artur.piwo73 Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Cześć.Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny nadmiernego chlapaniu za pontonem.Sprzęt to Proscan Kraken 330 i Mercury 15hp.Przy ślizgu na 3/4 manetki pojawiają się pióropusze wody które potrafią zalewać pokład.Trym silnika na maksa pod rufę.W zał. Link z pływania po Wiśle.Dzięki. https://youtu.be/cpByvCc9kNY Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Tym trochę odsunąć od pawęży, ciut dłużej będzie wchodził w ślizg ale wzrośnie vmax. I silnik że stopą S czy L? Bo wygląda to jakby była L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Hejah, fajnie to fruwa. Czy masz na pawezy cokolwiek prócz silnika? Czujnik echosondy, koła do slipowania, wszystkie dodatki będą chlapały. Trym powinien być tak ustawiony by silnik(stopa) był pod katem prostym do lustra wody. Płyta kawitacyjna równo z kilem lub do 2-3cm poniżej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Hejah, fajnie to fruwa. Czy masz na pawezy cokolwiek prócz silnika? Czujnik echosondy, koła do slipowania, wszystkie dodatki będą chlapały. Trym powinien być tak ustawiony by silnik(stopa) był pod katem prostym do lustra wody. Płyta kawitacyjna równo z kilem lub do 2-3cm poniżej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalka co jeśli przy takim ustawieniu śruba łapie powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Moim zdaniem wystarczy zmienić ponton - żaden mój nie chlapał w ten sposób, jakbym silnik nie ustawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 a co jeśli przy takim ustawieniu śruba łapie powietrze?Mam tak i nie łapie powietrza. Jeśli płyta jest niżej w wodzie to ponton nie chce pływać wszystko jest mokre, chlapie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 artur.piwo73 Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Na pawęży mam przyssawkę z czujnikiem od echa i profile otwarte od kółek.Wcześniej pływałem na bf8 i problem nie był tak duży a po założeniu hydrostabilizatowów znikł. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Na pawęży mam przyssawkę z czujnikiem od echa i profile otwarte od kółek.Wcześniej pływałem na bf8 i problem nie był tak duży a po założeniu hydrostabilizatowów znikł. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu TapatalkaPokombinuj z tymi dodatkami i będzie Ok [emoji16]. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Na pawęży mam przyssawkę z czujnikiem od echa i profile otwarte od kółek. Może to być to. Rzuć okiem za pawęż, to wiele się wyjaśni... Czasem mały element potrafi robić mega fontannę (vide sztyca i przetwornik montowany na burcie). Im większa prędkość tym oczywiście gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 artur.piwo73 Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Dodam tylko że silnik na stopie S. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 To te graty na pawęży mogą robić problem. Na 8 km nie było tego zjawiska bo wolniej pływałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 artur.piwo73 Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Być może graty mają znaczenie ale przystawka z przetwornikiem jest po lewej stronie silnika (patrząc ze środka pontonu) a pióropusz wody jest większy po drugiej stronie.Tak czy inaczej dzięki za zainteresowanie i rady (może z jednym wyjątkiem). Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kogut Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) Ja miałem takiego ,,łabędzia,, na swojej F420 z Yamahą 20km,poradziła sklejka 1,5cm na pawęż ,by silnik podnieść właśnie o te 1,5cm. Problem z łabędziem zniknął. Edytowane 14 Listopada 2017 przez kogut 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 artur.piwo73 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Ja miałem takiego ,,łabędzia,, na swojej F420 z Yamahą 20km,poradziła sklejka 1,5cm na pawęż ,by silnik podnieść właśnie o te 1,5cm. Problem z łabędziem zniknął. Chyba najbardziej prawdopodobne .Postaram się w weekend stestować i napiszę.Dzięki. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zbrojarz Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 U mnie tak daje uchwyt przetwornika od echo. Normalnie fontanna przy większych prędkościach i litry wody w pontonie po całym dniu pływania. Uchwyty kółek jak są za nisko zamontowane, też mogą dawać podobny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 artur.piwo73 Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Guma zbrojona grubości 2 cm na pawęży.Silnik podniesiony o te 2 cm. Problem z bańki kilwater równiusieńki i spokojny.Dzięki. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Listopada 2017 przez artur.piwo73 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 artur.piwo73 Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 https://youtu.be/zzd8i405ZswA tak wygląda teraz. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 A tak wygląda teraz. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu TapatalkaMożesz też poprzedni film dla porównania wrócić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 artur.piwo73 Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Możesz też poprzedni film dla porównania wrócić? Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kogut Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 I niby 2cm,a jaka różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukaszannopol13 Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Ładnie śmiga [emoji6] Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 urasenty Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Guma zbrojona grubości 2 cm na pawęży.Silnik podniesiony o te 2 cm. Problem z bańki kilwater równiusieńki i spokojny. Dzięki. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu TapatalkaDaj fotkę co dołożyłeś na pawęż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 artur.piwo73 Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 I niby 2cm,a jaka różnica.Żona też tak mówi. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 artur.piwo73 Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Daj fotkę co dołożyłeś na pawężNiezbyt wygląda (prowizorka) ale efekt jest. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 urasenty Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 @Artur.piwo73 też mam Krakena tylko że 430 i podobny problem. Muszę spróbować na wiosnę podnieść silnik jak Ty. Mam nadzieję że pomoże. Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 2cm a taka różnica. Ciekawe jak to będzie u mnie wyglądało. Jak jutro by nie padało może wreszcie zwoduję.Założyłem "na sucho" i wygląda to tak, mniejsza płytka jest 2cm wyżej od dna pawęży, dolna większa jest jest ok 5cm poniżej dna (kil nie napompowany). Czy to jest ok czy trzeba będzie kombinować? Która płytka powinna być równo z dnem?.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
artur.piwo73
Cześć.
Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny nadmiernego chlapaniu za pontonem.
Sprzęt to Proscan Kraken 330 i Mercury 15hp.
Przy ślizgu na 3/4 manetki pojawiają się pióropusze wody które potrafią zalewać pokład.
Trym silnika na maksa pod rufę.
W zał. Link z pływania po Wiśle.
Dzięki.
https://youtu.be/cpByvCc9kNY
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
37 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi