artur.piwo73 Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Cześć.Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny nadmiernego chlapaniu za pontonem.Sprzęt to Proscan Kraken 330 i Mercury 15hp.Przy ślizgu na 3/4 manetki pojawiają się pióropusze wody które potrafią zalewać pokład.Trym silnika na maksa pod rufę.W zał. Link z pływania po Wiśle.Dzięki. https://youtu.be/cpByvCc9kNY Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kogut Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Ta dolna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Może zdjęcie przekłamuje ale wydaje mi się że śruba ma krzywą łopatę. Dolna płyta powinna być książkowo od 0 do 3cm ale w praktyce może różnie wyjść. Najlepiej podkładać deseczki i sprawdzać jak najlepiej się zestaw zachowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Przełamuje. Lata zestaw 30km/h (na pokładzie 150kg), nie ma łabędzia. Chyba nie ma co kombinowac? Z 230 kg w ślizg nie wchodzi. Ale mi to lata bo będę smigal sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Przełamuje. Lata zestaw 30km/h (na pokładzie 150kg), nie ma łabędzia. Chyba nie ma co kombinowac?Z 230 kg w ślizg nie wchodzi. Ale mi to lata bo będę smigal sam.To jaki masz ponton że nie wchodzi w ślizg z 230kg z silnikiem 8 KM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Do wejścia w slizg z 2 osobami (obie po 115kg) brakowało piczy włos. Ze mną 115 + dzieciak 35kg szło to tak: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marecki1983 Opublikowano 24 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 (edytowane) Witam.Mam podobny problem co autor tematu.Wysokość pawęży w moim pontonie do samego dna wynosi 37cm,a silnik Yamaha stopa S licząc od mocowania na którym leży na pawęży do płyty kawitacyjnej jest 44cm. Po przeczytaniu mnóstwa tematów i artykułów różni producenci określają głębokość od dna względem płyty kawitacyjnej od 0 do max 5cm. Od początku. W ślizgu gdy silnik wisiał w takiej konfiguracji j/w czyli płyta kawitacyjna 7cm poniżej dna ogromny pióropusz wody kóry odbijał się od ołówków w pontonie wlewając się do środka. Ta mniejsza płytka nad kawitacyjną (nie znam fachowej nazwy) centralnie stykała się z taflą wody i stąd te rozbryzgi. Podnosiłem silnik podkładając kolejno dystanse 2cm,3cm,3,5cm(czyli 3,5cm różnicy między dnem a płytą kaw,) i tu granica zakresu mocowania silnika. Ta mniejsza płytka jest po wejsciu w ślizg około 3-4cm nad taflą wody,Sytuacja się nieco poprawiła ale woda odbijając się od tej właśnie płytki wciąż chlapie. Moje pytanie jest takie. Czy jest sens pruć,robić przeróbki w pawęży i podnieść ją o te całe 7cm tak aby dno i płyta kawitacyjna była na równo w osi i poprawi to sytuację tak jak być powinno czy problem może leżeć zupełnie gdzie indziej? Edytowane 24 Lipca 2022 przez Marecki1983 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 U mnie po podniesieniu 4cm wygląda tak:.https://youtu.be/HlZl_2U7o2o Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marecki1983 Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 U mnie po podniesieniu 4cm wygląda tak:. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu TapatalkaU mnie przedstawia się nieco słabiej. Ile cm. masz płytę kawitacyjną poniżej dna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 1cm poniżej tyłu pawęży, podniosłem o 4, wolałbym 4.5cm ale zbliżyłem się do progów zabezpieczających i stwierdziłem że tyle starczy. Czasem śruba na ostrym wirażu złapie powietrze. Z drugiej strony wiem że przesadzam, taki bezpiecznik.. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marecki1983 Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 Dzięki za zdjęcia. Zrobię tak samo jak u Ciebie. Ciekaw jestem czy, i na ile to zmieni sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 27 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2022 (edytowane) Utnij se że 2-3 deseczki i próbuj. Kombinuj też z trymem.Tylko nie utop silnika (ostatnio jedni utopili) ani bolca trymu. Nie rób nic na stałe, dopiero jak dojdziesz do odpowiednich ustawień. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Lipca 2022 przez Tresor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 27 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2022 Dzięki za zdjęcia. Zrobię tak samo jak u Ciebie. Ciekaw jestem czy, i na ile to zmieni sytuację.Zmieni na pewno.Ja ma ponton Kraken i silnik Storm (kopia Yamahy)Ponton ma pawęż równo 38cm a silnik 44cmJak podniosłem silnik o 4cm - pływam w ślizgu 30km/h i nic mi nie pryska.Ja do podnoszenia silnika używam Płyty z poliamidu PA6-GPo podniesieniu o 4cm ma teraz płytę antykawitacyjną 2cm pod dnem czyli książkowo Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
artur.piwo73
Cześć.
Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny nadmiernego chlapaniu za pontonem.
Sprzęt to Proscan Kraken 330 i Mercury 15hp.
Przy ślizgu na 3/4 manetki pojawiają się pióropusze wody które potrafią zalewać pokład.
Trym silnika na maksa pod rufę.
W zał. Link z pływania po Wiśle.
Dzięki.
https://youtu.be/cpByvCc9kNY
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
37 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi