Skocz do zawartości

Wzdręga na muchę

TomCast

Rekomendowane odpowiedzi

Troche OT ale musze spytac. Nikt inny nie lowi w tym jeziorku ?. Czy moze mucha bije zdecydowanie na glowe inne metody i pozostali odpuszczaja ?. Pytam z ciekawosci, bo gdyby "u mnie" pojawily sie takie wzdregi na jakiejkolwiek wodzie, nie wcisnalbym kija. A tu widze, na luzie niemal co dzien lowisz piekne ryby.

Miejsca gdzie teraz stoją ryby, wyklucza użycie spinningu. Woda bardzo płytka, resztki roślin i już odbijające nowe. Nawet leciutka nimfa czasem się zaczepia. Nie dorzucisz tam spinem przynęta 0,2g bo to raczej najcięższa przynęta spiningowa jakiej można było by tam użyć. A i to pewnie może być za ciężko. Druga sprawa odległość. Ja część wyrzucam całą linkę, więc jest to 25-30m. Z trokiem też tam nie połowisz bo ciężarek będzie cały czas zaczepiał o resztki z dna.

• Like 2

Miejsca gdzie teraz stoją ryby, wyklucza użycie spinningu. Woda bardzo płytka, resztki roślin i już odbijające nowe. Nawet leciutka nimfa czasem się zaczepia. Nie dorzucisz tam spinem przynęta 0,2g bo to raczej najcięższa przynęta spiningowa jakiej można było by tam użyć. A i to pewnie może być za ciężko. Druga sprawa odległość. Ja część wyrzucam całą linkę, więc jest to 25-30m. Z trokiem też tam nie połowisz bo ciężarek będzie cały czas zaczepiał o resztki z dna.

Tomek jakim zestawem łowisz te wdręgi ?

Dzisiejsze ryby, zdecydowanie mniej brań. Wyjętych ok 10 sztuk. W nocy było -8, prawie całe jeziorko pokrył lód, jak wyszedłem łowić cześć już rozmarza, ale i tak na połowie odcinka na którym są ryby lód jeszcze został. Mimo słońca wzdręgi były bardzo kapryśne, brania nie wyczuwalne. Miałem jedną bardzo dużą rybę, która zaraz po zacięciu i odjeździe urwała mi nimfę. Dziś reagowały tylko na tą. Dzięki zastosowaniu styropianowej kulki, zalanej lakierem uv tonie wolniej i to były klucz do brań.

post-46206-0-34919700-1647115965_thumb.jpg

post-46206-0-55221900-1647115970_thumb.jpg

post-46206-0-34738300-1647115976_thumb.jpg

post-46206-0-15721000-1647115988_thumb.jpg

• Like 13

Tomku, jaki miałeś przypon, że Ci go ryba urwała?

Co do sprzętu na jezioro... Mam Scotta g2, którego kiedyś szczerze nienawidziłem. To taki rozgotowany makaron, który nie rzuca w ogóle... A przynajmniej tak mi się wydawało. Jeśli idę na jezioro to biorę kołowrotek z Guideline Control+. Głowica w tej lince ma 8,8m czyli dość krótka i jest w stanie pociągnąć za sobą resztę sznura. U mnie na jeziorze nie muszę wyrzucać całej linki, ale to takie moje przyzwyczajenie znad morza więc często to robię. Nie potrafię jednak tego powtórzyć z Rio Gold. Tego sznura nie wyrzucę całego, chyba, że mocno się skupię i postaram, ale kosztuje mnie to o wiele więcej wysiłku niż przy Guideline. Przy łowieniu na krótkim dystansie Guideline mi chlapie, Rio się gładko na wodzie układa dlatego na rzekę, gdzie lipienie między nogami pływają Control + nie zabieram.

Tomku, jaki miałeś przypon, że Ci go ryba urwała?

Co do sprzętu na jezioro... Mam Scotta g2, którego kiedyś szczerze nienawidziłem. To taki rozgotowany makaron, który nie rzuca w ogóle... A przynajmniej tak mi się wydawało. Jeśli idę na jezioro to biorę kołowrotek z Guideline Control+. Głowica w tej lince ma 8,8m czyli dość krótka i jest w stanie pociągnąć za sobą resztę sznura. U mnie na jeziorze nie muszę wyrzucać całej linki, ale to takie moje przyzwyczajenie znad morza więc często to robię. Nie potrafię jednak tego powtórzyć z Rio Gold. Tego sznura nie wyrzucę całego, chyba, że mocno się skupię i postaram, ale kosztuje mnie to o wiele więcej wysiłku niż przy Guideline. Przy łowieniu na krótkim dystansie Guideline mi chlapie, Rio się gładko na wodzie układa dlatego na rzekę, gdzie lipienie między nogami pływają Control + nie zabieram.

Zerwało mi 0,14. Moja lionka też ma krótką głowica, ale wydłużony przód i nie chlapie tak przy siadaniu. Spokojnie można nią i suchą rzucać :)

Najciekawsze, że biorą o tej porze. Wzdręgi to jednak ciepłolubne ryby i najlepiej biorą w sumie wtedy, kiedy inne ocierają sobie pot z czoła. ;) No i to, że o tej porze roku wychodzą na tak płytką wodę. Czyli jakieś żarcie tam znajdują. Ale pewnie Tomku śladu żerowania w takie chłody na powierzchni nie widać? Ciekawa sprawa, że da się wzdręgi połowić o tej porze roku.

Najciekawsze, że biorą o tej porze. Wzdręgi to jednak ciepłolubne ryby i najlepiej biorą w sumie wtedy, kiedy inne ocierają sobie pot z czoła. ;) No i to, że o tej porze roku wychodzą na tak płytką wodę. Czyli jakieś żarcie tam znajdują. Ale pewnie Tomku śladu żerowania w takie chłody na powierzchni nie widać? Ciekawa sprawa, że da się wzdręgi połowić o tej porze roku.

Nie widać to prawda, czasem tylko jak ludzie karmią kaczki i coś spływa z kanałku do jeziorka to się ruszą do tego , ale tylko na chwile, wtedy je widać, Byłem wczoraj, ale w nocy znów jezioro zamarzło i dało się łowić dopiero od 12, jak rozmarzło, jedna wzdręga wyjęta i jedna duza ryba spadła, nie wiem czy jaź czy duży karaś bo tylko odjazd na wodę i wypięcie.

Dzisiejsze wzdręgi bardzo wymagające, wyszedłem z domu późno, jak już trochę wiało, co nie ułatwiało rzutów ani prowadzenia, jednak kilkanaście ryb udało się wyjąć. Im bliżej wieczora tym bliżej powierzchni musiała iść mucha. Za to brania mocne, wyczuwalne, zupełnie inaczej niż wcześniej.

post-46206-0-25532600-1647450992_thumb.jpg

post-46206-0-57706300-1647450998_thumb.jpg

post-46206-0-16615000-1647451009_thumb.jpg

post-46206-0-58517000-1647451019_thumb.jpg

post-46206-0-76987400-1647451026_thumb.jpg

post-46206-0-46635700-1647451092_thumb.jpg

post-46206-0-21881100-1647451098_thumb.jpg

post-46206-0-54773000-1647451106_thumb.jpg

post-46206-0-66935600-1647451123_thumb.jpg

• Like 12

Znów podziwiam regularność wyników. A ta odległość kijem klasy 5-szacun(8-ką Rio OBS bym się spocił)

Jakiego specyfiku UV używasz bo wiele specyfików niszczy mi taką kuleczkę styro(najczęściej znacznie się kurczy i niweluje efekt o który nam chodzi)

Takiego

post-46206-0-03229100-1647499531_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek.M

Tomku, ja mieszkam w Norwegii. 

flymar, to zamien OBS na OB i pojdzie lepiej. Jesli nie, to kurs i eliminacja bledow ;). Wiekszosc mojego lowienia to lowienie w morzu, a tam liczy sie dystans wiec kluczowa jest umiejetnosc wywalenia calego sznura. Co prawda nie zawsze jest to konieczne, ale lepiej umiec, niz nie ;)

• 3 tygodnie później...

W tym roku znowu bede podchodzil z muchówką do wzdregi.

Mozecie wkleic wasze pewniaki wiem ze co woda to przyneta ale mysle ze sa takie ktore sprawdza sie na kazdej wodzie , bo bede na dniach cos kupowal  , a nie chcial bym kupic cos co sie nie sprawdzi bo pstragów i lipieni u mne brak :D