Skocz do zawartości

Przyzwoita wódka

Grzegorz B.

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za propozycje wódek. W sumie wybór jest taki, że głowa boli. Ostatecznie kupiłem Norvegia Vodka. Wahałem się jeszcze w sklepie czy nie włożyć do koszyka  Stumbrasa. Zdecydowała elegancko prezentujące się butelka Norvegi, a także brak negatywnych opinii. A Stumbrasa, Baczewskiego, jak i inne polecane, będę konsumował przy najbliższych okazjach. Sylwester już niedługo :)

Co do gorszej jakości produktów (także tych markowych) w dyskontach, to jestem zdania, że coś jest na rzeczy. W każdym razie np. Pilsner Urquell z biedronki, czy Budwaiser z lidla nijak mają się do tych piw kupowanych w Czechach.

I to był dobry wybór  :good:

Norvegia zdobyta eee... znaczy wypita.

Spoko wódka. Piło się przyjemniej niż Finlandię imprezę wcześniej. Nie drapie, nie wykrzywia, troszeczkę tylko piecze jak się ogorzeje. Pytałem parę osób o zdanie i wszystkim pasowała. A i głowa nie boli. W tej cenie chyba ciężko o coś lepszego.

W prezencie dostałem Strumbasa :) 

Ostatnio Stock mi bardzo smakuje i polecam spróbować , jeśli ktoś lubi wódki smakowe to Stock grejpfruit i sok z czerwonej pomarańczy na przepitke super sprawa . Trafiło mi się kilka razy trefną kupić od razu po otwarciu spirolem wali , trzeba uważać

95 % wódek oferowanych w sklepach monopolowych pochodzą z destylacji zbóż, owoców i róznych inny wynalazków.Butelkowanie tych wyrobów polega na wlaniu przez maszynę odpowiedniej ilości spirytusu jedną rurką a drugą rurką do tej samej butelki wody ,więc przegryza się w drodze z monoplu do sklepu . Dobra wódka to wódka ze spirytusu ziemniaczanego. Z dostępnych obecnie na naszym rynku to jedynie Luksusowa w kwadratowej butelce, Baczewski , Chopin i pewnie pare droższych odmian .Polecam artykuł https://alkoteka.wordpress.com/2012/11/08/luksus-stal-sie-dostepny-wodki-z-ziemniakow-nie-musza-byc-drogie/

Kolego, nie wszyscy są z Wielkopolski i nie każdemu podpasuje kartoflanka.Historycznie oktany w tym kraju oparte są na zbożu. A z własnego doświadczenia mniej niszczące są następstwa po maceratach zbożowych niż ziemniaczanych. I w aromacie produkty żytnie lub pszenno-żytnie  mają więcej walorów. To już z własnego doświadczenia :P

• Like 2

Oparte na zbożu to może być whisky ale jeżeli chodzi o białą wódke najlepsza jest z ziemniaków i wystarczy poczytać rankingi jakie wódki zdobywają nagrody i uznania,tu również chodzi o metabolizm człowieka i tzw syndrom dnia następnego .Wódka z ziemniaka jest lepiej "tolerowana" przez organizm człowieka jednym słowem jest zdrowsza :).

Ból głowy nazajutrz po wypiciu zależy od wielu czynników. Oprócz rzeczy oczywistej jaką jest jakość alkoholu, wpływ na to ma między inn. : ilość wypitego alkoholu, częstotliwość spożywania, czym przepijamy/ilość, czy palimy/ile, zagrycha/brak, czy mamy chore zatoki, sen przy otwartym oknie, itp. itd. Głowa boli od samego wyliczania[emoji3] Kiedyś nie wiedziałem co to kac- choć paliłem papierosy i piłem częściej. Obecnie od kilku lat nie palę, a po wódce dosłownie zdycham. Dlatego praktycznie jej nie pije, zastępując ją winem, czy whiskey.

Wczoraj jednak coś mnie naszło i stało się[emoji4] tyle zostało z litra ( moja lepsza połowa wypiła z tego 4, 5 kieliszków)

a7253bf07b8f095cbff44e31b4f10dc3.jpg

Głowa nie boli[emoji4] tak, jak pisałem wcześniej, ta wódka i Green Mark to jedyne, jakie toleruje mój organizm. No i są smaczne[emoji3][emoji6]

Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Krajowe "placówki" korporacji światowych znane są z tego że  cięciem kosztów produkcji potrafią znacznie obniżyć jakość produktu finalnego, i tak się stało z Amundsenem i nie tylko.

Nie zrozumiałeś lekcji...

Co do toruńskiej jabłkowej - pyszna, bardzo delikatna i nie paląca z lekkim bimbrowym posmakiem. Polecam, warto spróbować,

• Like 1

• 4 tygodnie później...