Przemfish Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Przyznaję, że wasze posty trochę mnie zaskoczyły, ale wędkarstwo ma wiele twarzy Nasuwa mi się myśl, że po pierwsze zmieniłbym łowisko. Kilka, czy kilkanaście brań w ciągu dnia na wyprawie do Norwegii, to trudny do zaakceptowania wynik Trzymając się budżetu i koncepcji "na lekko" sugeruję xzoga mastery elite + shimano socorro 8000SW. Kolega wędkuje na zośkę shitenno 2,70 do zdaje się 150 gram (mogę się tu nieco mylić) i to naprawdę jest znakomity kijek do lekkiego wędkowania w Norway, ale nie widzę go aktualnie w ofercie. Swoją drogą sądzę, że nastawianie się na 3-5 kilogramowe rybki w Norwegii to trochę marnotrawienie potencjału łowiska. W żadnym jednak razie nie krytykuję pomysłu.Żeby zaś coś podpowiedzieć w kwestii pierwszej, czyli łowiska. Zobaczcie np. Sandland Brygge na Loppie, albo Hansnes na Ringvassoya...Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan84 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Dziękuję Koledzy za wypowiedź i wasze spostrzeżenia!Jak chodzi o samo łowisko to miej Przemku na względzie, że łowiliśmy na wodach koło Molde a do raju to jeszcze daaaaleko, prawie 1000km więc tam generalnie nie ma jakiś gigantów i takie 5-6 kg ryby są już na prawdę ładnymi okazami. Może kiedyś uda się dotrzeć na samą górę jak czasu starczy a na razie niestety trzeba się zadowolić namiastką Norwegii Dziękuję też za porady sprzętowe ale zasadniczo pytałem o kwestie użytkowania multiplikatora castingowego i wędki castingowej tak aby łowić metodą spiningową. Czy to ma sens czy nie i lepiej będzie się sprawdzać klasyczny spinning. Tak jak wspomniałem tam gdzie łowiliśmy nie było praktycznie nic na dnie i klasyczne pikerowanie nie miało sensu. Kilkanaście razy zmienialiśmy łowisko na takie, które wydawało się na podstawie map batymetrycznych na OK, ale nic, cisza wszędzie. Jak ktoś może jeszcze się wypowiedź w temacie to będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 16 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Na wyjazdach do Norwegii (zwykle jest to rejon wyspy i archipelag Vega ) przez 80% czasu wędkowania korzystam z lekkiej Daiwy Exceller ( cw. 100gr) plus kołowrotek Tica Taurus 4000/5000 . Mniejsze kilkukilogramowe ryby dają niesamowitą frajdę podczas holu a przyłowy 10 kilogramowe to już jazda. Zestaw wytrzymał to bez problemu i dzielnie mi służy od kilku lat. Aczkolwiek moje niedbalstwo (nie umycie dokładnie w słodkiej wodzie) skończy za rok lub dwa przelotki które pokryją się rdzą. Jak uda się trafić na czarniaki takie powyżej 5 kilogramów to jest super jazda. Szybkie zwijanie zawsze gwarantuje atak tej ryby jeżeli tylko jest w łowisku a dodanie przywieszki powoduje wędkowanie takim zestawem katorgą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan84 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Czyli z tego co na razie czytam nikt nie uzywa zestawow castingowych a raczej typowo i tradycyjnie wedki spinning z kolowrotkami. Chyba na ten rok tez pozostane wierny tradycji i kupie dobry kolowrotek spiningowy morski a wedki to juz takie pod norwegie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretek Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Serwus.Zwracam się z prośbą o pomoc w temacie jaki zestaw skompletować do łowienia ryb w Norwegi.Nadmienię,że chodzi o wędkowanie z łodzi ale także z brzegu .Proszę o ewentualne propozycje raczej w opcji budżetowej.Jako ,że nigdy nie dane mi było łowić w morzu proszę o pomoc i informację co brać pod uwagę w w/w temacie.Dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 1. Gzie do Norwegii 2. Multik czy korba 3. Na co się nastawiasz 4. Z brzegu bym sobie darował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi