Skocz do zawartości
  • 0

Zabić suma?

amalker

Pytanie

Przepraszam za ten tabloidowy tytuł ale nie mogłem się powstrzymać;)

Witam wszystkich.

Jestem codziennym czytelnikiem waszego czy mo?źe naszego forum jednak dotychczas się nie udzielałem bo wszystkie kłopoty castingowe ktoś z Was miewał ju?ź w przeszłości więc ograniczałem się tylko do ich studiowania... Ale od kilku tygodni nurtuje mnie pewna sprawa i interesuje mnie Wasze zdanie na ten temat.

(Co prawda znam poglądy aktywnych forumowicz?łw więc zdaję sobie sprawę ?źe obowiązuje tu zasada no kill, ale w przyszłości problem mo?źe okazać się bardziej zło?źony i nie tak oczywisty.)

Na ostatnich zawodach w okolicach Wrocławia jedna z ekip (składy dwuosobowe) miała 9 pobić sumowych - 4 szt. zostały wyciągnięte (około 1m) Populacja jest spora i wypiera takie gatunki jak sandacz, nie wspominając o apetycie delikwenta. Nie ma on te?ź wrog?łw naturalnych a nawet dla mięsiarzy du?źy osobnik jest problemem więc wraca do wody. Wiele os?łb ju?ź twierdzi, ?źe jest kwestią czasu kiedy pojawi się przepis zakazujący złowionych sum?łw wpuszczać do łowiska, przynajmniej na niekt?łrych wodach.

A przypomnę ?źe istnieje analogiczny przepis dotyczący innych gatunk?łw w regulaminie PZW:

3.7. Rak?łw pręgowatych, rak?łw sygnałowych oraz ryb z gatunku trawianka,czebaczek amurski i sumik karłowaty po złowieniu nie wolno wypuszczać do łowiska, w kt?łrym je złowiono, ani do innych w?łd.

Tak na marginesie to wszystkie raki jakie w ?źyciu widziałem to raki pręgowate i nigdy nie przyszło mi do głowy by kt?łregoś zabić...

zdjęcie:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rak_pr%C4%99gowaty

Zresztą ju?ź we Włoszech i Czechach na niekt?łrych rzekach obowiązuje zakaz wypuszczania złowionych sum?łw.

Jakie jest Wasze zdanie, istnieje takie niebezpieczeństwo w Odrze?

Grozi nam klęska urodzaju? I jak byśmy się wtedy zachowali?

Jeździlibyście z saperką na ryby ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Der DAV erkl?rt deshalb noch einmal ausdr?cklich seinen Standpunkt zum catch and release. Wir gehen angeln, um Fische zu fangen und zu verwerten, behalten uns jedoch weiterhin das Recht vor, Fische auch zur?ckzusetzen!

Tak, i tutaj jest przeciez napisane, ze moge TEZ wypuscic rybe - gdy nie mam np. zapotrzebowania.

Ale nie moge w Niemczech isc nad wode z nastawieniem, ze WSZYSTKIE ryby ktore zlowie wypuszcze. :unsure:

• 0

@Guzu

W Ebro jest pełno suma, pewnie nie bez znaczenia jest fakt ?źe jest te?ź tam pełno karpia uznawanego za chwast(niestety Polska jest jeszcze zacofana w tej kwestii), rodzime gatunki chyba te?ź trochę tam zniknęły a sandacz nie jest tam rodzimą rybą tak jak sum czy karp? Czy karpiki nie mno?źą się na potęgę w hiszpańskich rzekach bo u nas nie bardzo..

A, to sum i karp są na Ebro gatunkami rodzimymi?

• 0

temat problemu ze zbyt du?źą populacją suma na niekt?łrych łowiskach rozaw?źałbym w dw?łch kierunka.

Je?źeli gdzieś na du?źych wodach pojawiło się ostatnio więcej suma czy to Odra na niekt?łrych odcinach czy niektore zapor?łwki to temat rozwią?źe się szybko sam niestety. Sum staje się modny, celowe mierzenie w poł?łw rybek większych od łowcy jest obecnie trendy, na takich wodach pojawią się specjaliści naśladowacy tych specjalist?łw i zwykli przypadkowi ludzie ksera, kt?łrzy szybko nauczą się jak wyciągnąć kilkanaście kilo mięcha w dzień. Tu jest Polska 99% ryb nie wraca do wody, nie ma się co łudzić. A kolejne ryby, kt?łre będą wje?źd?źac na brzeg napędzą spirale - on łowi, tamten łowi to i ja spr?łbuje...

co innego je?źeli rozmawiamy o sumach w małych wyrobiskach, jeziorkach itp. gdzie sum został wpuszczony z zarybieniami. Na takich wodach sum, je?źeli jest go za du?źo i jest ju?ź słusznych rozmiar?łw jest du?źym problemem. Praktycznie nikt celowo go nie łowi i się nie nastawia. Je?źeli ju?ź się komuś trafi to i tak sumek 25+ poradzi sobie z ka?źdym nawet najmocniejszym przypadkowym zestawem. Na takich łowiska ustalenie przepis?łw, kt?łre miałby być ustalone przeciw sumom jest całkiem realne.

pozdr.