Skocz do zawartości
  • 0

Starzenie się plecionki

Czez

Pytanie

Postów o zleżałych żyłkach było na różnych forach co niemiara. Ciekawi mnie jak jest z plecionkami? Jakie macie w tym temacie doświadczenia? Kupiliście kiedyś zleżałą Powr Pro lub inne? Ile czasu nowa plecionka może leżeć w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu? Czy można porównać procesy starzenia się żyłki i plecionki, czy też może ze względu na większe wytrzymałości plecionek tych procesów po prostu nie zauważamy? Waszym zadniem oczywiście :D

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W 2002r nawinąłem po 300yds plecionki Whiplash Pro na dwa trollingowe młynki i do dzisiaj wszystko jest jak nowe, a na rybach jestem 3/4 razy w tygodniu.....ta plecionka jest dla mnie sporym zaskoczeniem.....tajemnica wytrzymałości i trwałości leży chyba po stronie lużnego splotu jaki w tej lince jest zastosowany.

• 0

Na moich młynkach zauważyłem, że największym wrogiem i szkodnikiem nawiniętej tam plecionki to jestem ja sam. Różne zaczepy, czasami splątania, czy odstrzelenia wabika z powodu n.p. zakleszczenia się wychodzącej linki w zwojach i.t.p. Oprócz tego źle wpływają na nie krajowe kanały ściekowe jak Warta, Odra i inne. To już zależy od tego gdzie kto łowi. Plecionka czy linka pompozytowa stosowana w czystych jeziorach Wielkopolski jest praktycznie niezniszczalna z pominięciem tej szkodliwej roboty, którą ja robię na niej.

• 0

Nie wiem jak jest z przetrzymywaniem plecionek w domu przez długi czas ale podczas użytkowania można wyciągnąć jakieś wnioski.

Stosuję tylko plecionki Power Pro i Stren. Podczas stosowania na jeziorach, ich trwałość jest ogromna. Zupełnie inaczej jest podczas stosowania tych samych plecionek na rzekach, czy np. na szkierach. Moje plecionki zużywają się głównie przez zetknięcie z podwodnymi zaczepami, a głównie z kamieniami.

Na łowiskach gdzie jest dużo kamieni i linka ma z nimi kontakt, staram się często przewiązywać agrafki na nowo lub nawet odcinam kawałek zużytej linki i przynętę dowiązuję do mniej zniszczonego odcinka linki.

Według mnie plecionki nie zużywają się leżąc i pewnie nie starzeją się, chociaż mogę się mylić, ponieważ sam staram się wymieniać linki raz na sezon. :D

• 0

@Thymallus

@Rognis

Pytania staram się zadawać precyzyjnie, by nie narażać odpowiadających na pisaninę po próżnicy, ale cholera niekoniecznie mi się to tu udało :( Przepraszam.

Nie chodziło mi tu o urazy spowodowane działaniem własnym tudzież natury podczas łowienia. Tu jestem czujny jak ważka, tnę, przewiązuję, macam, przeciągam palcami zarówno plecionki, jak i żyłki, choć plecionki w Wiśle oglądam ze zdwojoną uwagą bo łapią taki syf, że ho ho.

O bierne przechowywanie mi chodzi :D

Jeszcze raz przepraszam.

Pozdr

CS