, okazało się, iż także Technik od kilku dni posiada taki zestaw z multikiem :lol:

Pierwsze rzuty wyszły mi bardzo dobrze. Osiągane odległości zostały ocenione na 25-30 m. Nie było mi jednak dane upajać się tym faktem, gdyż Technik, po oddaniu kilku rzutów... złowił wymiarowego szczupaka! Esox połakomił się na Fatso.

Ja w swoim arsenale miałem jedynie dwa Sidery 7 cm. Porzucałem jednak także przynętami z pudełka Tachnika: Fatso i Jackiem. Chęć bicia rekordów odległości ostudziły dwie potężne brody, które musiałem ciąć nożem.

Nie zrażałem sie jednak i już rzucając mocno asekurancko, trafiłem swoją pierwszą rybę na jerka. Był to niewymiarowy szczupaczek :D Bardziej mnie chyba jednak ucieszyła pierwsza broda, którą udało mi się sprawnie rozplątać :lol:

W sumie bardzo przyjemny wypad, dowodzący, że także nad Wisłą da się pojerkować. Zdobyłem nieco doświadczeń i umiejętności, przekonałem się, że plecionka fluo, którą nawinąłem z konieczności jest wielce pomocna w uczeniu się techniki prowadzenia Slidera, przypony wolframowe są rzeczywiście do d... oraz że każdy z posiadanych przeze mnie Sliderów pływa w inny sposób (co mnie nieco zasmuciło).

Nie mogę się już doczekać następnego wypadu z jerkówką i nieco większym arsenałem przynęt.

post-147-1348913281,7532_thumb.jpg

Zewu, gratulacje! Chyba najbardziej cieszy to, że masz ochotę powrócić ponownie nad wodę z jerkówką. Fajne są również Twoje spostrzeżenia. Właśnie najczęściej chęć bicia rekordów odległości kończy się przymusową chwilą przerwy i kolejnym treningiem rozplątywania bród. Odległości same przyjdą. Do tej pory jeszcze zrobisz trochę bród i odstrzelisz przynęt ale nie ma co się przejmować bo później człowiek tylko łowi, łowi i łowi ....

Gratulacje! Pierwszego zawsze się pamięta.

Pozdrawiam

Remek

@Sławek, również gratuluje szczupaka :D

Ten pierwszy szczupaczek już zaciera się w mojej pamięci Liczył się będzie pierwszy wymiarowy. Okolice W-wy i same miasto obfituje w glinianki, jeziorka, kanały. Myślę, że jeszcze w tym tygodniu powalczę.

BTW gdyby ktoś miał ochotę w tygodniu wyskoczyć np. na cofkę Narwii, to bardzo chętnie się wybiorę :D

Szaleństwo jerkowe trwa :lol: Nie wiem czy Ci pogratulowałem więc robię to tu i teraz B)

Nie było mi jednak dane upajać się tym faktem, gdyż Technik, po oddaniu kilku rzutów... złowił wymiarowego szczupaka! Esox połakomił się na Fatso.

To Fatso 14 bo nie pamiętam czy mówiłeś?? :unsure: Dobrze, że jeszcze pamiętam, że z Tobą rozmawiałem :lol:

Pozdr.

Salmo

Dziś wybrałem się z Xenonem75 (PW) na cofkę Narwii i zabrałem oczywiście jerkówkę. Uzupełniłem arsenał o jerki Siudaka (rewelka!) oraz Jaxona Jerk Plus (jak to prowadzić żeby w ogóle chodziło?). Wykonałem kilkadziesiąt rzutów, po czym na multiku pojawiła się megabroda. Nie dało się jej usunąć nawet po ingerencji nożem. Szkoda, bo ryby kąsały i musiałem je wyciągać za pomocą spina

• 3 tygodnie później...

:mellow: to i ja chciałbym się pochwalić że w ubiegłą sobotę zabrałem na łódkę szwagra prawie nowicjusza wędkarskiej profesji i dodatkowo kijek castingowy Daiwa Procyon z multikiem Viento,początkowo chciałem szwagierka obciążyć łowieniem na jerka ale mnie olał i powiedział że nie będzie rozplątywał bródek na moim kołowrotku.Noi stało się po krótkim trolingu mam swoją pierwszą rybę esoxik 55 cm ,a po 2 godzinach kolejny tego rozmiaru ale z rzutu.W ciągu kolejnego tygodnia złowiłem na tą wędkę wszystkie szczupaki i kilka ładnych 30perca fluviatilisów.Finał jest taki że skończyłem łowienie w tą niedzielę: łącznym wynikiem 18 szczupaków na koncie(największy 72 cm)+ ok.60 niewymiarków wszystkie na casting,spinningu nawet raz już nie rozpakowałem-leżał tylko awaryjnie

Casting naprawdę daje frajdę. :lol: Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

:mellow: to i ja chciałbym się pochwalić że w ubiegłą sobotę zabrałem na łódkę szwagra prawie nowicjusza wędkarskiej profesji i dodatkowo kijek castingowy Daiwa Procyon z multikiem Viento,początkowo chciałem szwagierka obciążyć łowieniem na jerka ale mnie olał i powiedział że nie będzie rozplątywał bródek na moim kołowrotku.Noi stało się po krótkim trolingu mam swoją pierwszą rybę esoxik 55 cm ,a po 2 godzinach kolejny tego rozmiaru ale z rzutu.W ciągu kolejnego tygodnia złowiłem na tą wędkę wszystkie szczupaki i kilka ładnych 30perca fluviatilisów.Finał jest taki że skończyłem łowienie w tą niedzielę: łącznym wynikiem 18 szczupaków na koncie(największy 72 cm)+ ok.60 niewymiarków wszystkie na casting,spinningu nawet raz już nie rozpakowałem-leżał tylko awaryjnie

Casting naprawdę daje frajdę. :lol: Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Heretyk! :D

Gratulacje!

Pozdrawiam

Remek

Gratuluje !

Ja pierwsze spotkanie z jerkami miałem przy użyciu ciężkiego sprzętu klasycznego - 2,4m kij 10 - 40 g wyrzutu i kołowrotek 4000, żyłka 0,22. Miałem tylko 2 przynęty fatso 10 i slider 7 - a złowiłem 3 wymiarowe szczupaki - największy 66 cm. No i oczywiście najwiekszy został w wodzie - około 80 centymetrowe szczęście wypięło się przy pierwszym podprowadzeniu do łódki. Ale jak najszybciej będę się starał o sprzęt jerkowy bo nadgarstek boli jeszcze

Pozdrawiam

Albercik