Skocz do zawartości

Łączniki bezwęzłowe do plecionki

spy

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Stosuję i polecam, łatwe wiązanie i zwiększenie wytrzymałości jednak nie do każdej pletki bym polecał, szczególnie nie do zużytej. Niektóre nie lubią pękać na węzłach a jeśli mają słabsze punkty to kilkadziesiąt metrów może pójść w pierun.

• 1 miesiąc temu...

Jestem po pierwszych testach łaczników , rozmiar M ( spro ) . Łowiłem śliskim varivasem pe 1.5 . Po nawinięciu 6-ciu zwojów i wyjęciu jednej ryby zauważyłem , że końcówka linki  minimalnie ale jednak skróciła się . Po nawinięciu 9 lub 10-ciu , zostawiłem końcówkę ok 1cm i do końca dnia nic się nie zmieniło . Nawijałem ściśle zwój po zwoju . Złowiłem kilka ryb , w tym mama pajk , kilkukrotnie przynęta lądowała na krzakach i tutaj łącznik wykazał swoją przewagę nad węzłem B)  Nie ma zjawiska " ścinania" plećki , bo nie ma węzła , nic się samoczynnie nie przesuwa , nie rozplątuje i mocy więcej na lince czuć . W zasadzie dużo więcej bo krzaczory fruwały i wszystkie przynęty wróciły do pudeł  :D  Z uwagi na to , że to był pierwszy test łączników moje spostrzeżenia nie są miarodajne ;)   Każdemu kto łowi na śliskie plećki x8 i wiąże bezpośrednio do agrafki lub krętlika polecam wypróbować łączniki z uwagi na prostotę "nawijania"  i wyraźnie zauważalną , deklarowaną moc linki , którą producent podaje na opakowaniu . Mam nadzieję , że era kropelki idzie w zapomnienie :lol:

• Like 1

rozumiem ze do tego łącznika dodałes jeszcze agrafke i dopiero zaczepiasz przynete ? mam te łączniki kupiłem na próbę ale myślałem że je można jakoś zahaczac za przynete na zasadzie agrafki ale tak nie jest. Agrafki strasznie mnie denerwuja z racji tego ze nie mam pazurków ;)

Jak cię zwykłe denerwują to spróbuj tych G-Lock Kostala lub www.kingshad.pl. Moc mają a są pieruńsko wygodne. Nie trzeba rozpinać.

• Like 1

Z ciekawości ostatnio kupiłem te łączniki bezwęzłowe i stosuje je do końcowego odcinka strzałowego z FC. Do tego agrafka podobna do G-lock, tylko że ze spinwala. Łącznik przy takim zastosowaniu spisuje się bardzo dobrze, oplatam linkę tyle ile mam miejsca na trzonku i trzyma elegancko.

no-name_knot.jpeg

Przypony o dziwo nie strzelają na węźle Fc-plecionka (używam tego z opakowania PP jw.), tylko zazwyczaj kawałek za łącznikiem (pewnie przez jakieś mikroprzetarcia o kamienie przy prowadzeniu)

Edytowane przez MateuszDDZ

• 9 miesięcy temu...

Szukam najmniejszego rozmiaru tych łączników. Najmniejsze jakie namierzyłem to Jaxon Klix nr 00. Może macie jakieś namiary na jeszcze mniejsze łączniki, szukam do zestawu UL pod okonie.

Spro no knot link rozmiar ss lub vmc fastener 3534bk rozmiar 1 . Bdb jakości drut .

Pozdrawiam :)

Ten VMC noknot chyba niedostępny w sklepach, nigdzie nie znalazłem.

Swoje kupiłem przy okazji zakupów w tym sklepie http://www.pecheur.com/en/gb/ , rozmiar najmniejszy ma 1.2mm . Mniejszych nie widziałem i nie bardzo ma to sens bo linkę trzeba nawinąć ok 10x , na mniejszym , krótszym raczej nie da się . VMC sprawdzone na kropach , naprawdę są małe i fajne łączniki . Nie widzę przeszkód aby zastosować je do UL i pochodnych :)

Witam.

Mam pytanie.Jak wypada owy  łącznik w konfrontacji z wyczepiaczem np. V-free lub jakimkolwiek ?

Też pozwolę sobie podbić to pytanie. Bo sam używam odczepiacza i ciekaw jestem czy taki sprzęt bezproblemowo zejdzie do agrafki z krętlikiem, tj "przeskoczy" przez ten łącznik. Jak by ktoś się pytał, odczepiacz robiony na modłę v-free ;)  Nabył już ktoś podobne doświadczenia? :)