Skocz do zawartości

Micro ringi - opinie, recenzje

Flame

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka razy zdarzyło mi się łowić z użyciem kuli wodnej i w żadnym przypadku nie spełnia ona funkcji sygnalizatora brań.

Łowiłeś Łososiowate z użyciem kuli wodnej w jakim celu ?  :huh:

7. Łowienie ryb łososiowatych,

par 7 .Przy łowieniu ryb łososiowatych w wodach udostępnionych

tylko do łowienia na sztuczną muchę, zakazuje się

stosowania kuli wodnej, a także innych zastępujących ich przedmiotów/np.spławik/

Jak widać zniknęło słowo "spławik". Czyli teoretycznie można się spierać, tylko jest jedno ale...

Kula wodna ma dwojakie przeznaczenie. Pierwsze to sygnalizacja brań, drugie to obciążenie pozwalające

łowić na bardzo lekkie przynęty np.muchy bez użycia linki muchowej. Indykator również służy do wskazania brań,

więc w połowie posiada cechy przypisane kuli wodnej  :)  z tego względu m o ż e być uznany za "zastępujący ją przedmiot".

Pozostaje kwestia interpretacji regulaminu przez strażnika, lub odgórne wytyczne. Osobiście interpretuję ten zapis

jako zakaz używania jakichkolwiek indykatorów/ wskaźników brań.

Jednakże uważam, iż indykatory dedykowane do metody muchowej powinny być dozwolone na wodach PZW.

No bo co w nich takiego złego? Na rynku są nawet takie "biodegradalne", przyjazne środowisku  :)

Formujemy w opuszkach palców kuleczkę z takiej jakby plasteliny i zakładamy na przypon.Bardzo popularne w UK

Przepis jest jasny zakazuje się użycia spławika kuli wodnej, a także innych zastępujących przedmiotów. Nie wiem kto jakby to zinterpretował ale w najbliższym czasię będe chciał użyc idykatora gdyż chciałbym obłowić głęboki odcinek rzeki długa nimfą i nie zawacham się użyć, kolorowe piórka płwające po powierzchni  ;) .

Sarniaka żółtego jak pięść zapodaj i będzie indykator jak bojka, a wtedy mogą Cię cmoknąć w pompkę ;)  Tak na marginesie to przepis jest głupkowaty, łatwy do obejścia choć tego nie robię i nie pochwalam.

W zasadzie to temat micro ringów zmierza do końca, o ile ktoś nie przedstawi ciekawej dla nich alternatywy.

Edytowane przez Hansolo

Sarniaka żółtego jak pięść zapodaj i będzie indykator jak bojka, a wtedy mogą Cię cmoknąć w pompkę  ;)  Tak na marginesie to przepis jest głupkowaty, łatwy do obejścia choć tego nie robię i nie pochwalam.

W zasadzie to temat micro ringów zmierza do końca, o ile ktoś nie przedstawi ciekawej dla nich alternatywy.

Dla mnie temat jest jasny, w moim okręgu strażnik zawsze będzie intepretował to w taki sposób żeby ci wypisać 200 zł mandatu, zaliczyć delegację i zgarnąć na zebraniu całorocznym złote laury i nagrody, byłem w straży jestem w PZW wiem jak to działa, oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego worka. :) 

Ja łowiłem z kulą wodną lipienie na Parsęcie w latach '70, kiedy to było jeszcze dozwolone. O ile pamiętam, później wprowadzony zakaz był podyktowany ponoć opinią, że jest to metoda samozacinająca (SIC). Zatem jak większość zakazów u nas obowiązujących, sprowadza się do mentalności psa ogrodnika, nic nie wiem na temat ale na wszelki wypadek zza swojego biurka wydam zakaz  ;)  :P

Kawałek kolorowej żyłki jako składowa przyponu muchowego jak rozumie, problemu nie widzę, nic nie ma o kolorze żyłki w regulaminie. Można sobie nawet taką specjalną zafundować;

https://bogdangawlik.pl/product-pol-13711-Hanak-Bicolour-Indicator-25m.html

O microringach uzyskałem opinię z samej góry SSR okręgu krakowskiego, że są obciążeniem przyponu i tym samym ich używanie jest zakazane. Ergo - ponad połowa straży w moim okregu łamie prawo ;)

Znam wielu z nich, muszkarzy, i używają microringów. Jedni często, inni sporadycznie.

Absurd, bo różnica w wadze 1 metra FC 0,30 vs nylon 0,30, jest większa niż masa mikroringa, ba, nawet miniaturowy krętlik mniej waży.

Dopiero od niedawna używam mikroringów, i chyba najdroższych bo Soldarini. Nie mam zastrzeżeń, nie próbowałem tańszych, bo koledzy ostrzegali o ostrych krawędziach.

• Like 1

Z tą kulą wodną, to jest w ogóle zamieszanie. Dawniej pamiętam że był przepis, o zakazie kuli wodnej na wodach górskich, i tyle.

Wracając do mikroringów - zanim zacząłem ich używać, czasami stosowałem miniaturowy krętlik, ale taki dwubeczkowy. Szczególnie, jeśli na prowadzącej miałem nimfę, a na skoczku coś z skłonnością do wirowania (mokra z skrzydłami, lekka nimfa na profilowanym haku).

Patent wygląda tak:post-60067-0-16089700-1511018676.jpg

Dodam, że nawet mi przez myśl nie przeszło, iż to może łamać przepisy - masa takiego kretlika jest mniejsza, niż wolframowej główki 2mm.

• Like 1

Noi jak interpretować najnowsze zapisy w O/Krosno?

Pkt 6 ... a i 7 co kalendarz to inaczej, a z wyliczeń ze współrzędnych wychodzi jeszcze co innego.... kiedyś zostałem za to upomniany i dostałem ostrzeżenie, a kolejny raz miał sie skończyć mandatem -bo miałem inny kalendarz jak strażnik.

http://www.pzw.org.pl/pzwkrosno/wiadomosci/160264/63/uchwala_nr_2102017__zasady_polowu_ryb_na_wodach_okregu_krosno_na