Skocz do zawartości

Wzdręga na muchę

TomCast

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno jest bardziej efektowne, zwlaszcza na suchara. Mucha jest tez efektywna jest jesli chodzi o ilosc, ale najwieksze wzdregi zlapalem na obrotowke na spining. Wole jednak chodzic z muchowka na te ryby... wlasciwie, jesli dana ryba da sie zlowic na metoda muchowa to bede tak probowal. W morzu nawet wszelkie dorszowate tak lowilem ;)

A jakie to ma znaczenie. Liczy się tylko na muchę

#ItOnlyCountsOnFly

A takie, ze musialem sie ze spiningiem przeprosic jak sie nabawilem lokcia peni...tfu! Tenisisty znaczy sie! Nie jestem w stanie zrobic normalnego wymachu wiec z bolem serca muchowki trafily do kata (rogu pokoju - sory za brak polskich liter). 

Pytanie z innej beczki ale w temacie krasnopior. 

Zlowiliscie kiedys jakas spod lodu??? U mnie na jeziorze w sezonie letnim wystarczy trafic do jeziora przyneta, a pewnie zostanie przez wzdrege zjedzona, ale na lod ani jednej nie wyciagnalem przez cala zime. Co one robia w tym czasie!?

Gdzie takie dostane ?

Muszka najprostsza z prostych, ale pewnie sam nie kręcisz? Wrzuć mi adres do jerkowego komunikatora i ile tego i w jakich rozmiarach haczyka potrzebujesz. Pogoda kiepska, więc w weekend mogę zrobić i w poniedziałek wysłać. 

Muszka najprostsza z prostych, ale pewnie sam nie kręcisz? Wrzuć mi adres do jerkowego komunikatora i ile tego i w jakich rozmiarach haczyka potrzebujesz. Pogoda kiepska, więc w weekend mogę zrobić i w poniedziałek wysłać.

Nie ma kiepskiej pogody na ryby, nie zapominaj, że na fali ryba wali :D

Aczkolwiek do połowu wzdręgolców i jazi wole jak jest ciepełko, słoneczko i względnie spokojna woda, z lekka pomarszczona wiatrem ;)

Edytowane przez bezi

Pytanie z innej beczki ale w temacie krasnopior. 

Zlowiliscie kiedys jakas spod lodu??? U mnie na jeziorze w sezonie letnim wystarczy trafic do jeziora przyneta, a pewnie zostanie przez wzdrege zjedzona, ale na lod ani jednej nie wyciagnalem przez cala zime. Co one robia w tym czasie!?

Na płytkich łowiskach łowię spod lodu bardzo dużo wzdręg. Na zbiorniku gdzie jest też głęboko również je łowiłem ale przy trzcinach, raczej na płytkiej wodzie. Lepsze efekty są na odwilży, zwłaszcza pod koniec zimy.

Nie ma kiepskiej pogody na ryby, nie zapominaj, że na fali ryba wali :D

Aczkolwiek do połowu wzdręgolców i jazi wole jak jest ciepełko, słoneczko i względnie spokojna woda, z lekka pomarszczona wiatrem ;)

Nie ma złej pogody na ryby... jest tylko bardzo dobra i dobra..  ;)

• Like 1

Dziś tylko jedna do foty, do tego jazik i leszcz, dużo spadów, małe muchy i ciężki teren nie ułatwiają holu.  Bezi próbowałem, ale u mnie furory nie zrobiła ;P

Ps. nie wiem gdzie go wrzucić, przyłów to nie był, czarnuch straszny, już ostry, pewnie lada dzień będą się tarly.

post-46206-0-86576800-1650729648_thumb.jpg

post-46206-0-71595400-1650729655_thumb.jpg

post-46206-0-01609800-1650729818_thumb.jpg

post-46206-0-58407200-1650729826_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek.M
  • Like 5

Jak to dobrze czytać to i owo. Człowiek może się tyle ciekawostek dowiedzieć.

Nie wiedziałem nawet że ta mucha ma nazwę Diawl Bach.

Za dobrych czasów podczas wylotu czarnej wiosennej jętki (głównie kwiecień) pstrągi pięknie brały na taką jak na fotce niżej. Nawet nazwana przez twórcę (nie moja mucha i fota) Spring Diawl Bach fly. Spring w moim przypadku zgadzałoby się idealnie. Naprawdę była to rewelacyjna mucha. Złowiło się trochę punktow na zawodach na nią. Ja nazywałem ją małym strimerkiem czy mokrą. Do teraz w pudełku leży na pewno min. kilka sztuk. ;) :)

post-58042-0-90852200-1650814841_thumb.png

• Like 3

• 2 tygodnie później...