Skocz do zawartości

Wzdręga na muchę

TomCast

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz napisać jaki sznur pływający czy tonący, jaka głębokość łowiska i jakiej długości przypon?

Trochę o tej wodzie już pisałem wyżej. Głębokość do 1,5m, ale początek (wlot do jęziorka to woda ok 30cm) Co do grubości przyponu to od 0,08 do 0,16. Jak są latem juz grążele i łowie na suchą na upatrzonego to grubiej, Teraz 0,10 dawała rade, ale kilka ryb straciłem ;) Przypon długości 2,5-3,0m z jednej żyłki, nie używam konicznych nie ma potrzeby. Sznur mam DT#2 pływający.

Edytowane przez Tomek.M
  • Like 3

Dzięki. Dopiero uczę się metody duchowej i w 2017 złowiłem pierwsze lipienie, pstrągi i klenie. Jak nabiorę więcej wprawy to spróbuję białorybu na muchówkę. Na razie łowiłem wzdręgi na spinning i wiem jaka to frajda na delikatnym zestawie.

Jeszcze raz gratulacje i czekam na kolejne relacje z połowów.

• Like 1

Dziś nagrałem filmik z łowienia. Co prawda trochę krzywo kamera byłą ale trudno, mogła być tez odrobinę niżej. No cóż, człowiek uczy się na błędach. Ta nimfa po wyżej dał największą wzdręge, aletylko jedną bo podczas odhaczania wyskoczyła mi z ręki i urwała żyłkę :( taka zemsta ryby ;)

Ps. Potrzebuje jakiegoś darmowego programu do cięcia i łączenia filmów z rozszerzeniem MOV. Poleci ktoś coś? 

• 4 tygodnie później...

Wyskoczyłem dzisiaj na chwile, chociaż wiatr taki że linka mi wracała podczas rzucania  :D  Wiele nie złowiłem, jedną duża płoć, leszczyka i kilkanaście okonków, w tym jeden dublet  ;) No i co naprawdę mnie wkurzyło, to jeden okoń miał wyraźny ślad po haku witym w grzbiet, dziura była rozerwana, ktoś łowił na żywca i to raczej dzisiaj, bądź wczoraj, bo ślad bardzo świeży, jeszcze zakrwawiony i i białe osocze ciekło.

post-46206-0-81903100-1517238130_thumb.jpg

post-46206-0-94773700-1517238141_thumb.jpg

post-46206-0-79550300-1517238148_thumb.jpg

• Like 13

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...