Skocz do zawartości

Germina - budżetowy remont jako początek nauki rodbuildingu.

lesnydzik

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że w głowie szatański pomysł powstał... Czy do toczenia rękojeści wystarczy napęd silnika tur od maszyny do szycia? Dotychczas toczyłem tylko stal i twarde drewno:) A napatrzyłem się na maszynki po kilka tysięcy i myślę o hybrydzie, czyli jeden silniczek do suszenia, drugi do toczenia/nawijania i wystarczy tylko przełożyć pasek. Wszystko technologicznie obmyślane tylko ten drugi silnik. Tur 2 ma 90w i łatwo mu regulować obroty. 

Za późno by edytować post. Czy silniczki z mikrofalówek ogarną temat suszarki? Gdzieś widziałem że ktoś użył. Przerobiłem trochę silniczków (w innych maszynach) i te na tulejach nie do końca nadają się do pracy ciągłej. Szkoda byłoby żeby kijek ze świeżym lakierem pozostawiony bez nadzoru się zatrzymał przez zatarty mechanizm.. 

Te niby 'profesjonalne' PacBay tez sie nieziemsko grzeja ale daja rade, u mnie juz 4 lata.

Wiec taki silniczek od mikro tez powinien byc OK :)

Robię listę chemii 'must have':

1. Lakiery

ThreadMaster LiteBuild (LB) 2x5ml

ThreadMaster HighBuild (HB) 2x5ml

+ aceton jako rozpuszczalnik

2. IPA do odtłuszczania

3. Klej do korka pattex wood (?)

4. Klej do pianki Epidian (nie wiem jakie oznaczenie sporo tego)

Dopiszcie mi proszę co jeszcze? W dyskusjach chyba przewijały się jakieś 2składniki i kleje termiczne. Ponoć niektórzy przed omotkowaniem przyklejają stopke przelotki żeby sie nie ruszała?

I przypomniało mi się że mam shimano catane w której w połowie złamałem dolnik. Kolejny poligon do ćwiczeń:)

Edytowane przez lesnydzik

Też trochę się w to bawię i z punktu widzenia " świerzaka" to tych lakierów kup z pół litra, o ile omotki i cała reszta jest w miarę prosta bo masz nieograniczony czas na poprawę o tyle lakierowanie to jest jedno podejście, spieprzysz i zwijasz omotkę,nie wiem jaka jakość Cię zadowoli ale ja np. jak miałem jakiś mały bąbelek który był widoczny po paru minutach przyglądania się, dyskwalifikował omotkę, u mnie jeżeli robię to sam to ma być IDEAŁ, bo jeżeli wędka nie odbiega od tych sklepowych to nie ma sensu cokolwiek robić, jestem na etapie chyba trzeciego "omotkowania" czekam na zamówioną żywicę. Głupota bierze człowieka jak cholera i ciągle chce czegoś więcej i lepiej :) 

• Like 1

Na początek zrób jedną omotkę i lakieruj, nie popełniaj mojego błędu i rób wszystkich na raz, w razie niewypału mniej poprawek i mniej kosztów :) A nici mogłeś kupić polskie Ariadna po cztery złote w pasmanterii, nylonowe :) 

• Like 1

Ja używam , tak jak Ci pisałem Thread Master HB, do mycia pędzli Acetonu, do odtłuszczania IPA , nim też zmywam jakieś nadmiary kleju jak czasem gdzieś wycieknie :)

Kleję wszystko korek , uchwyty itp.  Epidianem 5 plus utwardzacz PAC , możesz też użyć utwardzacza Z1 , to w Rodbuildingu w zasadzie bez znaczenia...

Nici Ariadna nie polecam...Strasznie "kudłate"

• Like 1

Na allegro można za 20zł kupić silniczek wolnoobrotowy do rożna, na baterie LR20. Dobre, kompaktowe rozwiązanie, które robi robotę bez zbędnego kombinowania z innymi silniczkami.

Klej termiczny jest bardzo przydatny i bardzo ułatwia mocowanie przelotek przed omotkowaniem - wystarczy bardzo niewielka ilość kleju - nie zauważyłem żadnego wpływu na czułość wędki.
Zwykłe wkłady za 1zł nie różnią się niczym od tych rodbildingowych za 20.

Dokładnie jak pisze Del Toro ,żadnego kleju termicznego ...Po co sobie komplikować życie. Silnik na baterie też bym odpuścił,ja używam i działa świetnie silnik do napędu kuli dyskotekowej . Kosztuje gdzieś około 30 zł , i sprawdza się świetnie.

Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka

No i piszcie mi tu tak dalej o silniczkach, klejach, niciach, korkach, lakierach, pędzelkacg a zakończy sie to rozwodem jak zorganizuję sobie mini pracownię na własne potrzeby [emoji6][emoji23][emoji23][emoji23]. Żona już pyta po co Ci te połamane wędki, sklejał je będziesz, pyta? Sety przelotek juz pozdejmowane[emoji23].

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 4

Zamówione:

2x nić metallic (złota i czerwona)

1/4l Epidian 5 + pac +z1

Pędzle renesans płaskie nr 0,2,4

Uchwyt Fuji DPS M22 black

Rurka carbon 8x10x500mm

Lakier ThreadMaster HB i LB

Łozyska 5x16x5mm - 6szt

Chińskie przelotki box 75szt, ale chyba później zdecyduje sie na fuji.

Mikrofala jako dawca leży. 

• Like 2