Skocz do zawartości

Łączniki bezwęzłowe do plecionki

spy

Rekomendowane odpowiedzi

chyba rozczaruje wszytkich niedowiarkow, tak, tom cast ma racje - to dziala na 100% i praktycznie z kazda plecionka, no chyba, ze baaaaaardzo sliska, ale i na taka jest sposob, trzeba owinac nie 7X tylko 9X i trzyma ...

osobiscie sam tego nie lubie i nie stosuje ale znam produkt od co najmniej 7-8 lat :D

chyba rozczaruje wszytkich niedowiarkow, tak, tom cast ma racje - to dziala na 100% i praktycznie z kazda plecionka, no chyba, ze baaaaaardzo sliska, ale i na taka jest sposob, trzeba owinac nie 7X tylko 9X i trzyma ...

osobiscie sam tego nie lubie i nie stosuje ale znam produkt od co najmniej 7-8 lat :D

Potwierdzam skuteczność tego typu łącznik?łw,sam u?źywam od wielu lat KLIX firmy Kostal.Stosuję tylko do cienkich plecionek 6-10lb,kt?łre du?źo tracą na wytrzymałości przy zastosowaniu tradycyjnych węzł?łw.Do grubszych nie stosowałem bo tradycyjne wiązania są wystarczająco mocne choć zakładając Klixa mo?źna jeszcze podnieść wytrzymałość.

W zeszłym roku dałem ogłoszenie w dziale Kupię odnośnie tych łącznik?łw i chyba była jakaś dyskusja i wymiana pogląd?łw ale nie mogę odszukać.

Pom?łgł mi dobry samarytanin @popper :mellow: - dzięki Waldku.

Pozdrawiam Tomi B).

Kolega @Tomcast napisal cos , z czym sie zgadzam, co w moich oczach kompletnie wyklucza stosowanie tych lacznikow.

Moze czegos nie dostrzegam, ale bylbym wdzieczny za wyjesnienie jak sobie radzic z tym faktem.

Gdzie peka linka przy zastosowaniu tych lacznikow ?

Kolega @Tomcast napisal cos , z czym sie zgadzam, co w moich oczach kompletnie wyklucza stosowanie tych lacznikow.

Moze czegos nie dostrzegam, ale bylbym wdzieczny za wyjesnienie jak sobie radzic z tym faktem.

Gdzie peka linka przy zastosowaniu tych lacznikow ?

Pęka w dosyć przypadkowych miejscach. Mało prawdopodobne jest jednak aby pękła w okolicach wędki czy kołowrotka(przy odhaczaniu) a wydaje się,?źe najczęściej na odcinku do 3 metr?łw powy?źej łącznika z racji tego i?ź ten odcinek jest najbardziej eksploatowany nara?źony na tarcie o przelotki,podwodne przeszkody itp i przez to jest to ,,najsłabsze ogniwo łańcucha''.

OK. dzieki za wyjasnienie. Jak dotad nie stwierdzilem az takiej ulomnosci moich wezlow bym szukal tego typu rozwiazan.

W kazdym razie temat jest, dla zainteresowanych ;)

Pozdrawiam

Guzu

Stosuje je z powodzeniem podczas lowienia z ł?łdki na fiordzie. Dosc czesto. Naiwjeksze obciazenie jakie stosowalem to 600 gram. Wszystko bylo oki. Osobiscie stosuje z banalnego powodu. Zima ciezko sie wia?źe na mrozie supelki. Ten łacznik jest bardzo prosty w obsludze. Jedynie trzeba uwazac na sliskie linki tak jak pisal Pitt. Potrafia sie ześliznac. Ale pomaga kilka owiniec wiecej.

A są takie?

Nie wiem, mo?źe i są, nie będę przecie?ź siedział z dynamometrem i badał wytrzymałości węzła lub plećki. Natomiast idąc takim tokiem rozumowania, to kiedy mam do wyboru: u?źyć węzła kt?łry uwa?źam, za taki, kt?łry prawdopodobnie dor?łwnuje wytrzymałością lince i u?źyć połączenia bezwęzłowego, kt?łre teoretycznie te?ź jest co najmniej tak silne to wybieram to drugie. :D

• 2 lata później...

Ja z powodzeniem używam od jakiś dwóch lat(od kiedy kupiłem Nanofill-a), moim zdaniem w 100% spełnia swoje zadanie i nie osłabia węzłem zestawu.

Produkuje je kilka firm, np.Jaxon, Traper, Mikado,Cormoran, są w kilku rozmiarach i wytrzymałościach.

http://allegro.pl/lacznik-bezwezlowy-cormoran-80-15101-r-m-i3918083721.html

Tak myślę, że jest  jeden problem z tymi łącznikami, Przy zaczepie linka najczęściej pęka na węźle przy przynęcie. A jak przy zastosowaniu łącznika strzeli przy samym młynku. I kilkadziesiąt metrow linki szlag trafi? 

Strata nieco mniejsza. 1-1,5 metra na jedno zerwanie to maks.

Ale jest jak piszesz. Nigdy nie zerwałem FC na łaczeniu węzlem z plecionką. Zawsze strzela na krętliku przy agrafce. Przy tym łączniku może być analogicznie lub dokładnie odwrotnie o czym przekonałem się swego czasu na morskich trotach. FC strzelał dwukrotnie i właśnie na łączniku Kostala. 

Stosuję takie łączniki do plecionki od ok.2 lat. Oczywiście widziałem to już wcześniej, ale jakoś nie bardzo byłem przekonany..

Uważam, że jest to przydatne, a jeśli ktoś ma problemy z wiązaniem węzłów (np. przy zmarzniętych dłoniach lub ze względu na słabszy wzrok) to polecam.

Podczas łowienia zdarza się, że czasem się chwyci troszkę więcej zielska, szczególnie w miejscach gdzie występują glony nitkowate ale akurat to świństwo czepia się do wszystkiego. Jeśli chodzi o zerwania plecionki to nie miałem tu żadnych niespodzianek. Zerwania linki występowały tuż przy łączniku. Tak samo było gdy testowałem wytrzymałości kilku różnych plecionek w warunkach domowych.

Oczywiście może się zdarzyć, że linka zerwie się w miejscu słabym (przytartym),odległym od przynęty, ale to samo może się zdarzyć gdy stosujemy węzeł - on wcale nie musi być najsłabszym miejscem. Generalnie jeśli ktoś po łowieniu przewiązuje końcowy odcinek linki to nie powinno być problemów.

Nie zdarzyło mi się również by linka wyślizgnęła się z łącznika. Być może jest to też zasługa tego, że na początku, nie będąc przekonanym do stosowania takiego łącznika dawałem nieco więcej zawijasów i tak zostało mi do tej pory.   

• Like 1