Skocz do zawartości
  • 0

Duża krypa - co z nią zrobić?

SkiDivPL

Pytanie

Dzisiaj wpadła mi w ręce taka łódź jak tutaj:

9871594_straz.jpg

Sprzęt po wojskowy z demobilu i oczywiście w dużo gorszym stanie :)

Wymiary łodzi to 5x1,8 metra.

Laminat pancerny można po nim skakać.

I tutaj pytanie co z tym zrobić? Moja pierwsza myśl to zrobienie łodzi na amerykański Jon Boat z dużymi pokładami.

Ale czy to nie za duża krypa na nasze warunki?

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z tego co się zdążyłem zorientować to dwie wersje były, taka jak Twoja z uchwytami alu i Taka jak moja. Te wzmocnienia to raczej pod ławki zostaly zaprojektowane aby odciążyć sposób mocowania, u mnie ławki tylko wisiały, zaczep narażony był/jest na destrukcję (potrafią puścić spawy od nadmiernego obciążenia podczas eksploatacji) a z drugiej strony żołnierze siedzieli niżej i byli mniej narażeni na ewentualny ostrzał [emoji6]

Będę robił zabudowę na profilach alu ale raczej po sezonie

Twoja łódź nie miała tabliczki znamionowej?

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

• 0

Nie było, mi sie wydaje ze to nie wzmocnienia a raczej co by sie nie poślizgnąć (jodełka), u mnie za antyposlizg robiło coś na kształt żelkotu tak napaćkanego jakby szpachelką, kurestwo straszne, mala wywrotka i kolana poscierane do kości. Poprzeczne wzmocnienia do krorych były okucia z łańcuchem i jakimś zapięciem, służyły do podnoszenia za pomocą zmyślnego żurawia do załadunku na przyczepę PTŁ

• 0

Na tyle ile się dało są suche :)

Mały deszcz im nie zagraża w ulewę pewnie coś się tam przedostanie, muszę przykleić uszczelkę gumową i wtedy zapewne zatrzymam większość wody.

Bakisty (ta duża ze zdjęcia) zrobiłem na zasadzie skrzyń które są wkładane osobno na aluminiowy stelaż, w razie potrzeby mogę wyjąć każdą bakistę osobno. Mogę wyjąć wszystkie pudełka i przynęty razem i zapakować do samochodu lub domku, nie muszę wszystkiego trzymać na łodzi.

Skrzynie zrobione z cienkiej sklejki i oblaminowane matą i żywicą epoxy. Jak system się sprawdzi to w przyszłym sezonie posłużą jako forma i wykonam je całkowicie z laminatu.

• 0

Tak jak pisałem wcześniej, u mnie tylko elektryk, epropulsion spirit 1.0 mam na wymianę ze spaliną na rumpel raczej, choć może będzie pod manetkę, nie chce robić sterówki typowej, mam pomysł jak to ogarnąć w inny sposób - ma zajmować minimum miejsca i musi być szybko demontowalne, co do mocy to sie nie zastanawiałem, ale raczej 25-30KM