Skocz do zawartości

+ Franciszek Kornicki +

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

I ja także oddałem skromny głos na swojego bohatera, sir Douglas Bader zasługuje na coś więcej, niż bezceremonialne zatupanie.

Bader to niewątpliwie wspaniały przykład woli, hartu ducha umiejętności i oddania sprawie.... jednak jestem przekonany że gdyby pozycja naszego rodaka była zagrożona .... :)

Z drugiej strony Douglas Bader na szali. Fiu,fiu. To byl Kozak. Czytalem kiedyś książkę o jego wyczynach. Facet latal na protezach. Poniżej kolan  w obu nogach mial takowe.Dwie ciekawostki o gościu. Mial z protezami lądowanie awaryjne. W czasie lądowania protezy ulegly zniszczeniu. Jakby nogi byly zdrowe, też by je stracil.Niemcy wzięli Go do niewoli, i z szacunku zamówili dla Niego nowe protezy.Tyle pamiętam z przeczytanych książek. Facet na zabawach podobno tak tańczyl, iż nie można bylo zauważyć, że jest kaleką.Na latanie dostal pozwolenie z samego dowództwa RAF-u.Jednakże baderowska legenda nie wystarcza, aby pokonać polskiego pilota. Ci to dopiero cieszyli się estymą i uznaniem.Nie bylo lepszych.I przystojniejszych.Wujek mojej żony byl mechanikiem. O nich się nie pisze dużo, ale to też byli  bohaterowie. Łatali Spitfajery nocami, aby na rano można wsiąść i polecieć. Jednym i drugim CZEŚĆ I CHWAŁA!

Edytowane przez Novis
  • Like 7

W jednej z książek Janusza Mejssnera opisane jest poczucie humoru naszych bohaterów.

W jednej z kantyn przy lotnisku, nad barem widniał napis "LOTNIKU ALKOHOL TO TWÓJ WRÓG"

Polacy dopisali :" Ale POLSKI LOTNIK wroga się nie boi, w mordę wroga"

L- jak Lucy lub Żądło Genowefy.

• Like 3

... ''   Nie spodziewaliśmy się aż takiej mobilizacji Polaków – powiedział w rozmowie z Polskim Radiem Peter Devitt, pomysłodawca internetowego plebiscytu na najbardziej zasłużonego pilota Spitfire'a. "

http://www.tvp.info/34099474/polski-pilot-ma-juz-ponad-300-tys-glosow-anglicy-zaskoczeni 

:)

• Like 2

• 1 miesiąc temu...