Skocz do zawartości
  • 0

Duża krypa - co z nią zrobić?

SkiDivPL

Pytanie

Dzisiaj wpadła mi w ręce taka łódź jak tutaj:

9871594_straz.jpg

Sprzęt po wojskowy z demobilu i oczywiście w dużo gorszym stanie :)

Wymiary łodzi to 5x1,8 metra.

Laminat pancerny można po nim skakać.

I tutaj pytanie co z tym zrobić? Moja pierwsza myśl to zrobienie łodzi na amerykański Jon Boat z dużymi pokładami.

Ale czy to nie za duża krypa na nasze warunki?

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Gdyby to było aluminium to pewnie była by to super okazja :)

Dane znalezione w necie:

• Żywice poliestrowe zbrojone włóknem szklanym
  • Szwajcarski materiał airex jako przekładka usztywniająca i wypierająca
  • Samo gasnący żelkot jako czynnik niepalny

Dodatkowo wzmocnienia z listew stalowych

Laminat jest tak sztywny i twardy, jakiego jeszcze nie widziałem w cywilnej łodzi.

W takim razie bardzo przepraszam choć i tak cena nie jest straszna :)

Zasugerowałem się kształtem łódki, to typowy "Jon boat" , które w większości produkowane są z aluminium.

• 0

Panowie, jako że wysokość pawęży w tej łodzi to 63cm to mam pytanie czy celować z kupnem silnika ze stopą XL, czy lepiej obniżyć pawęż do rozmiaru L?

Będę szukał używanego silnika ok 50km a ofert z kolumną XL jest bardzo mało.

Edytowane przez SkiDivPL

• 0

Ilość silników ze stopą L jest znacznie większa niż XL - to moje zdanie tylko.

Dodatkowo - są tańsze niż "s" i być może tańsze niż XXL - domniemanie

A stopa "L" wystarczy na sfalowane zbiorniki - własne doświadczenie.

Ingerowałbym :)

Fajna łajba!

Edytowane przez Dano.
  • Like 1

• 0

Kiedyś widziałem na OLX ofertę sprzedaży silnika z częścią umożliwiającą zmianę długości kolumny z L na XL lub odwrotnie.

Niestety nie pamiętam co to był za silnik ani jak to wyszukać w necie. Było by to idealne rozwiązanie.

Daniel, przy większej fali będę się raczej martwił płaskim dnem i brakiem klasycznego "dziobu".

A fajna to może będzie ;) DZięki.

• 0

E tam - już jest fajna. Na Wisłę bym wziął i postawił.

A tak gumiaka dmucham, bo sprzedałem fajne, acz ciężkie łodzie.

Prawda jest taka, że przy większej fali to i tak spierdzielasz do portu. Ani się fajnie nie łowi, ani ryzykować nie chce.

• Like 1

• 0

Nie baw się w XL. Będzie ciężko znaleźć akurat taki silnik co ci pasuje. Celuj raczej w 50-75hp. To co wisi na filmiku na pawęży też na ułomka nie wygląda. Jak boisz się sam ruszać, to zleć to komuś, kto się zna. Cena nie zabije, a kłopot z głowy.

• Like 2

• 0

Koledzy, jestem w trakcie projektów i muszę mieć zwymiarowany zbiornik paliwa i tutaj pojawia się problem.

Jakiej wielkości zbiornik dobrać do takiej łodzi i silnika 60 km?

Na moich dotychczasowych pływadłach stosowałem zbiorniki 12 i 20 litrów, ale tutaj myślę że to będzie za mało.

• 0

Jakie odległości pokonujesz i ile +/- motogodzin pracuje silnik?

Nie potrafię tego określić, jeziora Mazurskie 500 1000ha, pływanie po miejscówkach.

Z moim ekonomicznym silnikiem odległości pokonywane nie stanowiły problemu.

Nie chcę też po jednym dniu dolewać paliwa.

Zbiornik będziesz robił w dnie?

Silnik będzie zabudowany pod podłogą z możliwością dostępu, jeśli wystarczy mniejszy zbiornik zastanowię się nad opcją z wyjmowanym zbiornikiem.

Krzysiek a Ty u siebie jak to rozwiązałeś?

• 0

Średnio około 6-7 l/h wychodzi.

Nie pływam na Maxa, no może czasem ????, bo to jest w ogóle nie ekonomiczne, a prędkość większa zaledwie o 20 km/h.

Przeloty to spalanie około 15-17 l/h przy prędkości 40-45 km/h i to wystarcza przy niedużych odległościach, silnik też nie dostaje po dupie, jak pływam po łowisku to spala wtedy 1-3 l/h.

Generalnie 100hp przy tej łódce spala tyle samo, jak nie mniej co 50hp :)

• 0

Ja mam 12 litrowy zbiornik.

Ale żałuję że jak projektowałem zabudowę to nie zrobiłem w dnie na wymiar między wzmocnieniami podłogi. Wtedy ciężar rozłożony na dużej powierzchni .

Co do zużycia przy 20 KM dolot na miejsce 15 km i potem troll ok 6 godzin i powrót powiedzmy ok 20 km wychodzi na granicy zbiornika 12 l. (Zapas na łodzi )

Jak będziesz zlecał zrobienie zbiornika to każ zrobić w środku grodzie z dziurami fi 8 żeby paliwo się powoli przetrwało a nie latało po całym zbiorniku.  Wlew i odpowietrznik wyciągnij do rogu łodzi .

Edytowane przez nurek28
  • Like 1

• 0

Mam podobny dylemat i nie wiem jaki zbiornik wybrać. Łódź 500kg  plus załoga i szpargały pewnie łącznie z 850kg silnik 65hp ale w dwótakcie, prędkoścć przelotowa jakieś 35/h na 3/4 szprycy, użytkowanie 80% morze i tolling. Posiadam dwa zbiorniki 12l +5l rezerwy i pytanie czy to wystarczy na dzień użytkowania czy dokupić 30l i 12l brać jako rezerwę.