szewer Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Cześć, Chodzi mi po głowie wyjazd do Norwegii, oczywiście pod kątem ryb, okolice Stavanger i Bergen czyli zachodnie wybrze?źe. Tak się zastanawiam, jakie bym musił ponieść koszty na sprzęt nadający się do łowienia we fiordzie i przybrze?źnych wodach. Ryby to oczywiście czarniaki, rdzawce i dorsze. Napiszcie mi w jaki sprzęt nale?źy się uzbroić, jakie kije (długość, c.w.)łowrotki? Plecionka czy ?źyłka? Przynęty?Do tej pory moje łowienie to wszelkie wody polskie i Szwecja (jeziora), więc cały sprzęt musiałbym kupować. A mo?źe da się coś wyko?źystać z mojego odtychczasowego łowienia:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Zale?źy co masz w arsenale.Doświadczenia nie mam ale po mojemu to kij conajmniej w okolicy 200g trzeba by mieć i zwijaka wielkości conajmniej slamma 460 z pleciugą 30-40lb aby w miarę komfortowo dorszyki poławiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Ja stosuję ostatnio siemano curado 301. jest super. Wchodzi okolo 300 metr?łw pletki 40 lb. Oczywiście m?łwię o pilkerze. Kijek stosuję własnego chowu bo mi najlepiej pasuje. dodatkowo urzywam zestawu pod gumę i jest to po prostu cię?źki sandaczowy kijek Własnej roboty plus curado 201.Zadnych rewelacji.Lubię łowić wygodnie czyli kr?łtkie lekkie kijki.Oczywiście halibut to ju?ź inna para gatek. Ale u mnie nie występuje to nie mam problemy. A jak jadę na Lofoty to biorę jeden cię?źszy kijek plus multika na tuńczyki Pe4. Tez dość lekko.I jak patrzę na ludzi co przyjechali z kijam od szczotek o długości 3 metr?łw i multikami o wielkości rzędu 10 000 to szkoda ich staw?łw mi się robi <_< A co do pilker?łw to mogę polecić kolegę u kt?łrego wszyscy moi znajomi się zaopatrują. Tadziu Tlejlax. Więcej jak by co na pw.Ps. cany ma rewelacyjne Jakość zresztą te?ź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Szewer jak jedziesz samochodem to ju?ź masz du?źy plus i mo?źesz zabrać co Ci się podoba natomiast jak lecisz to jesteś ograniczony i tu musisz się dowiedzieć co ile kosztuje wędki w jednym kawałku Ci portfel przetrzepią .Pamiętaj ka?źdy dekagram się liczy.A wędki to baga?ź specjalny nad gabarytowy.Tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Norwegian dopuszcza jeden baga?ź wędkarski o maksymalnej wadze 15 kg w cenie okolo 50 zł.Baga?ź wędkarski czyli wszystko co do tuby da sie wcisnąć lub do niej trwale doczepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
argrabi Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Takie małe kompedium mojego kolegi, z kt?łrym kilka razy byłem na fiordach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and67 Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Byłem na południowym zachodzie w miejscowości Bu albo Buu.Śmiganie pontonem ze spalin?łwką,a sprzęcior nie był siłowy kije 2,70 do 80 gr,drugi do 120 gram kręcioł penn slamer 260,dobrej jakości plećka,i olałem pilkery szarpanina mi nie pasuje,gł?łwki między 30 a 80gr i gumy ,i najwa?źniejsze mocne agrafki wiem co piszę,jedna rybka nas woziła po fiordzie (ponton silnik i trzy osoby) i gdyby nie agrafka to pewnie by była ryba ?źycia.Najlepsze były relaxy rippery w kolorze marchewki z czerwonym grzbietem,tylko ten kolor pasował czarniakom i rdzawcom, chyba im się kojarzył ten kolor z krewetkami czy co!!!a mo?źe to pora roku maj?łwka?,perłowe były od razu przerabiane pisakiem na marchewke . Brania niezapomniane,czasami to łapę chciało połamać. A najwięcej rybek z brzegu wyczaiłem miejsca, przy brzegu du?źo liściastej roślinności 25-30 metr?łw głębokości i p?łłki skalne a za p?łłką to nawet do 120m schodziło,było mi łatwiej bo z ekipą nurk?łw byłem i trochę podpowiedzieli co do ukształtowania dna.Malownicza miejscowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and67 Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 I jeszcze jedno.Tam to nigdy nie wiadomo co sie trafi i jak du?źe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewer Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Takie małe kompedium mojego kolegi, z kt?łrym kilka razy byłem na fiordach. I wszystko jasne Dzięki wszystkim za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerus Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Troche czasu minelo od ostatniego postu,ale-Norwegian nie robi zadnych problemow.Jak pisal kolega powyzej nadbagaz wedkarski to bagaz sportowy.Dlugosc 1.60cm i waga chyba 15kg.Czyli w naszym wypadku byla to tuba w ktora zapakowalismy 6 wedek i kupe pilkerow (bez kotwic dla bezpieczenstwa wedek)W drodze powrotnej dolozylem do tego okolo 3kg filetow Bagaz dodatkowy to byl pojemnik z rybami o wadze okolo 23kg(dozwolone 20)Troche ryb wzielismy w bagaz podreczny wiec ogolnie mielismy wiecej niz dozwolone 15 kg na lebka.Ceny bagaz sportowego i bagaz dodatkowego w drodze powrotnej to bylo cos okolo 24 funa(z UK)W drodze powrotnej nie mielismy wydrukowanej odprawy bo sms przyszedl nad ranem i nie bylo mozliwosci wydrukowania.Po krutkim wyjasnieni na lotnisku mila pani wydrukowala nam bilety z usmiechem na ustach.W liniach typu Wizzair lub Rhanair trzeby by za to odpowiednio zaplacic.Lecielismy dwoma lotami w kazda strone i naprawde nie czulo sie jakiegos napiecia lub dyskonfortu.Mysle ze wystarczy wszytko dobrze rozplanowac i nie trzeba sie tluc samochodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 ... wiec ogolnie mielismy wiecej niz dozwolone 15 kg na lebka. To jest postawa godna pochwały.Skorzystać z czyjejś gościnności, połowić na rybnych łowiskach, naoglądać się pięknych krajobraz?łw, a potem upychać filety ponad limit w baga?źu podręcznym. I jeszcze się tym chwalić. No gratuluję. Mam nadzieję ?źe smakowalo. Harry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerus Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Nie chce sie tlumaczyc,ale bagaz mielismy wspolny tj.23kg do tego 3kg w tubie to daje razem 26kg z dozwolonych 30kg.Czy sadzisz ze w podreczny zabralismy po 5 kg ryb???Moze zle sie wyrazilem,ale chodzilo mi tolerancje lini lotniczych a nie o to ze przemycilem ryby.Gdybym chcial jechac tam dla miesa to za te pieniadze kupilbym zapas miecha na trzy lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1125 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Witam.Norwegianem mo?źna przewieść tubę nawet powy?źej 2m, w lipcu przewoziłem rurę pcv 205cm w niej m.i. kij 2 metrowy, cena ok.100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Nie chce sie tlumaczyc,ale bagaz mielismy wspolny tj.23kg do tego 3kg w tubie to daje razem 26kg z dozwolonych 30kg.Czy sadzisz ze w podreczny zabralismy po 5 kg ryb???Moze zle sie wyrazilem,ale chodzilo mi tolerancje lini lotniczych a nie o to ze przemycilem ryby.Gdybym chcial jechac tam dla miesa to za te pieniadze kupilbym zapas miecha na trzy lata. Koledze nie chodzi o nic innego, tylko o kwestię poszanowania zwyczaj?łw i przepis?łw W tym kontekście pierwotna forma wypowiedzi była raczej niefortunna... Krzysiu, skąd?źeś wytrzasnął tego Janosika?... Zr?łb coś z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Kiedy ja go lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Nie chce sie tlumaczyc,ale bagaz mielismy wspolny tj.23kg do tego 3kg w tubie to daje razem 26kg z dozwolonych 30kg.Czy sadzisz ze w podreczny zabralismy po 5 kg ryb???Moze zle sie wyrazilem,ale chodzilo mi tolerancje lini lotniczych a nie o to ze przemycilem ryby.Gdybym chcial jechac tam dla miesa to za te pieniadze kupilbym zapas miecha na trzy lata. A to sorry, źle zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Woblerus , Ty naprawde targales te filety z NO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Woblerus , Ty naprawde targales te filety z NO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Jeszcze sł?łwko w temacie latania z wędami.W tej chwili większość linii lotniczych traktuje tubę jako baga?ź niestandardowy i kasuje dodatkowe 50 euras?łw za ka?źdy przelot. Do tej pory nie było problem?łw z tubami do 160 cm, kt?łre wa?źyli razem z baga?źem gł?łwnym, ale skończyło się dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Jeszcze sł?łwko w temacie latania z wędami.W tej chwili większość linii lotniczych traktuje tubę jako baga?ź niestandardowy i kasuje dodatkowe 50 euras?łw za ka?źdy przelot. Do tej pory nie było problem?łw z tubami do 160 cm, kt?łre wa?źyli razem z baga?źem gł?łwnym, ale skończyło się dobre. zacznij latać norwegianem.Tuba mo?źe wa?źyć max 15 kg i kosztuje 5o ale zeta.Moja ma 2.15 długości i lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerus Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Niestety moja tuba zostala wyceniona w Norwegianie na 24 ale funa i to w jedna strone Moze cene robilo tez to lecialem doma samolotami (do Oslo i dalej do Bodo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Jeszcze sł?łwko w temacie latania z wędami.W tej chwili większość linii lotniczych traktuje tubę jako baga?ź niestandardowy i kasuje dodatkowe 50 euras?łw za ka?źdy przelot. Do tej pory nie było problem?łw z tubami do 160 cm, kt?łre wa?źyli razem z baga?źem gł?łwnym, ale skończyło się dobre. zacznij latać norwegianem.Tuba mo?źe wa?źyć max 15 kg i kosztuje 5o ale zeta.Moja ma 2.15 długości i lata Cię?źko dolecieć gdziekolwiek indziej ni?ź do Norwegii, nieco uog?łlniłem temat latania z wędami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and67 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Mi tam latanie nie w głowie,za du?źo film?łw na Discovery o lataniu-spadaniu oglądałem ,fakt samolotem szybko ale limity baga?źowe.W Buu jak pisałem wcześniej byłem z ekipą płetwonurk?łw autokarem (tv,video,barek),limitu baga?źowego nie było .Z tego co się orientuje je?źd?źą co roku na maj?łwke (ciekawostka w kosztach wyjazdu nurkowania w piance pod okiem instruktora).I ryb pod dostatkiem.Jak by tak zebrać grupę Jerkbaitowc?łw chętnych na maj?łwke to mogę coś podziałać w tym kierunku.M?łgłby być super forumowy wyjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan84 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Drodzy forumowicze,Jestem nowym użytkownikiem forum i przyznam się szczerze, że postanowiłem zapytać was o zdanie bo w kilku sklepach w Warszawie usłyszałem zupełnie sprzeczne opinie a i z katalogów wędkarskich też trudno coś wydumać. Na fiordy jeżdżę już od kilku lat, teraz planuję kolejny wypad z kolegami. Rok temu byliśmy w nowym miejscu koło Molde i w sumie myślenie moje o łowieniu w Norwegii tylko przy pomocy zestawów pikerowych zmieniło się. Po 4 dniach bicia pikerami o dno i wyciągniętych kilku marnych dorszach zaczęliśmy obserwować innych wędkarzy (Niemców), którzy łowili na lekkie zestawy z multiplikatorami castingowymi jak na polskiego sandacza. Zarzucali daleko małe pikery lub gumki, czekali 20-30 sek aż opadną na około 30 metrów i podrywając zwijali do łodzi przynęty. Brań mieli sporo a łowili tylko i wyłącznie czarniaki i to taki po 3-5 kg. Postanowiliśmy też przerobić nasze zestawy więc wzięliśmy najlżejsze spiningi morskie jakie mieliśmy (100-200g ) i zwykłe kołowrotki z plecionkami, najmniejsze gumy i pikery po 100g i próbowaliśmy analogicznie łowić. Pierwszego dnia poczułem 2-3 brania, kolega złowił jedną sztukę. Drugiego (ostatniego niestety dnia) złowiliśmy kilka sztuk w tym takiego na 6 kg. Ryby niesamowicie walczyły, zupełnie inaczej niż te denne kłody-dorsze. Brania były bardzo wyraźne chodź kilka za późno zaciętych-przegapionych, pewnie z powodu sprzętu. Mam do Was pytanie, co moglibyście polecić do tego typu metody połowu. Chciałbym w tym roku skompletować sobie porządny zestaw. Myślałem o jakimś multiplikatorze castingowym typu Daiwa Tatula i wędce ale nie jestem pewien czy te krótkie castingowe wędki były by OK. Jak nie to może jakiś spinning 240-270 w okolicy 10-40 gr. Generalnie na całość jestem w stanie przeznaczyć 1000-1200 pln. Sprzęt to co już wiem musi być jak najbardziej czuły ale i dosyć wytrzymały żeby podołał takiemu narwanemu czarniakowi. No i trzeba go jeszcze wyciągnąć z tych 30-40m Doradźcie proszę co sądzicie o moich pomysłach, może ktoś też ma podobne morskie doświadczenia i nieco podpowie.Pozdrawiam Wszystkich !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromadzki Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Ja jako jedyny z naszej grupy łowiłem Dragonem HM80 cw,15-45 gram, gumki typowo sandaczowe główki od 25 do 35 gram to dopiero frajda szczególnie przy czarniakach. Moi przyjaciele po kilku napływach chcieli mnie wysadzić z łodzi z nadmiaru ryb Czucie kamyków fenomenalne, każde walnięcie czarniaka wyrywało kijek z ręki.Dużo pływaliśmy w trolingu wtedy zakładałem woblery.Pływaliśmy jako jedyni na małych głębokościach blisko brzegu ale rybki małe wcale nie były. Dorsz kumpla ważył ponad 14kgZłowiłem też halibucika około 3kg. Kijem ciężkim powyżej 150g łowiłem dosłownie pare godzin także polecam lekki kij na fiordy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi