Skocz do zawartości
  • 0

Bolenie a plecionka

Tommek

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przy łowieniu daleko, używając żelastwa różnicy nie zauważyłem, przeważnie jak stuknęło to siedziało. Przy wobkach, zdecydowanie więcej ryb spadało mi zaraz po braniu na żyłce niż plecionce.

Potem zawitała u mnie na stałe plecionka + 1-1,5m przypon z fluoro i jest miodzio.

Jakiego węzła używasz do połączenia pletki z fc?

• Like 1

• 0

Jaki fluorocarbon do plecionki 0.14 waga przynęt 5-17gram

Grubość ,firma ?

MAX Fluorocarbon 0,29 i bodajże 0,32 czy 0,33. Jak notorycznie nie siadają Ci sumy, które uwielbiają trzeć linką o kamienie i zawady to na całej szpulce obskoczysz dość intensywny sezon.

I pytanie ode mnie. Varivas/duel czy inna hipsterska linka, która będzie miała realnie 15-17lb i obowiązkowo 4 splotowa. Co polecicie?

Edytowane przez Matiz992

• 0

Ja mam pytanie czy węzeł na łączeniu plecionki i fluorocarbonu nie przeszkadza Wam przy rzutach ?

Zrób taki długi przypon,żeby węzeł nie był w przelotkach podczas rzutu, jak dobrze naładujesz kij to przynęta bez stękania wyciągnie strzałówkę i węzeł nie będzie przeszkadzał bo cały zestaw będzie już "napędzony" .  

• Like 1

• 0

3 rzeki od malejdo duzej. troche lat juz przerobilem. I na szpulce zawsze jakies mocne 10lb .naprzemiennie z zylka 020 max022 . Co zauwazylem to na ilosc bran najbardziej zalezala od przynety jej podania itp. Nie od tego co nawijalo sie na mlynek. Choc nie raz maskowalem linke na czarno czydawalem fluo bo lowilem w kamieniach.

Edytowane przez FRS1985

• 0

Bolki łowię dość regularnie na Warcie i gdy nie mam przyponu z żyłki ilość brań jest mniejsza. Kolega który łowi jeszcze więcej to potwierdza. Szczególnie jesienią gdy często zakładam obrotówki 3 które dość wolno prowadzę w toni. No i jaki jest problem z dowiązaniem przyponu z żyłki 0.20? Dwie minutki i po sprawie. Ja stosuję zawsze około dwu metrowy a węzeł jest tak mały że w niczym nie przeszkadza.

• 0
Gość Hans Kloss

Według mnie 30-50 cm przypon z fluorokarbonu równie dobrze spełnia swoje zadanie w odrzańskiej wodzie jak 3-metrowy. Stosuję grubość 0.23 bo ma wytrzymałość zblizoną do wytrzymałości używanej plecionki (ok. 4.5 kg).

• 0

Według mnie 30-50 cm przypon z fluorokarbonu równie dobrze spełnia swoje zadanie w odrzańskiej wodzie jak 3-metrowy. Stosuję grubość 0.23 bo ma wytrzymałość zblizoną do wytrzymałości używanej plecionki (ok. 4.5 kg).

Łowiąc w toni czy przy powierzchni masz rację bo 30-50cm wystarczy. Gorzej jest, jeżeli łowisz daleko i głęboko. Kąt między linką a dnem jest tak mały, że czasami i 3m nie wystarczy bo i tak ciuchrasz plecionkę o kamienie czy inne muszle.

• 0

Witam

Do tej pory bolenie łowiłem żyłką Varivas Saltwater Nylon VEP 8lb (0,215 mm). Bardzo świetna żyłka, chociaż cena dość wysoka. Moim łowiskiem jest głównie Odra, a czasami Warta. W tym sezonie postanowiłem spróbować przygody z plecionką zamiast żyłki. Mój wybór padł na plecionkę Sunline Siglon PE X8 Dark Green 12lb (0,121 mm). Na pierwszy rzut oka plecionka świetna. Mocna, śliska, bezgłośna. Rzuty zdecydowanie dalsze niż ww. żyłką. Jednak po 3 godzinach łowienia na Odrze stwierdzam, że niestety nie nadaje się do takiego łowienia. Po 3 godzinach widać, że już się postrzępiła. W odrze płynie woda dość brudna z piachem. Do tego kamienie zaczepy. Ta plecionka nie wytrzyma 5-ciu wypraw. Nadaje się ona na czyste zbiorniki ze stojąca wodą. Dodam jeszcze tylko, że stosowałem 1,5 metrowy odcinek fluorocarbonu, niestety i tak plecionka jest postrzępiona. Więc moje pytanie brzmi: Jakich używacie plecionek na bolenia do łowienia w rzekach: Odra, Warta, Wisła? Firma, model, grubość itp.

post-62377-0-47089000-1561972876_thumb.jpg

post-62377-0-15605200-1561972886_thumb.jpg

• 0

Do tej pory używałem głównie YGK guide metal 0.8 pod Bolki, która wydawała się git, jednak obecnie problem z jej dostępnością.

Co byście koledzy polecili sprawdzonego z plecionek do zastosowania przy wędce sls9015-2N na nizinnej Rzece i zaporówce. Czego używacie z powodzeniem?

• 0

Do tej pory używałem głównie YGK guide metal 0.8 pod Bolki, która wydawała się git, jednak obecnie problem z jej dostępnością.

Co byście koledzy polecili sprawdzonego z plecionek do zastosowania przy wędce sls9015-2N na nizinnej Rzece i zaporówce. Czego używacie z powodzeniem?

Z powodzeniem od lat używam plecionki Seaknight Tri Poseidon z Aliexpress, 9zł za 300m szpulkę, ale nie mam wedki sls9915-2N ,a jedynie poczciwe Shore Game od SG, więc nie wiem czy taka plecionka będzie dobra do w/w wedki na nizinnej rzece i zaporówce.