Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 W Ars Christiana można kupić zgrzewany, srebrny łańcuszek z drobnymi ogniwami. Rzecz naturalnie nie dla ateistów oraz zdeklarowanych antyklerykałów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Kilka razy zdarzyło mi się łowić z użyciem kuli wodnej i w żadnym przypadku nie spełnia ona funkcji sygnalizatora brań. Łowiłeś Łososiowate z użyciem kuli wodnej w jakim celu ? 7. Łowienie ryb łososiowatych,par 7 .Przy łowieniu ryb łososiowatych w wodach udostępnionych tylko do łowienia na sztuczną muchę, zakazuje sięstosowania kuli wodnej, a także innych zastępujących ich przedmiotów/np.spławik/Jak widać zniknęło słowo "spławik". Czyli teoretycznie można się spierać, tylko jest jedno ale...Kula wodna ma dwojakie przeznaczenie. Pierwsze to sygnalizacja brań, drugie to obciążenie pozwalające łowić na bardzo lekkie przynęty np.muchy bez użycia linki muchowej. Indykator również służy do wskazania brań, więc w połowie posiada cechy przypisane kuli wodnej z tego względu m o ż e być uznany za "zastępujący ją przedmiot".Pozostaje kwestia interpretacji regulaminu przez strażnika, lub odgórne wytyczne. Osobiście interpretuję ten zapisjako zakaz używania jakichkolwiek indykatorów/ wskaźników brań.Jednakże uważam, iż indykatory dedykowane do metody muchowej powinny być dozwolone na wodach PZW.No bo co w nich takiego złego? Na rynku są nawet takie "biodegradalne", przyjazne środowisku Formujemy w opuszkach palców kuleczkę z takiej jakby plasteliny i zakładamy na przypon.Bardzo popularne w UK Przepis jest jasny zakazuje się użycia spławika kuli wodnej, a także innych zastępujących przedmiotów. Nie wiem kto jakby to zinterpretował ale w najbliższym czasię będe chciał użyc idykatora gdyż chciałbym obłowić głęboki odcinek rzeki długa nimfą i nie zawacham się użyć, kolorowe piórka płwające po powierzchni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Sarniaka żółtego jak pięść zapodaj i będzie indykator jak bojka, a wtedy mogą Cię cmoknąć w pompkę Tak na marginesie to przepis jest głupkowaty, łatwy do obejścia choć tego nie robię i nie pochwalam. W zasadzie to temat micro ringów zmierza do końca, o ile ktoś nie przedstawi ciekawej dla nich alternatywy. Edytowane 15 Listopada 2017 przez Hansolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Łowiłeś Łososiowate z użyciem kuli wodnej w jakim celu ? (...) Klenie na chlebek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Sarniaka żółtego jak pięść zapodaj i będzie indykator jak bojka, a wtedy mogą Cię cmoknąć w pompkę Tak na marginesie to przepis jest głupkowaty, łatwy do obejścia choć tego nie robię i nie pochwalam. W zasadzie to temat micro ringów zmierza do końca, o ile ktoś nie przedstawi ciekawej dla nich alternatywy. Dla mnie temat jest jasny, w moim okręgu strażnik zawsze będzie intepretował to w taki sposób żeby ci wypisać 200 zł mandatu, zaliczyć delegację i zgarnąć na zebraniu całorocznym złote laury i nagrody, byłem w straży jestem w PZW wiem jak to działa, oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego worka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Ja łowiłem z kulą wodną lipienie na Parsęcie w latach '70, kiedy to było jeszcze dozwolone. O ile pamiętam, później wprowadzony zakaz był podyktowany ponoć opinią, że jest to metoda samozacinająca (SIC). Zatem jak większość zakazów u nas obowiązujących, sprowadza się do mentalności psa ogrodnika, nic nie wiem na temat ale na wszelki wypadek zza swojego biurka wydam zakaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 A kawalek kolorowej zylki jak mozna odebrac? Ktos cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Kawałek kolorowej żyłki jako składowa przyponu muchowego jak rozumie, problemu nie widzę, nic nie ma o kolorze żyłki w regulaminie. Można sobie nawet taką specjalną zafundować; https://bogdangawlik.pl/product-pol-13711-Hanak-Bicolour-Indicator-25m.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Bardzo popularna zylka hanak bicolour jest sprzedawana pod nazwa indykator...czyli co nie mozna na nia lowic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Wszedzie znajda sie durne przepisy. Wazne zeby lowic madze i dbac o ryby w naszych wodach bo przepisy na papierze ich nie uchronia tylko my wedkarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 A co do mikro ringow polecam hanaka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 O microringach uzyskałem opinię z samej góry SSR okręgu krakowskiego, że są obciążeniem przyponu i tym samym ich używanie jest zakazane. Ergo - ponad połowa straży w moim okregu łamie prawo Znam wielu z nich, muszkarzy, i używają microringów. Jedni często, inni sporadycznie. Absurd, bo różnica w wadze 1 metra FC 0,30 vs nylon 0,30, jest większa niż masa mikroringa, ba, nawet miniaturowy krętlik mniej waży. Dopiero od niedawna używam mikroringów, i chyba najdroższych bo Soldarini. Nie mam zastrzeżeń, nie próbowałem tańszych, bo koledzy ostrzegali o ostrych krawędziach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Witam.Ale to opinia ustna czy na piśmie ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trinited Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Kilka razy zdarzyło mi się łowić z użyciem kuli wodnej i w żadnym przypadku nie spełnia ona funkcji sygnalizatora brań.Ale się zafiksowałeś na tej kuli wodnej. RAPR mówi wyraźne że nie wolno łowić na przynęty sztuczne z użyciem spławika. Indykator=spławik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Z tą kulą wodną, to jest w ogóle zamieszanie. Dawniej pamiętam że był przepis, o zakazie kuli wodnej na wodach górskich, i tyle. Wracając do mikroringów - zanim zacząłem ich używać, czasami stosowałem miniaturowy krętlik, ale taki dwubeczkowy. Szczególnie, jeśli na prowadzącej miałem nimfę, a na skoczku coś z skłonnością do wirowania (mokra z skrzydłami, lekka nimfa na profilowanym haku). Patent wygląda tak: Dodam, że nawet mi przez myśl nie przeszło, iż to może łamać przepisy - masa takiego kretlika jest mniejsza, niż wolframowej główki 2mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Noi jak interpretować najnowsze zapisy w O/Krosno?Pkt 6 ... a i 7 co kalendarz to inaczej, a z wyliczeń ze współrzędnych wychodzi jeszcze co innego.... kiedyś zostałem za to upomniany i dostałem ostrzeżenie, a kolejny raz miał sie skończyć mandatem -bo miałem inny kalendarz jak strażnik.http://www.pzw.org.pl/pzwkrosno/wiadomosci/160264/63/uchwala_nr_2102017__zasady_polowu_ryb_na_wodach_okregu_krosno_na Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siksa Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Micro ringi od Trapera to największe dziadostwo z jakim miałem styczność w całej dotychczasowej przygodzie z wędkarstwem muchowym. Kupuję karpiowe Kordy. Wychodzą taniej od Hanaka i nie ma z nimi żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Ja używam z Hends'a i mogę polecić, cena też ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 @Siksa , a jakie rozmiary mają te ringi Korda? Szczególnie najmniejszy, czyli micro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi