TomCast Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Andrzej, Ty nad ten Dunajec to narty weź, a nie wędki, przynajmniej sobie pojeździsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Mari wysłałem wiadomość na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 16 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Miał ktoś z Kolegów kontakt z tym zestawem: http://hurch.pl/ace-switch-tip-p625.html. Chodzi mi to po głowie lub coś podobnego. Idea jest taka by na jednej lince opanować kilka warstw wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) rozumiem że to coś takiego jak vesrileader rio?używam w takiej konfiguracji dwóch głowic ze switchem.skagit short i scandi short. działa to wzorowo moim zdaniempolecam i pozdrwiam! ps.rio wyjdzie chyba taniej, bo glowica z 4roma tipami to ok 135usd z wysłką.pozdrówka ps2polecam również wulff ambush. mam takiego w 6tej klasie i używam do nimfy i underhand castów jednoręczną muchówką. to również b. krótka zintegrowana głowica plus tipy ( te trzeba dokupić) ale mogą być jakie bądź. ja używam pstrągowych 10F airflow. z resztą z każdą chyba głowicą współpracują tipy różnych producentów. długość jest chyba tu kluczem, Edytowane 16 Września 2013 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 16 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Nie wiem jak jest z Rio, pytam o ten zestaw bo jest dostępny od ręki w Krakowie. Obecnie stosuje dwie głowice i daje sobie radę, tutaj przewaga jest w szybkości i poręczności zmiany tip-ów. Jak Ci się tym rzuca i czy często zmieniasz tip-y nad wodą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) krótkie głowice są bardzo łatwe w rzucaniu. generalnie świetnie grają z krótszymi kijami DH.ja sam używam snap T i double speya głownie i gra to doskonale. rzuca się daleko i bezproblemowo. jak nie ma jakiegoś posranego wiatru to można wywalić cały shooting line :-)(treningowo na jeziorze oczywiście bo moja rzeka jest za wąska)co prawda moi koledzy twierdzą że prezentacja muchy przez grubość głowicy nie jest najlepsza ale ja mam inne zdanie i mnie to nie przeszkadza.zmieniam tipa wtedy kiedy potrzebuję. trwa to chwilę.ogólnie polecampiszesz ze masz już dwie głowcie. napisz proszę co to za głowice. nie obsługują one polileaderów/versitipów?pozdrówka Edytowane 16 Września 2013 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 16 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Co do kija CTS 11' #7 stosuję dwie głowice: VISION ACE FLOAT 10,1 metra, 26 gram docięta do 8,73 metra i 24 gram. Wykorzystuję ją do dużych streamer-ów szczypakowo - głowacicowych. Druga głowica: GUIDELINE TRIPLE D FLOAT/HOVER/INT docięta do 9,61 metra i 24 gramy. Przy takim docięciu łatwo się rzuca natomiast dokładanie polileaderów przeciąża zestaw, musiał bym docinać głowice i bezpowrotnie zniszczyć dla danego kija. Lepiej jest kupić gotowy zestaw a obecne głowice sprzedać za połowę ceny tym bardziej, że są w stanie idealnym. A jak z dużymi muchami na Twoim zestawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 26 gram to ok 400grain. czy aby na pewno Twój kij nie da rady takiej głowicy z polileaderem? ja swoim zaxisem 11' #7 targam 31/485 gram/grain bez problemu.oczywiście mowa tu o rzucaniu underhand, bo z tego co pamietam rio rekomenduje do rzutów znad glowy zejscie dwie klasy w doł.u mnie to działa bo, skagit o ktorym pisalem wczesniej działa swietnie w underhandzie ze swichem #7 i równie doskonale z jednoręczną 9tką znad glowy. co prawda switch tez uradzi taki cieżar znad glowy( testowalem na trawie i bez muchy) ale to juz nie jest to. duzymi muchami lowie 9tka znad glowy. jakoś lepiej mi to dziala. switch to tylko muchy lososiowe. glowice skagit ( a glowica o ktorą pytasz wyglada mi na takiego babe skagita) są projektowane do ciezkich much i ciezkich tonących tipów, ale raczej do rzucania underhand.wiec moim zdaniem chyba ciezko bedzie pogodzić duże muchy, switchal, polileadery i tak samo dobre rzuty znad glowy jak i rzuty speyowe.sam nie wiem. moze sie myle, ale jakos nie bardzo to widze. moze ktos bardziej doswiadczony w temacie cos napisze.pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 16 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Z głowicą GUIDELINE TRIPLE D FLOAT/HOVER/INT zaczynałem od 27 gram, dało radę jednak nie łowiło się zbyt komfortowo i dociąłem do 26 by ostatecznie skończyć na 24 gramach. Teraz jest idealnie jak dla mnie. Kształt głowicy pozwala stosować muchy trociowe, małe streamery, mokre. Prezentacja jest wyśmienita, łowiłem w ten sposób lipienie na małe mokre muszki, jako przerywnik nie mając innego kija pod ręką. Mam tu jakiś polileader, dostałem od K.Z., zrobię jutro próbę. Na FF też ktoś pytał o ten pakiet Vision-a z przeznaczeniem do #7 switch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Cześć. Trochę podobnie, jestem na etapie testowania i kompletowania (czyli marnowania czasu i kasy ) zestawów linek do 2 kijów, jeden z nich to ten sam CTS #7. Dopiero jak trzy razy przeczytałem i pomyślałem, to zrozumiałem że łowisz Andrzeju głowicą bez żadnego T-tipa, polyleadera czy innego versi.....Jakoś tak zafiksowałem się w kierunku swoich poszukiwań - skagit, scandi - że nie brałem pod uwagę takiego zastosowania.Na początku żeby uniknąć kupowania kolejnych szpul do 2 kołowrotków wydawało mi się że uda się tak skompletować zestaw żeby wszystkie tipy od 3 metrowego pływającego (którego pewnie nigdy nie użyję) do 5 metrowego T20 obsłużyć jedną głowicą w każdym kiju. Już wiem że się nie da ale próbowałem właśnie rio versitip do takiego zastosowania, niemal to samo co ACE switch z tipami. Doczepiałem do tego T15 i T17 w rozsądnych długościach i nic z tego. Nie lata, plącze się, brak techniki się kłania.Z rzucania rio z lekkimi tipami byłem zadowolony, odległości jeszcze do poprawy ale sam rzut "estetycznie" wychodził.Andrzej, myślę że z tego zestawu visiona byłbyś zadowolony jeśli zamierzasz łowić niezbyt głeboko, z 3 metrowym S3 cudów nie ma. 3 cale na sekundę to tylko jak do wiadra z wodą go wrzucisz. Wszystkie warstwy wody sprowadzą się mniej, więcej do metra od powierzni przy większym uciągu. Rzucam tym samym kijem i nie wydaje mi się żeby 24 gramy plus polyleader go przeciążały (mamy 360 plus około 65-75 grainów więc wychodzi książkowe 435 dla tego kija). A może proste rozwiązanie, jesli masz dwie głowice praktycznie w tej samej wadze 24 gr to może warto jedną ciachnąć ,od strony muchy, do 22 gramów dodać poly i będzie dobrze. Wtedy kupujesz tylko zestaw polyleaderów a nie cały komplet. Ale nie spodziewam się żeby te 2 gramy robiły różnicę. Jeśli kasa nie gra roli to bierz zestaw, produkt jest dobrze zrobiony jedynie do mojego łowienia nie pasuje :-)A swoją drogą jaki jest powód dla dwóch głowic z tak podobną masą, czy one aż tak różnią się profilem że rzut i prowadzenie inaczej wychodzi? Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Rzucam tym samym kijem i nie wydaje mi się żeby 24 gramy plus polyleader go przeciążały (mamy 360 plus około 65-75 grainów więc wychodzi książkowe 435 dla tego kija). A może proste rozwiązanie, jesli masz dwie głowice praktycznie w tej samej wadze 24 gr to może warto jedną ciachnąć ,od strony muchy, do 22 gramów dodać poly i będzie dobrze. Wtedy kupujesz tylko zestaw polyleaderów a nie cały komplet. Ale nie spodziewam się żeby te 2 gramy robiły różnicę. Jeśli kasa nie gra roli to bierz zestaw, produkt jest dobrze zrobiony jedynie do mojego łowienia nie pasuje :-)A swoją drogą jaki jest powód dla dwóch głowic z tak podobną masą, czy one aż tak różnią się profilem że rzut i prowadzenie inaczej wychodzi? Tomek. Głowice które posiadam były starannie dobierane do kija i docinane. Kijem lekko przeciążonym lepiej się podobno rzuca ja wolę jak jest na pograniczu lotności głowicy, czyli lekko. Teraz jest idealnie. Głowice mają różny kształt przez co obsługują odmienne wielkością wabie. Vision ACE jest w moich warunkach przeznaczona do dużych much, max co łowiłem to 15-18 cm. GUIDELINE TRIPLE D obsługuje typowe trociowe, duże mokre i mniejsze muchy, idealna prezentacja. Raczej nic nie będę docinał, głowice zostawię w spokoju natomiast pobawię się zestawem polyleaderów zgodnie z sugestią (taniej). Wątpię by w tym przypadku duże muchy chciały latać a na tym najbardziej mi zależy. Tomek a jaki wagowo młynek używasz do wspomnianego CTS-a 11' #7, konkretnie waga kołowrotka ewentualnie firma, model. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Andrzeju chyba mam ten zestaw głowice + tipy te z zestawu + tipy poza zestawowej. Komplet jest zestawiony pod visiona switcha #7 czyli głowica 400 grainsów/26 gr. Pisałem "chyba" bo to świeży nabytek jeszcze nie przetestowany. W chwili obecnej cały zestaw jest w Kanadzie bo pożyczyłem znajomemu jaki zestaw rezerwy na łoski wieć nie mam jak sprawdzić. Ewentualnie Andrzeju do przetestowania będzie za jakieś 2 -3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Duże muchy na polyleaderze z długim przednim taperem - mi to się nie udaje. Ale mam świadomość swoich dużych braków w technice, mało łowię w Polsce na muchę to i ćwiczyć nie mam kiedy. Moje poszukiwania głowicy do kija #7 i wiekszych much praktycznie kończą się na rio skagit max short http://www.rioproducts.com/fly-lines/spey/skagit/skagit-max-short/, można wybrać wersję z tipami lub używać T-tipów np. od visiona.Produkt na rok 2014 to i za dużo informacji od użytkowników w sieci jeszcze nie ma ale ci co już mają bardzo sobie chwalą, lata z ciężkimi muchami. Analogicznie z dużymi (objętością) też powinno latać. Co do kołowrotka, tutaj udało mi się bez ekperymentów. Mam "zestaw" od @Tomiego więc też Speedrunner tyle że niebieski. Szybciej i łatwiej mi było w ten sposób tym bardziej że wiedziałem że takie zestawienie się sprawdza. Nawet pomału oswajam się z pomarańczowymi tippetami na niebiskim blanku Nie mam do niego zapasowych szpul (na razie) więc jako drugi kołowrotek używam Orvis Mach IV. Jest trochę lżejszy (jakieś 190gr) od Opti ale mam tam nawinięte więcej podkładu więc na kiju wychodzi bardzo podobnie. Wyważenie jakieś 15-16 cm od środka stopki w obu przypadkach. Z glowicą poza przelotkami środek ciężkości przesuwa się praktycznie idealnie w środek foregripu. Piszę "z głowy" więc mogę się mylić o jakiś 1cm, czy pół. Zresztą nie wiem czy ma to aż takie wielkie znaczenie.Jedyny problem z Loopem to odrobinę mniejsza pojemność niż myślałem, muszę nawinąć jak najcieńszy podkład. W czasie łowienia z wyciągniętą głowicą praktycznie nie ma to znaczenia ale podczas holu i podbierania, szczególnie dużych ryb, nie zawsze jest możliwość przyłożenia się do poprawnego ulożenia całej głowicy na kołowrotku (poza przelotkami zostaję jeszcze przepon i kawałek tipa) i zdarza się że czasami się linka lekko przytnie o obudowę. Straciłem tak w tym roku rybę która dałaby mi najwięcej radości....chyba.Teoretycznie mógłbym wziąść większego Opti ale byłby chyba za duży do tego kija. Z orvisem takich kłopotów nie mam, tam pojemność szpuli jest dużo większa praktycznie przy tej samej "pojemności teoretycznej" według producenta. Zależy pewnie jak który producent rozumie wypełnienie kołowrotka linką. Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Andrzej, ja uzywam systemow Rio (AFS) i Airflo (Rage Compact i Skagit) i jestem bardzo zadowolony. Vision nie mialem przyjemnosci testowac i raczej na to sie nie zanosi, jak dla mnie przegieli z cena. Ciekawe, ze wedki i kolowrotki maja w bardzo konkurencyjnych cenach w porownaniu do reszty producentow, a linki o 30-50% drozsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Witam, Dla mnie te ostatnie posty sa swietnym przykladem jak mozna sobie skomplikowac zycie uzywajac do polowu ryb pieknego narzedzia jakim jest wedka muchowa. Ile razy potrzeba w realnych warunkach nad polska rzeka zmieniac glowice czy tipy? Ile ich potrzeba jednoczesnie do skutecznego lowienia ryb takich jak pstragi czy nawet glowacice? Ile linek mial na glowatke ze soba Grzesiek? Dla mnie muszkarski sprzet im prostszy tym lepszy, idealne sa linki w jednym kawalku, zintegrowane, mozna je kupic nawet w wersji skandynawskiej. Po kiego czorta jesli nie jest to potrzebne przeciagac ten caly majdan przez przelotki w te i nazat? A jak juz koniecznie chcesz lowic w ten sposob to nie lepiej wziac jakas linke plywajaca/intermediate, opierdzielic ze 3 metry i dodac do tego ogolnie dostepne koncowki np. Airflo a nie modzic, liczyc grainy, snapy, ilosc wolframu w T cos tam iles tam. A bo bym zapomnial- liczy sie calkowita masa zestawu czyli linka plus leader plus mucha. Jak bylem na ostatnim zlocie glowatkowym to switchem #8-9 lowilem przycieta zwykla linka Airflo 40+ w klasie #8 i duze muchi lataly az sie zastanawiali koledzy jak to mozliwe i ze baron cos musial przykombinowac ( muchy duze tzn. 25-30 cm przypominajace w wodze rybe a nie minoga czy pijawke). Bujo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Zastanawia mnie pytanie o wagę młynka(chyba ,że za lekki i środek ciężkości wypada poza korkowym uchwytem)...dla mnie pojemność i sprawność hamulca istotniejsze.Ciekawe co wybierzesz? Darek - młynek mam solidny w hamulcu jak i budowie... Głowice zostawię w spokoju, poczekam jak Daniela zestaw wróci z Kanady, może "chłopak" da pomachać linkami wtedy zdecyduję. Tomek - z tego co widziałem na fotkach to był Runner a nie Speedrunner. Sprawdź co masz przy kiju...Pojemność Loop Runner jest wystarczająca jeśli chodzi o głowicę do #7, running line + podkład (30lb Orvis Gel-Spun).Miałem Speedrunner-a, dla Twojego kija Runner jest idealny. Co do zapasowej szpuli - wymiana głowicy nad wodą trwa chwilę, na mój gust nie ma co się pakować w drugą szpulę... http://andrzejstanek.pl/post/43 Dzięki wszystkim za cenne rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Ok, wszystko rozumiem ale do jakich ryb np. w Polsce jest sens uzywania skagitow, multi-tipow czy innych wynalazkow ostatnich kilku lat? Trocie i lososie w rzekach i chyba bedzie tyle( raczej kelty bo przeciez nie srebrniaki). Glowatka zapewne jako ostrozna ryba sp....i najdalej jak sie da przy nawalaniu skagitami, szczupaki nie maja sensu bo kazdy, kto je lowil doskonale wie, ze potrafia prowadzic przynete do samych nog/lodzi, zerujacy pstrag ruszy sie do streamera nawet z duzego dolka itd. Ja na swoje lowienie zabieram glownie jedna/dwie linki i w razie czego mam do tego tipy Airflo w roznych dlugosciach i klasach toniecia. Uzywam ich bardzo rzadko. Pozdrawiam, MW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 To ja coś dopowiem - w switch-a uzbroiłem się dla własnej wygody. Stoję po kolana a sięgam tam gdzie przedtem musiałem pół Dunajca forsować. Samo rzucanie daje dużo przyjemności, satysfakcji z "wyczynu"... Największe dla mnie było zaskoczenie jak na małe mokre łowiłem lipienie, słowem pełnia szczęścia. Człowiek niecierpliwy jest, ciągnie go do przodu, szuka dziury w całym stąd pytania o głowice, tipy inne "szpagaty". A kto mi zabroni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Witam, @darko, Nie ma srebrniakow bo jak sa to wedkarze nie moga ich lowic. @ Andrzej Stanek Kilka lat temu lowilem switchem lipienie na suchary i tez bylo w porzadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Głowice zostawię w spokoju, poczekam jak Daniela zestaw wróci z Kanady, może "chłopak" da pomachać linkami wtedy zdecyduję. Andrzej mówisz i masz będzie na pewno okazja niestety na Pucharze Głowatki nie będę bo tak jak rozmawialiśmy telefonicznie mam w tym samym czasie tradycyjne spotkanie klubowe. Ale jak tylko sprzęt wróci do mnie to odezwę zresztą trochę info będę miał od kumpli bo wiem, że ostro go testują po dwuch dniach nie maja sił na dalsze łowienie może w Polsce też dożyjemy takich czasów czego nam Wszystkim życzę.Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Potrzebuję informacji - najcieńszy Running Line pod głowicę AMBUSH 350 grains. Muszę upchać podkład (cienki) + Running Line + głowica na Evotec G4 5-8. Obecny Guideline 30 lb + głowica wchodzi na styk kleszcząc szpulę. Mogę skrócić trochę rozbieg jednak szkoda niszczyć oryginalnie zarobiony. Dajcie jakiś namiar na sensowny Running Line 20-25 lb i stosunkowo cienki lub coś podobnego. Warunek, musi dobrze w łapie leżeć przy wybieraniu. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Jeśli cienki to zdecydowanie mono - np. Amnesia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi