Skocz do zawartości

Wzdręga na muchę

TomCast

Rekomendowane odpowiedzi

Dymorfizm w tym czasie, czyli w okresie tarła jest niewątpliwy. Samce łapią barwy godowe,wybarwiają się im pięknie płetwy, a z początkiem wysypki stają się wizualnie matowe. Samice są srebrzyste, błyszczące i wyraźnie nabrane. Ich płetwy są niemal bezbarwne.

Dla zobrazowania samica z ubiegłego czwartku i kasarek samców.

post-48920-0-53010500-1679293905_thumb.jpg

post-48920-0-34160700-1679293940_thumb.jpg

• Like 10

Rozmawiałem z ichtiologiem i stawia na certe.

Jelec bez dwóch zdań. Dzięki Rybarakowi za wyjaśnienie. Gratulacje Tomku. Masz superłowisko z fajnymi rybami, czego szczerze zazdroszczę. A cóż to za przynęta (chyba jakaś nimfka?) w pyszczku jelczyka, bo coś słabo widzę? Świetnie się je łowi na suchą, ale największego o długości równe 35 cm złowiłem kiedyś w Gwdzie koło Płytnicy na maleńkiego woblerka (zmierzony w obecności przyjaciela). W życiu bym nie pomyślał, że do tej wielkości jelec może dorosnąć.

Rozmawiałem z ichtiologiem i stawia na certe.

Z takiego zdjęcia nawet ichtiolog może wywieść różne wnioski. Jeśli nie ma pewności co do gatunku to zawsze warto robić lepsze, portretowe zdjęcia. Poddając jednak ocenie pewne cechy (na ile to uwidoczniłeś na załączonej fotografii), w tym: proporcje łusek pokrywajacych nasadę ogona, głębokość wcięcia płetwy ogonowej, kąt zejścia linii nabocznej, oraz długość promieni płetwy odbytowej, to utwierdzony jestem w przekonaniu, że złowiłeś jeleca.

• Like 2

Jelec bez dwóch zdań. Dzięki Rybarakowi za wyjaśnienie. Gratulacje Tomku. Masz superłowisko z fajnymi rybami, czego szczerze zazdroszczę. A cóż to za przynęta (chyba jakaś nimfka?) w pyszczku jelczyka, bo coś słabo widzę? Świetnie się je łowi na suchą, ale największego o długości równe 35 cm złowiłem kiedyś w Gwdzie koło Płytnicy na maleńkiego woblerka (zmierzony w obecności przyjaciela). W życiu bym nie pomyślał, że do tej wielkości jelec może dorosnąć.

Nimfa prosta, na qulliu z substytutu kondora przewiniętym lametą holo i szarym kołnierzykiem. Ta już mocno zjechana ;)

post-46206-0-10475000-1679335614_thumb.jpg

• Like 1

Popatrz Tomku na zdjęcia. Jest wyraźnie dolny, ale u certy jeszcze bardziej i jej charakterystyczny "nos" przed pyszczkiem. Na Wiśle w Puławach łowiłem jedne i drugie (jelce na muchę, certy na pickera) i nawet u ryb podobnej wielkości różnica była widoczna. https://www.hlasek.com/leuciscus_leuciscus1pl.html

Edytowane przez jachu
  • Like 2

Jaki okręg taki ichtiolog [emoji23]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Grzegorz, akurat tu kompletnie nie masz racji, bo to jeden z lepszych w kraju. Napisał że z tego zdjęcia są dwa typy, certa i jelec. W zależności od ukształtowania pyska. Ja podpowiedziałem że pysk miała na dole, stąd postawił na certe.

Jego pierwsza podpowiedź też taka była, ale po mojej podpowiedzi co do pyska od dołu zmieniła na certe. Zresztą dla mnie to beż znaczenia, może być i widelec ;) Ważne że jakaś inna ryba, rzadka w jeziorku :)

Edytowane przez Tomek.M
  • Like 1

Czy to naturalne jezioro? Czy tylko błąd lingwistyczny i chodzi o zbiornik zaporowy?

To jest naturalne jezioro, przeplywowe jesli ma to znaczenie.  Wrzuc w goodle maps: 59.28809958838362, 10.19009690009679

Skad watpliwosci co do jeziora/zbiornika zaporowego? 

Edytowane przez Jack__Daniels

Dziś bardzo zmienne warunki, rano słońce, aż za gorąco, później porywisty wiatr, praktycznie ze wszystkich kierunków, podczas jednego rzutu potrafił zmienić się ze trzy razy ;) Dwie tury, 11-13 i 14-16:30. Po południu wybrałem miejsce jedyne sensowne, gdzie dało się jakoś rzucać, choć łatwo nie było. Z boku wielkie trzciny, z tyłu drzewo i jeszcze trzeba uważać na ludzi. Ryby brały bardzo daleko od brzegu, tam gdzie latem są grążele. Teraz ich nie ma, ale za to są piękne, grubę korzenie od nich. Urwałem 10 zestawów much, bo łowiłem na prowadzącą i skoczka, a trzeba było prowadzić muchy jak najgłębiej. Brań sporo, ale przez ten wiatr, ciężko było je wyczuć lub zobaczyć na lince. Jedną walkę przegrałem, ryba wyjechała na sam środek jeziorka i wypięła się.

post-46206-0-78037900-1679592544_thumb.jpg

post-46206-0-17779100-1679592567_thumb.jpg

post-46206-0-31574800-1679592576_thumb.jpg

post-46206-0-35922800-1679592595_thumb.jpg

post-46206-0-07208300-1679592602_thumb.jpg

post-46206-0-01744900-1679592610_thumb.jpg

post-46206-0-28875100-1679592618_thumb.jpg

post-46206-0-94831000-1679592627_thumb.jpg

post-46206-0-88670300-1679592633_thumb.jpg

• Like 10

(...)Ryby brały bardzo daleko od brzegu, tam gdzie latem są grążele. Teraz ich nie ma, ale za to są piękne, grubę korzenie od nich. Urwałem 10 zestawów much, bo łowiłem na prowadzącą i skoczka, a trzeba było prowadzić muchy jak najgłębiej. (...)

Na jakich haczykach masz muchy? Może warto pokombinować z haczykami jig-owymi?

Dziś na prowadzącej #16 jakieś Hendsa, na skoczku kiełże głównie na #18. Problem z tymi korzeniami jest taki, że jest tego ogrom i nie bardzo wiadomo gdzie. Są na różnych głębokościach. Obawiam się że nawet jigowy hak będzie się zaczepiał :/

Edytowane przez Tomek.M

Dziś na prowadzącej #16 jakieś Hendsa, na skoczku kiełże głównie na #18. Problem z tymi korzeniami jest taki, że jest tego ogrom i nie bardzo wiadomo gdzie. Są na różnych głębokościach. Obawiam się że nawet jigowy hak będzie się zaczepiał :/

Może ofsety będą receptą. Tylko czy rozmiarowo coś dopasujesz.

Edytowane przez wiwaldi1970