Skocz do zawartości

rozmieszczenie obciążenia - jerk

prezes79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i fachowców pytam.

Strugnąłem kilkanaście korpusów jak na poniższym zdjęciu. Zanim jednak przystąpię do testów i zepsuję połowę z nich proszę o radę doświadczonych strugaczy. W którym miejscu umieścilibyście obciążenie, aby jerk pracował(odjeżdżał w bok) już przy delikatnym szarpnięciu i w dodatku mocno lusterkował w opadzie (ma być tonący). Miejsce na kółeczko z przednią kotwiczką będzie w miejscu pod którym znajduje się długopis. Przepraszam za jakość fotki, ale musiałem się mocno starać żeby rodzinką w ogóle umożliwiła mi dzisiaj jej pstryknięcie. Mile widziana podpowiedź w formie graficznej (czyli namazanie na fotce owego miejsca, miejsc). Dodam, że wielkość jerków to około 7-8 cm a materiał to z braku laku sosna. Waga póki co nieznana. Z góry dziękuję Mistrzom rękodzieła za cenne rady.

post-3002-1348916042,0199_thumb.jpg

przejżyj wątek kolegi wobler 129.masz tam zdjęcie slidera salmo z widocznym obciążeniem czyli jednolicie na brzuszku.lusterkowanie uzyskasz gdy ołowiu dasz więcej robiąc przynętę przeciążoną.sosna nie jest najlepszym materiałem na tego typu przynęty więc cudów się nie spodziewaj,przynęty będą trochę ospałe.jeśli masz możliwość szukaj lżejszego drewna zyskasz na mocniejszej pracy i agresywności przynęty.

Dzięki Panowie za wyjaśnienia. Tak jak napisałem ta sosna to z braku laku akurat miałem chwilę i tylko taki materiał. A co do tego lusterkowania to wcześniej próbowałem na jerkach z lipy i buka i wyszło w sumie pstro. Chodzą, ba nawet ze dwa lusterkują, ale to nie jest to co tygryski lubią najbardziej a już na pewno nie szczupłe :( Dzięki za wskazówki Panowie. Najlepszym sposobem będzie zapewne zmasakrowanie kliku korpusów i uzyskanie zamierzonego efektu bo zgadywać każdy może, a życie (czyt. ryby przypomina autor) zweryfikuję błędy. Cóż, jerki poczekają na jakiś urlop bo i tak zanosi się na koniec sezonu. W lubelskim wczoraj zamarzło, dzisiaj puściło, ale widać drapieżnika trzyma dalej bo dzisiaj zero efektów na dosłownie wszystko.

Co by nie zaśmiecać - pozdrawiam, raz jeszcze dziękuje i postaram się coś tu naskrobać jak się już uda rozmieścić to nieszczęsne obciążenie.

• Like 1

Sosna wcale nie musi być gorszym materiałem od innych drewienek. Sprawdź tylko czy przypadkiem za dużo ołowiu nie chcesz wstawić :D. Duża gęstość (ciężar właściwy) materiału przy jerkach typu slider nie przeszkadza a wręcz pomaga. Łatwiej też uzyskasz lusterkowanie.

• Like 3

• 2 lata później...

Tu jest jeszcze jeden film :)

Ten Gość musi mieć mocny chwyt....

Oczami wyobraźni widzę ranę szarpaną, wiertło w bok i wjeżdża w kłąb kciuka. I zapomnij człowieku na dłuższy czas, że możesz przeciwstawiać kciuk w stosunku do pozostałych palców....

A przeciwstawianie kciuka, to cecha która nas, rodzaj ludzki odróżnia od małp.. :lol: :lol: :D

Edytowane przez platynowłosy
  • Like 3

• 2 lata później...

Może ma ktoś doświadczenie z tego typu przynętami? Materiał jaki ja użyje to lipa oraz cała reszta tak jak w woblerach :) tylko gdzie dać obciążenie ? Proszę o jakieś wskazówki bo materiału mam mało a czasu na kombinację jeszcze mniej.... pozdrawiam Tomek

post-51501-0-04924400-1499953736_thumb.jpg

Edytowane przez rybson