Skocz do zawartości

Germina - budżetowy remont jako początek nauki rodbuildingu.

lesnydzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Jako że mam sentyment do staroci postanowiłem podremontować germinę która później miałaby posłużyć do drażnienia okonków z łódki. Kij ma 210cm i cw do 10g.

Założenie jest takie że chcę to zrobić po kosztach, bardziej ucząc się tu techniki mocowania przelotek, Lakierowania itp. Markowe przelotki więc nie wchodzą w gre.

Ćwiczyć się będę na chińszczyźnie:

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1nskGRFXXXXclXFXXq6xXFXXX3.jpg

Dolnik na razie zostaje stary.

Teraz pytania..

Nić, z tego co wyczytałem brać rozmiar A, nylonowa?

Lakier. Na stronie BRC jest kilka do wyboru, polecicie który najlepszy dla początkującego? I ile ml wziąć żeby starczyło na powiedzmy naukę plus 10-15 omotek.

Jakieś pędzelki do klejów, rozpuszczalniki? Czy te pędzelki są jednorazowe? Doradźcie jeśli coś pominąłem.

"obrotnicę" do kija zmontuję bez problemu. W tej chwili jestem na etapie planowania zakupów, gdzie najlepiej się zaopatrzyć żeby nie zamawiać po trochu z różnych miejsc? Jak ogarnę będzie można kombinować nad rozmieszczeniem przelotek itp. 

Szukałem podobnego tematu (pewnie gdzieś w wątkach się przewijają pytania początkujących)  Ale coś znaleźć nie umiem.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Jakub

post-67477-0-03230900-1511113159_thumb.jpg

post-67477-0-92516700-1511113170_thumb.jpg

post-67477-0-47443500-1511113993_thumb.jpg

post-67477-0-98607700-1511114003_thumb.jpg

• Like 1

Cześć, niż weź rozmiar A ,lakier ja osobiście bardzo lubię Roddancer Threadmaster, na początek High Build , czyli taki który możesz w jednej warstwie kłaść.

W brc.com.pl kupisz wszystko , możesz też w Art rod (spinningshop.pl ).

Rozpuszczalnik - do odtłuszczania blanku używam IPA (alkohol izopropylowy ) , do mycia pędzelków aceton.z narzędzi warto kupić taką małą żółtą szpatułkę do omotek - bardzo ułatwia życie :)

Po pędzelek udaj się do sklepu dla plasyków , te niby do wędek są do dupy moim zdaniem...

Uważaj co robisz , bo ta zabawa wciąga

• Like 3

Dolnik na razie zostaje stary - moja rada wywal to.

Możesz kupić kilka plasrów korka i zrobić dzielony uchwyt albo kupić kawałek piany.

Uchwyt jakiś podstawowy dps i będzie ok.  

Aha i ten set przelotek to się nadaje na uszczelkę. 

Edytowane przez siatkaz

2 -3 takie sety i już można coś ułożyć. Szybszy stożek, dłuższy tunel a jakość tych może być. Na szczyt szarpnij się i kup coś klasy alconite. 

Uchwyt lepiej kupić podstawowy DPS w tym wypadku 18 stak luib 17 - kosztuje też nie wiele. Kawałek pianki wytoczysz na wiertarce i będzie git. 

Wal na prv to coś z materiałow Ci podeślę za koszt wysyłki w zamian za to że podzielisz się na forum doświadczeniem z wykonania swojej pierwszej wędki.  

• Like 1

OK. Jutro domówie jeszcze 2 kpl tego setu. 

Nić zamówiłem taką (czerwona):

https://www.aliexpress.com/item/100-yards-spool-Metallic-Fishing-Rod-Guide-Wrapping-line-thread-Strong-Nylon-Fibers-Core-Rod-Building/32775621476.html

Uchwyt na hak:

https://www.aliexpress.com/item/5pcs-pack-Stainless-Folding-Hook-Keeper-for-Rod-Building-Accessories-Fishing-Fly-Lure-Bait-Hook/32739737922.html

Lakiery ThreadMaster LB i HB (małe zestawy po 5+5ml) .

Na tym portalu jest sporo tanizny do dolników ale jeszcze nie znam się na tyle co mi jest potrzebne:)

Za bardzo kombinujesz z tą chińszczyzną. 

Nić sprawdzoną kupił byś u nas za podobne pieniążki. 

Zaczep do przynęt zrobił byś sobie sam lub użył jakieś małej przelotki drucianej itp itd.

Uchwyt Fuji kupisz już za 25 zł.

Narobisz się a używając tej chińszczyzny szlag może trafić Twoją robotę. 

No dobra. Czyli na razie wiem co zakupić. Dopiero za tydzień będę w domu to ostrugam kij, pomierze, poważe, obadam ugięcia i będziemy myśleć w jaki sposób go uzbroić na nowo. A Chińska nić za pół ceny tego co u nas- nie będzie mi szkoda robić dziesiątek ćwiczebnych nawinięć :)

Nabyłem taki box, po 10szt z każdego rozmiaru. Będzie do zbrojenia leszczyn:) https://www.aliexpress.com/item/75pcs-box-6-30-Fishing-Rod-Guides-Tip-Repair-Kit-Stainless-Steel-Line-Lead-Eye-Rings/32825238649.html

Jak zrobię pomiary dobierzemy szczytową.

Pytanko- Suszarka myślę będzie na 5 obr. Czy suszarka przydaje się przy nawijaniu nici i jaką prędkość obrotową założyć na II bieg do nawijania?

Edytowane przez lesnydzik

Postaram się, lecz będzie to rozciagnięte w czasie. Regularnie bywam w 2tyg delegacjach a i mam to zboczenie do zamawiania gratów z chin co trwa koło miesiąca:)

Ma ktoś pomysł na uchwyt stopki wędki w głowicy obrotowej suszarki? Widziałem patenty z kołkami i gumkami recepturkami tylko.

• Like 1

Wszystko jest tu na forum wystarczy poczytać wątki rodbuilderów wszak każdy zaczynał więc początek wielu wątków zawiera dużo informacji na temat "jak zacząć". jak unikać błędów początkującego.a póżniej.kręcić nawijać lakierować bo  doświadczenia żadna literatura ani teroria  nie zastąpi ... ;)

Za późno by edytować post. Czy silniczki z mikrofalówek ogarną temat suszarki? Gdzieś widziałem że ktoś użył. Przerobiłem trochę silniczków (w innych maszynach) i te na tulejach nie do końca nadają się do pracy ciągłej. Szkoda byłoby żeby kijek ze świeżym lakierem pozostawiony bez nadzoru się zatrzymał przez zatarty mechanizm..