Skocz do zawartości

Ciepłe skarpety na łódkę - jakie?

puszek7

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, iż już nie te czasy. Teraz można wszystko kupić. Jednak nie o tym.Miałem podobny dylemat. Moja mama jest,to znaczy zrobi wszystko na drutach, bądź szydełku. Kupiłem lata temu dobrą wełnę, trochę nie wierzyłem w jej właściwości. Mama zrobiła mi z niej skarpety. Jakież było moje zdziwienie. W każdych warunkach ten wyrób ociepla stopę,ale robi coś, w co nie wierzyłem. W warunkach letnich (przy brodzeniu w spodniobutach) zdejmuję owe, są mokre od potu, ale zasadnicze bawełniane na stopie, suche! Mam je do dzisiaj. Nie do zdarcia. Oczywiście, to jest szyte ( bez podtekstów) grubymi nićmi. Zimną porą ocieplają. Najważniejsze jest jednak, iż w każdych warunkach odprowadzają pot z zasadniczej skarpetki i stopa jest sucha. Ale takich mam dzisiaj jest niewiele.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Dużo zależy od buta, jeśli chodzi o wyprowadzanie wilgoci z buta .

Kiedyś założyłem  mokre skarpety motocyklowe bo nie zdążyły wyschnąć , do konkretnych turystycznych butów motocyklowych . Po około 8 godzinach ściągnąłem i były suche .Dobra membrana potrafi wyprowadzić wilgoć z buta na zewnątrz .

Miałem kiedyś ciekawe doświadczenie z membranami.

Pojechaliśmy nad Bug w grudniu, było ciepło, jakieś +5. Wystartowałem w butach z gore i w skarpetach Simms. Cały dzień łaziłem po wodzie, mokre ususzone trawy, błoto, kałuże. Butki nasiąkły konkretnie, ale nie puściły wody do środka. Do domu wróciłem z suchymi nogami wieczorem, ale po zdjęciu butków .............

Postawiłem je w przedpokoju i po 15 minutach było pół buta wody. Z każdego kamasza wylałem z litr wody. Schły dwa dni.

Kupiłem ostatnio na próbę takie https://www.jula.pl/catalog/odziez-i-artykuly-bhp/odziez-meska/bielizna/skarpety/skarpety-robocze-904030/ i powiem szczerze, ze są zajebiste! Polecam.

Zapodaj choć fotkę z czego te skarpety są zrobione bo to co dla Ciebie zajefajne dla mnie i innych już może byś mniej dobre ;)

Zasłyszane ale nie wypróbowane...

Przed założeniem skarpety stopę owinąć ręcznikiem papierowym... ;)

Czy ktoś to stosuje?

Dziś już się takich patentów raczej nie stosuje chyba, że jakaś siła wyższa tak postanowi, ale w czasach kiedy za dużo różnych "wynalazków" nie było to do butów wkładane były te gazety ;) A także pod nogi w samochodzie czy do mycia okien  ;)