Skocz do zawartości

Zabezpieczenie złącza wędki

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

@Wojti

Moja odpowiedź dotyczyła głównie pierwszego postu w którym piszesz wyraźnie o smarowaniu:

Regularne smarowanie złącza wędziska spinningowego szczególnie przy połączeniach typu spigot to bardzo ważna sprawa.

Zresztą sam tytuł wątku wyraźnie wskazuje na smarowanie.

O uzupełnianiu ubytków wspominasz dopiero później.

W moim przypadku stosowanie smaru grafitowego ma na celu uzupełnianie ewentualnych ubytków i
niedopuszczenie do tego aby spigot się wytarł do tego stopnia, ze konieczna była by jego wymiana.

Ja po prostu wychodzę z założenia, że lepiej zapobiegać niż później leczyć... stąd wosk zamiast smaru grafitowego.

Jak jest już niestety za późno to zapewne grafit będzie odpowiednim medykamentem.

• 6 miesięcy temu...

Hej, nie wiedziałem gdzie to napisać a wydaje mi sie ze osoby składające kije bedą wiedziały co i jak. Niech mi ktoś powie jak nazywa sie , ile kosztuje i gdzie można kupić specyfik który sie smaruje zeby zlaczone dwa elementy wędki trzymały sie lepiej i nie rozdzielaly przy rzucie. Dzięki z górki

Edytowane przez koziol1006

• 8 miesięcy temu...

W moim przypadku stosowanie smaru grafitowego ma na celu uzupełnianie ewentualnych ubytków i

niedopuszczenie do tego aby spigot się wytarł do tego stopnia, ze konieczna była by jego wymiana. Skoro nie ma pewności czy smar

przemysłowy może zastępować ten specjalistyczny który dostępny jest w niektórych sklepach nie ma sensu ryzykować, cena podobna (od

kilku do kilkunastu zł) to lepiej uzbroić się w cierpliwość, zamówić przez w internecie i chwile poczekać niż kombinować.

Co do grafitu w płynie lub w spray nie mam zaufania, zdecydowałem się jednak zamówić coś takiego:

attachicon.gifsmar grafitowy.png

zobaczymy jak będzie się sprawował i czy spełni swoją rolę.

"Odświeżam trochę kotleta"

Wojti i jak ten produkt Cormorana Ci się sprawuje ?? Pytam bo odnalazłem opakowanie tego (a także grafit w płynie Balzer) i coś dzisiaj będę używał.

Pogoda jest dzisiaj idealna do grzebania przy sprzęcie więc i na kije czas znajdę.

• 2 tygodnie później...

Witam.Mam problem z muchowka .. niestety bez gwarancji.Uszkodzenie lakieru lacza nastapilo po kilku sesjach,co mnie mocno zdziwilo i sklonilo do sledztwa.Odkrylem jakis nie zidentyfikowany malutki obiekt w czesci "damskiej".wyglada mi to na zanieczyszczenie wykonawcy.Probowalm pilnika ale nie moge drania wypilowac ,mysle o mikro dlutku.Czy lakier na "meskiej" czesc imozna jakos zregenerowac do stanu zapewniajacego dlugie uzytkowanie?Zlaczam fotke.

post-56619-0-72753500-1399665350_thumb.jpg

post-56619-0-61469100-1399665409_thumb.jpg

Jeśli dobrze rozumiem, to w części żeńskiej masz babola, który Ci rysuje część męską. Tak? Pilniki i dłutka odłóż, o uszkodzenie łatwo. Na pewno nie ma tam jakiegoś tłustego brudu, do którego przykleiły się drobiny piachu? Możesz na coś co pasuje średnicą nakleić bardzo drobny papier ścierny i spróbować przeszlifować wnętrze. Z dużym umiarem, tak aby nie powiększyć średnicy. Uszkodzenia wyglądają na mocne, więc może się okazać, że to coś dosyć ostrego co nie da się usunąć. Jeśli to brud typu piach, to ciekawa zagwostyka. 

Po usunięciu tego zadziora polecam zastosować grafit w sprayu Mavera. Takim grafitem regeneruje się złącza w tyczkach wyczynowych (stosowałem go wielokrotnie, jak jeszcze bawiłem sie w "wyczyn").

Użycie jest proste. Delikatnie szlifujesz papierkiem ściernym (drobnym) złącze, które chcesz odświeżyć. Następnie zaklejasz taśmą papierową blank poniżej złącza. Grafitem spryskujesz złącze z odległości 20-25cm, nanosząc kilka warstw. Między jedną, a drugą warstwą niech minie minium 2 godziny. Nanosisz tak 2-3 warstwy. Zostawiasz do wyschnięcia na dobę. potem drobnym papierkiem szlifujesz delikatnie utwardzone złącze. Na koniec możesz zastosować teflon w sprayu, aby zabezpieczyć złącze przed wycieraniem .

Na YT można znaleźć filmik instruktażowy Mavera, jak przeprowadzić taką renowację. Jak znajdę to wkleję.

Znalazłem ;) --> http://www.youtube.com/watch?v=V4iQJAkLB0g

Edytowane przez Żbiku

Dziekuje Zbiuku i Krzysiek W za szybka i wiele wnoszaca porade.Co do papieru to mam lekka obawe,nie chce powiekszyc srednicy,ale nie widze tu innych rozwiazan, wiec musze sprobowac.Dodam jeszcze ,ze kijek jest z drugiej reki,wiec kto wie...jak byl uzytkowany.Regeneracja wg Zbika bedzie zastosowana.Dzieki

• 1 rok później...

Zakupiłem Avida z 2 ręki i generalnie nie mam zastrzeżeń do patyka, a nawet jestem bardzo zadowolony, bo cena bardzo dobra.

Jest jednak jeden mankament który mnie trochę denerwuje, mianowicie porysowane złącze  i tu pytanie do jakiegoś speca,

jak zlikwidować rysy i zakonserwować ww. złącze tak aby miało to ręce i nogi.

Kup sobie grafit Mikado http://allegro.pl/mikado-grafit-w-plynie-10ml-do-wedek-weglowych-i5551885316.html

Tu masz chyba najtaniej z przesyłką http://allegro.pl/mikado-grafit-w-plynie-10ml-i5724349904.html

Edytowane przez Brambor

Szczerze mówiąc nie wiem :ph34r:

Jeszcze nie zdążyłem go kupić.

Miałem podobny problem co autor wątku + wysuwanie się składów i wówczas jeden z czołowych rodbuilder'ów polecił mi ten specyfik.

Pewnie niebawem go zakupię, wtedy będę mógł coś więcej o nim powiedzieć/napisać :rolleyes:

• Like 1

tu ich filmik: 

To chyba jest bardzo inwazyjny środek, pokrycie nim lakierowanego lub innego niż grafitowy, czarny (kolor) blanku może wyglądać dziwnie.

No chyba, że jakaś mikro ilość lub ścieranie jeszcze na mokro. :)