Skocz do zawartości
  • 0

Głowacica - poszukujemy źródeł do monografii

S. Cios

Pytanie

W związku z 25-leciem Pucharu Głowatki jesienią 2018 r., wspólnie z Klubem Głowatka w Krakowie planujemy przygotowanie monografii wędkarskiej nt. głowacicy.

Jeden z rozdziałów będzie zawierał zbiór przygód i obserwacji związanych z połowem głowacicy. Każda osoba, mająca jakieś interesujące informacje, nawet krótkie, będzie mogła zamieścić takowe w książce. Materiały przyjmuję do końca marca 2018 r. na adres:
stcios(at)hotmail.com,
Ew. proszę o kontakt tel. 728410164.

Jednocześnie informuję, że publikacja będzie zawierała m.in. następujące informacje:
- informacje nt. działalności Klubu Głowatka,
- przegląd wszystkich informacji w naszej literaturze dot. połowu głowacicy od 1877 r. do 2017 r. (Czeremosz, Czarna Orawa, Dunajec i Poprad, San, Gwda),
- opis techniki połowu (przez znawców głowatki),
- przegląd relacji dotyczących połowu tajmienia przez Polaków od początku XIX w. do 2017 r.

Jeśli ktoś ma w swoich zbiorach oryginalne dawne "klamki", to również proszę o kontakt.

• Like 19

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Książkę tę nabyłem na minionym Pucharze Głowatki i przeczytałem w zasadzie w dwa wieczory. 

Szczerze mówiąc czekam na tom II, tom III, tom n-ty.

A co do brań głowacic w powierzchni to miałem do tej pory jedno nie wpięte w zeszłym roku po ciemku na bośniackiej rzece Una. Ryba zaatakowała szczura Savage Gear z dwa metry ode mnie prawie jak go z wody wyciągałem. Niestety przynęta uzbrojona w jedną kotwicę od dołu to i się głowa nie wpięła. Szkoda. Ale że kontakt miałem to i czasem po tego szczura sięgnę :)

Podziękowania dla Autora za ogromnie ciekawą książkę!!!

• Like 1