Flame Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 ... a może by tak do takiej nimfy ze zdjęcia powyżej dać jeżynkę kogutową na bogato o rozmiar większą jako anty zaczep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Teraz najwięcej brań miałem na kiełże, tu jeżynka raczej odpada ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Nimfę na offsecie da się spokojnie zrobić. Nawet kiełża. Choć to pokracznie wyjdzie. Problem z wielkością haczyka, bo offsetów nr 16 i 18 Tomku raczej nikt nie oferuje i raczej nikt nie szuka takich. Chyba trzeba się pogodzić z faktem rwania nimfek, raczej tego się nie przeskoczy. Przestałem się przejmować urwanymi na zaczepach przynętami, w szczególności muchami. Gorsza sprawa, kiedy urywa ją ryba. Płotki piękne Tomku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Nimfę na offsecie da się spokojnie zrobić. Nawet kiełża. Choć to pokracznie wyjdzie. Problem z wielkością haczyka, bo offsetów nr 16 i 18 Tomku raczej nikt nie oferuje i raczej nikt nie szuka takich. Chyba trzeba się pogodzić z faktem rwania nimfek, raczej tego się nie przeskoczy. Przestałem się przejmować urwanymi na zaczepach przynętami, w szczególności muchami. Gorsza sprawa, kiedy urywa ją ryba. Płotki piękne Tomku. Też tak myślę, robić i łowić, a jak porwiesz to znów dorobić ;P Bo przecież im trudniej tym większa frajda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Wzdręgi łowiłem na spinning już od wielu lat . W tym roku pierwsze podejście do łowienia na muchę . Początki są trudne , pogoda nie rozpieszcza , a i łowisko trudne do łowienia ,tą jedynie słuszną metodą . Głownie brały na mokrą , ale i na sucharka parę sztuk się skusiło. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Pięknie Piotrze, więcej takich i większe : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 Ciepły luty sprawił że od około dwóch tygodni wzdręgi są skore do współpracy. Udało mi się złowić już kilkadziesiąt ryb. Jednak większość była mała . Dopiero dzisiaj udało się znaleźć te większe .Ryby złowione na własnoręcznie wykonaną wędkę i muszki . Pełnia szczęścia. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokosz77 Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 Ciepły luty sprawił że od około dwóch tygodni wzdręgi są skore do współpracy. Udało mi się złowić już kilkadziesiąt ryb. Jednak większość była mała . Dopiero dzisiaj udało się znaleźć te większe .Ryby złowione na własnoręcznie wykonaną wędkę i muszki . Pełnia szczęścia. Suchar czy nimfa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 Na trzecim zdjęciu to chyba płoć, na ostatnim też bym stawiał na płoć, chociaż trudniej poznać bo ryba wygięta. Kurde aż człowieka nad wodę ciągnie od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 Ostatnia też wzdręga. Mało istotne, bo fajne rybki. Szczególnie o tej porze roku. Pewnie mokra lub nimfa. Chociaż suchej też nie można wykluczyć, bo drobnica już coś z powierzchni zbiera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 (edytowane) Suchar czy nimfa ??Zdecydowanie mokra . O ile w słoneczne dni brania następowały niemal natychmiast po wpadnięciu muchy do wody, to wczoraj (mocno pochmurno ) na branie trzeba było poczekać , bo brały tak w pół wody. Edytowane 6 Marca 2024 przez Pisarz.......ewski Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 6 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 U mnie królował szary kiełżyk Ryb sporo, kilka większych, ale tylko dwa dni łowiłem na muchę. Były też fajne na spinning XUL, ale to na późniejszy post. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 "Ryby złowione na własnoręcznie wykonaną wędkę i muszki. Pełnia szczęścia"._________ A wędka z daleka widać że ... stary, znajomy dobry szklak. A jak na niego fajnie na sucha się łowi. Zeszłego roku nieźle mnie zaskoczył. W latach 80-tych zeszłego wieku nie było nim aż tak źle na suchą w porównaniu do polskich "klejonek" czy pełnego pręta szklanego czyli czeskiej muchówki. Tyle że wtedy byłem dzieckiem a teraz dziadkiem, wiec różnica chyba jakaś jest. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 _________ A wędka z daleka widać że ... stary, znajomy dobry szklak. A jak na niego fajnie na sucha się łowi.Potwierdzam , to ta wędek . Zeszłej jesieni łowiłem tym szklakiem klenie na Wiśle na suchą i tak jak piszesz , łowi się bardzo fajnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 7 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 Piotr, a pokazany jest gdzieś ten projekt szklaka? Jak nie to wstaw foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 7 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 (edytowane) Piotr, a pokazany jest gdzieś ten projekt szklaka? Jak nie to wstaw foty Tu się chwaliłem . Arek jako pierwszy zrobił taki kij , a jego opinia o możliwościach tego blanku mnie zainspirowała.https://jerkbait.pl/topic/83896-szklaki-temat-og%C3%B3lny/page-11 Edytowane 7 Marca 2024 przez Pisarz.......ewski Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid.K Opublikowano 7 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 U mnie królował szary kiełżyk Ryb sporo, kilka większych, ale tylko dwa dni łowiłem na muchę. Były też fajne na spinning XUL, ale to na późniejszy post.Tomku, czy kiełż ma dociążenie ołowiane? Wygląda jakby nie miał. I tak kombinuję, że bez obciążenia dłużej będzie utrzymywać się w toni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 7 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 Tomku, czy kiełż ma dociążenie ołowiane? Wygląda jakby nie miał. I tak kombinuję, że bez obciążenia dłużej będzie utrzymywać się w toni.Nie ma. Na jeziora nie robię z obciążeniem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 7 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 (edytowane) Urodzinowe wzdręgi Dzisiaj piękne słońce ale zimno, ledwo 4 stopnie. Wzdręgi brały bardzo daleko, na granicy całej linki. Ciężkie rzuty bo mało miejsca pomiędzy trzcinami i za plecami Złowiłem ok 20 ryb, te największe uwiecznione. Ciekawostką jest pierwszy jazik, który był ostry jak szczotka ryżowa ;P Znaczy u nas na jeziorku już się trą. Muchy, niezmiennie szare kiełże, dziś dawałem dwa, większy na #10 i maleńki na #18. Edytowane 7 Marca 2024 przez Tomek.M 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 7 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 I ku przestrodze, odradzam łowienie na dwie nimfy w odradzających się grążelach, bo miałem piękną rybę, ale podczas holu zaczepiła druga nimfą o łodygę i zostałem bez ryby i nimf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 7 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 Tomek ale ta rada dotyczy wszelkich miejsc i sytuacji poza otwartymi wodami bez jakichkolwiek zaczepów Zatnij pstrąga na rzeczce z powalonymi drzewami, nawet wycietymi i wycignietymi. zawsze coś na dnie leży i może czepic drugą muchę Jest "rydzyko" jest zabawa a i nigdy nie wiesz kiedy rybom odwali i wezmą na skoczka #20 a nie prowdzącą #6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 7 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2024 Kiedys uzywalem tez skoczka na trocie w morzu. Przestalem, jak kolega opowiedzial mi jak mu dwie trocie rozerwaly zestaw. Jedna poszla w jedna, a druga w druga strone... i to byl koniec zabawy....pomimo, ze zylka byla 0,33mm. Takie cos trudno rozerwac rekami... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 8 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2024 Rano fajnie brały, po południu jakby je wycięło, ani jednego brania. W sumie w porannym łowieniu ok 15 ryb. Szary kiełżyk nadal skuteczny. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2024 Po zmianie pogody ryby zrobiły się kapryśne . Brały same małe , dopiero po zmroku siadła konkretna kluska . 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 20 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2024 Testy nowych suchych całkiem udany. co prawda tylko dwie ryby udało sie wyholować, ale raz że były od brzegu bardzo daleko, a tam gdzie znalazłem je bliżej to trzciny przeszkadzały w holu :/ Ogólnie 6 zapiętych i ok 7 brań nie wciętych. Brania mega delikatne, trzeba było długo czekać aż pociągnęły przypon. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi