Skocz do zawartości

CTS Affinity X 11'0'' #7

Andrzej Stanek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Wszystkim za sugestie, głowica dotarła. Nic tylko walczyć. Proszę o jeszcze jedną podpowiedź - jaki sznur zastosować do tego typu kija. Montując wczoraj zestaw przeraziła mnie trochę grubość (balon) głowicy. Równolegle będę chciał pobawić się linką (sznur). Dopiero wtedy zdecyduję którą drogę wybrać.

Dokładne parametry blanku:

CTS Affinity X FX1107-3 11’0″ #7 3pc

waga (g) 70,10

dolnik Ø (mm) 11,80mm

szczytówka Ø (mm) 1,7mm

Jeśłi masz tak ciężką i opływającą głowicę, zawsze będziesz mieć kabel.

Ja od dawna, przy ciężkim łowieniu niezbyt znajduę zastosowanie dla linek pływających. Rozumiem ściaganie szczupłych po jakiś płyciznach. Ale tak? dla mnie tylko intermedium.

Do swojego switcha, mam podobną w opisie wędkę ale Visiona, mam linkę Airflo 40+ CSW double hand beach line. Powiem szczerze - fruwa jak opętane. To lżejsza wersja linki której używałem na głowatce. Przy muchach tubowych czy zwykłych do nastu cm myślę że osiągnięcie do 30m nie stanowi wyzwania, olbrzymim plusem jest też łatwość rzutu. A te 30 m to praktycznie cała klasyczna linka, jednoręczną troszkę już trzeba się spocić z taką muchą na końcu.

Gdybyś był zainteresowany tą linką, będę robił na dniach zakupy w UK, za nie duze pieniądze można by ją przytulić, w sam raz tak na próbę. Linki bardzo dobre, z ew odsprzedażą pewnie też nie było by problemu.

• 1 rok później...

Co do kija CTS 11' #7 stosuję dwie głowice: VISION ACE FLOAT 10,1 metra, 26 gram docięta do 8,73 metra i 24 gram. Wykorzystuję ją do dużych streamer-ów szczypakowo - głowacicowych. Max co latało to 18 cm. Druga głowica: GUIDELINE TRIPLE D FLOAT/HOVER/INT docięta do 9,61 metra i 24 gramy. Wykorzystuję ją pod mokre muchy i małe streamer-y. Zaskoczony byłem, że dwuręcznym kijem można tak delikatnie położyć mokrą muchę. Na Dunajcu kilka razy zamiast pstrągów czepiały się miarowe lipienie ... W tym przypadku stosowałem rzuty typu: Switch Cast, Spey Cast. Przy poprzedniej głowicy ACE z dużymi muchami typowo znad głowy. Przypony do mokrych much od 3 do 4,5 metra mono. Przy streamer-ach 1,5 - 2 metry FC.

Zdjęcia zestawów pod linkami:

http://www.andrzejstanek.pl/galeria.php?i=69

http://www.andrzejstanek.pl/galeria.php?i=65

Mam też kijek 12' #8 CTS, jest na fotkach. W tym roku dostaje nowe linki/głowice... Miniony sezon męczyłem go wspomnianą ACE 24 gramy, była zbyt lekka ale i tak latało na 26-28 metrów przy "muszce" 18 cm. Rzut znad głowy i 1-1,5 metra runing linne zwisu po za szczytówką. 

• Like 1

Głowica nie była odwracana. Jesienią zeszłego roku próbowałem przy kiju switch CTS 12' #8 łowić na Dunajcu linką typowo szczupakową GUIDELINE PIKE #9F no i miałem kiepskie efekty. Sznur - głowica zbyt lekka, słabo latało, dałem sobie spokój. Jak dla mnie to tylko typowa głowica + runing linne lub wersja oszczędna Amnesia. Tej ostatniej szukam w polskich sklepach i odpowiednie średnice wymiotło. To znaczy są tyle, że do metody żyłkowej - 0,25 mm (jakoś tak)... Żyłkę firmy Sunset stosowałem sporo lat temu jako przypon strzałowy do karpiówki (40lb czarna). Można powiedzieć, że mieliśmy okazję poznać się dobrze w warunkach łowiska, tylko jak na tym "twardzielu" zawiązać węzeł... ;)  :D

pieniny2012.jpg

marcinav.jpg

Witam.

Po ostatniej rozmowie telefonicznej z Andrzejem który rozwiał trochę moich wątpliwości, zdecydowałem sie na ten kij , niestety zmartwił mnie Krzysiek Zieliński   :(  bo najwcześniej ten kij mógłbym mieć w lipcu a nawet w sierpniu dla mnie trochę z późno stanie chyba ma Visionie switchu 11‘ # 7 

Daniel.

Andrzeju brałem pod uwagę tylko dwa modele switcha CTS Affinity X 11`# 7 lub Vision GT Swich 11' #7 po rozmowie z Tobą stanęło na CST-sie. Niestety tak jak pisałem Krzysiek będzie  miał te blanki dopiero w czerwcu, co prawda proponował Ventus Switch ale mam mieszane uczucia nowy produkt , żadnych opinii. Co do jakości kijów z pracowni to wiem, nie ma co porównywać z masówką mam  Sage Xi3 990 - 4b zbrojonego przez Krzyśka i powiem krótko majstersztyk ;)

No niby Krzysiek zapewniał, że blank ponoć jeszcze lepszy niż CTS ale jednak mam pewne obawy, muszę skontaktować się z Łukaszem Ostafinem ponoć miał go również w ręku. A Ty Andrzeju jak miałeś ten blank to jak byś go porównał do CTS wiem, że tak na sucho to porównać się nie da  :)  ale za każdą uwagę będę wdzięczny

Mnie się podobał, na ogół jest tak, że mówię Krzyśkowi o swoich potrzebach, pomysłach a On stara się coś zaproponować. Jak do tej pory nie miałem problemów. I tym razem będę budował coś co jest wielkim wyzwaniem dla pracowni. Temat na etapie kompletowania składowych, paru Kolegów będzie zaskoczonych... ;)  :D

Chyba będę musiał podjechać do Krzyśka choć zerknąłem tez na temat http://jerkbait.pl/topic/21426-tfo-deer-creek-switch/ i kusi TFO ticr x w klasie  #8 9' z przedłużką robiąca z niego 11'6" switcha ale to już muszę z Kuba zagadać co i jak z tym kijem. To wyzwanie to chyba wiem jakie i pod co ta wędka :D

Daniel, jeżeli bardzo zależy Ci na takim kiju, to mam coś bardzo podobnego, CTS  Affinity X 10,6 #8, w czteroskładzie z aluminiową tubą. Nie widziała wody. Oczywiście wyszła z ręki Krzyśka i bardzo mi pasi. Pięknie zrobiona. Dostałem w prezencie, ale nie będę miał okazji użyć jej wcześniej niż w sierpniu, tak, że mnie ten lipcowy termin nie boli. Bez problemu coś podobnego na wyjazd zrobimy. Cena taka, jaką zapłacił obdarowujący, a chyba z Krzyśkiem dobre układy ma ;) .

Nie narzucam się, ale jeżeli mogę pomóc to pomogę. Jeżeli jesteś zainteresowany odpowiedz na PW, lub e-mail.

Andrzejku a dałoby rade zrobic krótki film jak naparzasz tym swichem ? :rolleyes: Wiem wiem wygórowana prośba ale byłoby miło zobaczyc ta wede w akcji  :D

Z tym "naparzaniem" to lekka przesada, staram się jak mogę i coś tam czasami wychodzi... ;)  Generalnie kij jest bardzo przyjazny, kto sięgał i rzucał chwalił za poręczność i dobre właściwości rzutowe. Może w kwietniu na Dunajcu będzie okazja... :D

• Like 1