TomCast Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Sezon wzdęgowy 2023 uważam za otwarty Trafiła się jedna ryba, której nie jestem w stanie rozpoznać, nie ukleja i nie boleń. jelec? Ale w jeziorku? 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Jelec, samiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Jelec, samiec.Fajna rybka dla muszkarza. Nigdy nie zauważałem różnic pomiędzy jelcami, a kiedyś łowiłem ich dużo na suchą. Na czym polega u nich dymorfizm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Dymorfizm w tym czasie, czyli w okresie tarła jest niewątpliwy. Samce łapią barwy godowe,wybarwiają się im pięknie płetwy, a z początkiem wysypki stają się wizualnie matowe. Samice są srebrzyste, błyszczące i wyraźnie nabrane. Ich płetwy są niemal bezbarwne.Dla zobrazowania samica z ubiegłego czwartku i kasarek samców. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Rozmawiałem z ichtiologiem i stawia na certe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Rozmawiałem z ichtiologiem i stawia na certe.Powyżej też odpowiedział Ci ichtiolog. W mojej ocenie, nie ichtiologa, ale osoby, która jelców złowiła tysiące, nie ma wątpliwości. To jelec. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Rozmawiałem z ichtiologiem i stawia na certe.Jelec bez dwóch zdań. Dzięki Rybarakowi za wyjaśnienie. Gratulacje Tomku. Masz superłowisko z fajnymi rybami, czego szczerze zazdroszczę. A cóż to za przynęta (chyba jakaś nimfka?) w pyszczku jelczyka, bo coś słabo widzę? Świetnie się je łowi na suchą, ale największego o długości równe 35 cm złowiłem kiedyś w Gwdzie koło Płytnicy na maleńkiego woblerka (zmierzony w obecności przyjaciela). W życiu bym nie pomyślał, że do tej wielkości jelec może dorosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Rozmawiałem z ichtiologiem i stawia na certe.Z takiego zdjęcia nawet ichtiolog może wywieść różne wnioski. Jeśli nie ma pewności co do gatunku to zawsze warto robić lepsze, portretowe zdjęcia. Poddając jednak ocenie pewne cechy (na ile to uwidoczniłeś na załączonej fotografii), w tym: proporcje łusek pokrywajacych nasadę ogona, głębokość wcięcia płetwy ogonowej, kąt zejścia linii nabocznej, oraz długość promieni płetwy odbytowej, to utwierdzony jestem w przekonaniu, że złowiłeś jeleca. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Miałem tylko to zdjęcie, pyszczek u ryby był na dole, stąd wniosek że certa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Jelec bez dwóch zdań. Dzięki Rybarakowi za wyjaśnienie. Gratulacje Tomku. Masz superłowisko z fajnymi rybami, czego szczerze zazdroszczę. A cóż to za przynęta (chyba jakaś nimfka?) w pyszczku jelczyka, bo coś słabo widzę? Świetnie się je łowi na suchą, ale największego o długości równe 35 cm złowiłem kiedyś w Gwdzie koło Płytnicy na maleńkiego woblerka (zmierzony w obecności przyjaciela). W życiu bym nie pomyślał, że do tej wielkości jelec może dorosnąć.Nimfa prosta, na qulliu z substytutu kondora przewiniętym lametą holo i szarym kołnierzykiem. Ta już mocno zjechana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 (edytowane) Popatrz Tomku na zdjęcia. Jest wyraźnie dolny, ale u certy jeszcze bardziej i jej charakterystyczny "nos" przed pyszczkiem. Na Wiśle w Puławach łowiłem jedne i drugie (jelce na muchę, certy na pickera) i nawet u ryb podobnej wielkości różnica była widoczna. https://www.hlasek.com/leuciscus_leuciscus1pl.html Edytowane 20 Marca 2023 przez jachu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 20 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Więc będzie widelec A widelca na jeziorku pierwszy raz złowiłem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Mieszkam obok jeziora na ktorym obok wzdregi jelec jest dominujacym gatunkiem. Ja musze jeszcze poczkac z ich lowieniem az zniknie jakies 60cm lodu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Mieszkam obok jeziora na ktorym obok wzdregi jelec jest dominujacym gatunkiem. Ja musze jeszcze poczkac z ich lowieniem az zniknie jakies 60cm lodu Czy to naturalne jezioro? Czy tylko błąd lingwistyczny i chodzi o zbiornik zaporowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Rozmawiałem z ichtiologiem i stawia na certe. Jaki okręg taki ichtiolog [emoji23] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Jaki okręg taki ichtiolog [emoji23] Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkGrzegorz, akurat tu kompletnie nie masz racji, bo to jeden z lepszych w kraju. Napisał że z tego zdjęcia są dwa typy, certa i jelec. W zależności od ukształtowania pyska. Ja podpowiedziałem że pysk miała na dole, stąd postawił na certe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 No popatrz a Adam od razu wskazał na jelca [emoji6] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 (edytowane) Jego pierwsza podpowiedź też taka była, ale po mojej podpowiedzi co do pyska od dołu zmieniła na certe. Zresztą dla mnie to beż znaczenia, może być i widelec Ważne że jakaś inna ryba, rzadka w jeziorku Edytowane 21 Marca 2023 przez Tomek.M 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 (edytowane) Czy to naturalne jezioro? Czy tylko błąd lingwistyczny i chodzi o zbiornik zaporowy?To jest naturalne jezioro, przeplywowe jesli ma to znaczenie. Wrzuc w goodle maps: 59.28809958838362, 10.19009690009679 Skad watpliwosci co do jeziora/zbiornika zaporowego? Edytowane 21 Marca 2023 przez Jack__Daniels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Skad watpliwosci co do jeziora/zbiornika zaporowego?Wolę się upewnić bo u nas z poprawnym nazewnictwem bywa różnie. Szczególnie Koledzy z południa lubią jeziorami nazywać sztuczne zbiorniki. Ale luzzzz, żadnych innych podtekstów, tylko zwykła ciekawość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Dziś bardzo zmienne warunki, rano słońce, aż za gorąco, później porywisty wiatr, praktycznie ze wszystkich kierunków, podczas jednego rzutu potrafił zmienić się ze trzy razy Dwie tury, 11-13 i 14-16:30. Po południu wybrałem miejsce jedyne sensowne, gdzie dało się jakoś rzucać, choć łatwo nie było. Z boku wielkie trzciny, z tyłu drzewo i jeszcze trzeba uważać na ludzi. Ryby brały bardzo daleko od brzegu, tam gdzie latem są grążele. Teraz ich nie ma, ale za to są piękne, grubę korzenie od nich. Urwałem 10 zestawów much, bo łowiłem na prowadzącą i skoczka, a trzeba było prowadzić muchy jak najgłębiej. Brań sporo, ale przez ten wiatr, ciężko było je wyczuć lub zobaczyć na lince. Jedną walkę przegrałem, ryba wyjechała na sam środek jeziorka i wypięła się. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 (...)Ryby brały bardzo daleko od brzegu, tam gdzie latem są grążele. Teraz ich nie ma, ale za to są piękne, grubę korzenie od nich. Urwałem 10 zestawów much, bo łowiłem na prowadzącą i skoczka, a trzeba było prowadzić muchy jak najgłębiej. (...)Na jakich haczykach masz muchy? Może warto pokombinować z haczykami jig-owymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 (edytowane) Dziś na prowadzącej #16 jakieś Hendsa, na skoczku kiełże głównie na #18. Problem z tymi korzeniami jest taki, że jest tego ogrom i nie bardzo wiadomo gdzie. Są na różnych głębokościach. Obawiam się że nawet jigowy hak będzie się zaczepiał :/ Edytowane 23 Marca 2023 przez Tomek.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 (edytowane) Dziś na prowadzącej #16 jakieś Hendsa, na skoczku kiełże głównie na #18. Problem z tymi korzeniami jest taki, że jest tego ogrom i nie bardzo wiadomo gdzie. Są na różnych głębokościach. Obawiam się że nawet jigowy hak będzie się zaczepiał :/Może ofsety będą receptą. Tylko czy rozmiarowo coś dopasujesz. Edytowane 23 Marca 2023 przez wiwaldi1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Nimfa na offecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi