Skocz do zawartości
  • 0

Kilwater za pontonem

artur.piwo73

Pytanie

Cześć.

Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny nadmiernego chlapaniu za pontonem.

Sprzęt to Proscan Kraken 330 i Mercury 15hp.

Przy ślizgu na 3/4 manetki pojawiają się pióropusze wody które potrafią zalewać pokład.

Trym silnika na maksa pod rufę.

W zał. Link z pływania po Wiśle.

Dzięki.

https://youtu.be/cpByvCc9kNY

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.Mam podobny problem co autor tematu.Wysokość pawęży w moim pontonie do samego dna wynosi 37cm,a silnik Yamaha stopa S licząc od mocowania na którym leży na pawęży do płyty kawitacyjnej jest 44cm. Po przeczytaniu mnóstwa tematów i artykułów różni producenci określają głębokość od dna względem płyty kawitacyjnej od 0 do max 5cm. 

Od początku. W ślizgu gdy silnik wisiał w takiej konfiguracji j/w czyli płyta kawitacyjna 7cm poniżej dna ogromny pióropusz wody kóry odbijał się od ołówków w pontonie wlewając się do środka. Ta mniejsza płytka nad kawitacyjną (nie znam fachowej nazwy) centralnie stykała się z taflą wody i stąd te rozbryzgi. Podnosiłem silnik podkładając kolejno dystanse 2cm,3cm,3,5cm(czyli 3,5cm różnicy między dnem a płytą kaw,) i tu granica zakresu mocowania silnika. Ta mniejsza płytka jest po wejsciu w ślizg około 3-4cm nad taflą wody,Sytuacja się nieco poprawiła ale woda odbijając się od tej właśnie płytki wciąż chlapie. 

Moje pytanie jest takie. Czy jest sens pruć,robić przeróbki w pawęży i podnieść ją o te całe 7cm tak aby dno i płyta kawitacyjna była na równo w osi i poprawi to sytuację tak jak być powinno czy problem może leżeć zupełnie gdzie indziej?

Edytowane przez Marecki1983
  • Like 1

• 0

1cm poniżej tyłu pawęży, podniosłem o 4, wolałbym 4.5cm ale zbliżyłem się do progów zabezpieczających i stwierdziłem że tyle starczy. Czasem śruba na ostrym wirażu złapie powietrze. Z drugiej strony wiem że przesadzam, taki bezpiecznik.

.

8731713ca3d31019ece6d7fe2f43ce88.jpg2988910b26cc0063cde2955eb843087b.jpg34be054f61a35bfd2d270467d980330d.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Utnij se że 2-3 deseczki i próbuj. Kombinuj też z trymem.

Tylko nie utop silnika (ostatnio jedni utopili) ani bolca trymu. :) Nie rób nic na stałe, dopiero jak dojdziesz do odpowiednich ustawień.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor

• 0

Dzięki za zdjęcia. Zrobię tak samo jak u Ciebie. Ciekaw jestem czy, i na ile to zmieni sytuację.

Zmieni na pewno.

Ja ma ponton Kraken i silnik Storm (kopia Yamahy)

Ponton ma pawęż równo 38cm a silnik 44cm

Jak podniosłem silnik o 4cm - pływam w ślizgu 30km/h i nic mi nie pryska.

Ja do podnoszenia silnika używam Płyty z poliamidu PA6-G

Po podniesieniu o 4cm ma teraz płytę antykawitacyjną 2cm pod dnem czyli książkowo

f6fb65cd92f9804e2ce326a2df4b618a.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2