Skocz do zawartości

Wędkarz Polski

Grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Szkoda pisma, szkoda tez Pana Dębickiego. Rozumiem jego poczucie krzywdy, ale narracja nie bardzo trzyma się logiki. Jak wszystkie inne kolorówki przyjął taktykę budowy swojej popularności i rynkowej pozycji poprzez totalną opozycją wobec WW - organizacyjnego wydawnictwa PZW. Z nieuchronnym antyzwiązkowym populizmem. Ta zajadłości przeszła w stan stałego natręctwa - co nie jest odosobnioną, ale akurat  mało cenną cechą wszelkich kultrednaczy. Można by z tego speachu odnieść wrażenie, że próbuje on połączyć w jedną całość przypadki złodziejstwa w związku, ze złodziejstwem we własnej redakcji, co w myśl tradycyjnej teorii spiskowej, ślicznie by konweniowało z redakcyjną linią, tworząc wizerunek skrzywdzonego sprawiedliwego.

Tego nie kupuję.. :)   

Edytowane przez Sławek Oppeln Bronikowski

Założyłem ten wątek, bo "WP" był bliski mojemu sercu i oku (czytałem go od deski do deski). O lata świetlne wyprzedzał "WW" czy "WŚ". Widać, że nie tylko mi pozostał smutek po "Magazynie wszystkich wędkarzy". Petycję oczywiście podpisałem (poprzednią także) i mam nadzieję, że to coś pomoże. I z całego serca życzę p. Wiesiowi, by sprawa znalazła swój pozytywny finał. A gdyby tak jeszcze udało się reaktywować czasopismo, w jego starej, jakże świetnej formule, to byłbym bardzo usatysfakcjonowany.

Pan Dębicki, w odróżnieniu od rynkowej konkurencji, zabawiającej się w basenikach z chlebową wodą, lubo też z utopijnym ekologianctwem, albo oschłego, biurokratycznego, związkowego biuletynu, miał przez długi czas wolę odtworzenia polskiego wędkarstwa w jego archetypicznej postaci, próbował z niezłym acz krótkotrwałym skutkiem reanimować ducha towarzystw rybackich, odbudowywać siłę lokalnych środowisk oraz inicjować aktywność nygusowatych człowieków z wędką. Silnie widoczne były też akcenty prawne, kulturoznawcze i historiozoficzne.

Odtworzyć pismo nie jest niemożliwe, ale do kogo niby miałoby być adresowane? Nie widzę takiego odbiorcy.. :)        

• Like 2

Co by nie pisać, to pomijając ideologię i konflikty interesów, to WP było zgodnie z nazwą odbiciem krajowego wędkarstwa, bez zbędnego upiększania. Dlatego mimo różnic światopoglądowych, bardzo sobie ceniłem to pismo i często lubię wracać do egzemplarzy archiwalnych. Szkoda że wypadło z rynku bo stanowiło by ciekawa alternatywę dla obecnie wiodącej prasy wędkarskiej.

• Like 1

Nawet gdyby tytuł pojawił się ponownie to na pewno nie byłby tym czym był kiedyś. Nie ma co się łudzić. Obecne realia rynkowe skazałby go na co drugą stronę reklam i dostosowanie się do poziomu pozostałych gazet. Pisać ciekawie o wędkarstwie i przyciągnąć na łamy gazety ludzi którzy mają coś do powiedzenia w tej kwestii + okrasić to ładnymi zdjęciami niestety kosztowałoby sporo. Miesięcznik w dobie wiedzy z internetu mógłby długo nie przetrwać. Generalnie poziom każdej prasy od gazet codziennych po tytuły specjalistyczne mocno się obniżył. Tytuły znikają z rynku bo czytelnictwo spada. Może prościej Panu Dębickiemu byłoby dalej prowadzić stronę internetową wędkarza polskiego ale pójść w kierunku bardziej blogu gdzie można pisać coś więcej niż te same sztampowe teksty o połowie danej w ryby w zależności od pory roku.

• Like 1

A ja, jak autor tego wątku, apeluję do Was wszystkich ! Ma on dotyczyć TYLKO I WYŁĄCZNIE "Wędkarza Polskiego" i spraw dotyczących tego czasopisma. Wszelakie pisaniny na tematy poboczne i o "d**ie Marynie" są zbędne i tylko zaśmiecają merytoryczną dyskusję. Gdybym był adminem, to usunąłbym wszystkie wpisy poniżej filmiku. Przeczytajcie je na chłodno i odpowiedzcie sobie na pytanie, co one wniosły do dyskusji ? Po co to wszystko ? Aż tak Wam się nudzi ? Nie macie co robić, bo rzeki i jeziora zamarzły ? Przytulcie się do swoich kobiet, pobawcie się z dziećmi, poczytajcie książki albo wyjdźcie z psem na spacer.

• Like 4

No i cóż merytorycznego wynika ze dwuczęściowego speechu pana Dębickiego, prócz litanii żalów i pretensji? Czy to jest redaktorskie resumee , zapowiedź nowego otwarcia, czy pożegnanie? 

Czy my tu jeszcze mówimy o Wędkarzu Polskim? Po obejrzeniu 3 części nie usłyszałem nic, co mogłoby wskazywać, że Pan Dębicki jest zainteresowany wznowieniem działalności wydawniczej.

Patologie w PZW nie interesują 90% (może nawet 95%) zrzeszonych wędkarzy. Jesteśmy epigenetycznie przystosowani do robienia nas, za przeproszeniem, w kakao!

Inaczej mówiąc jak lemingi: niedługo dojdą do przepaści :lol:

Nie do końca kolego. My nie jesteśmy lemingami, my jesteśmy bardzo sprytni, szczególnie kiedy myślimy i mówimy o własnych żołądkach i portfelach, wtedy mamy skurcz zwieracza. Sprawa dotyczy poszanowania dobra wspólnego i postaw obywatelskich. Tu następuje pełne rozluźnienie, bo to nie moje.

• Like 3