Kuba Standera Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 I będzie łowienie z lodu Tak jak zwykle temat olewałem, tak tym razem mam nadzieję przypilnować wreszcie i trochę na l?łd pojeździć.U Was ju?ź jakieś przygotowania ruszyły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 W takim przypadku po prostu wyciągasz z przerębla lodowy walec Widziałem takie rozwiązania, ale nie potrafię ocenić ich praktycznego zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Dokładnie!Zrobienie 20cm srednicy przerębla to myk-myk, wiercisz wszak tylko po obwodzie, z 5-10mm maxPrzy odpowiednim a?źurowaniu i odprowadzaniu lodu z obwodu robiło by robotę zapewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kamil Z. Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Wszystko fajnie. Tyle, ?źe przy 40cm grubości pokrywy lodowej i 20cm średnicy, taki walec(uwzględniając gęstość i cię?źar właściwy lodu) będzie wa?źył jakieś......a co ja?? Polibudę kończyłem??(bez urazy dla absolwent?łw takowej ) Na serio to walec lekki na pewno nie będzie, poręczny te?ź nie. Mo?źna pewnie pr?łbować wepchnąć go pod l?łd, bo wyciągnąć mo?źe być średnio wygodnie i komfortowo. Te świdry Mora prezentują się naprawdę super. I u?źytkowo(filmiki) i desginersko Ale za taką kasę, powinny jeszcze kawę na lodowisku parzyć Przynajmniej te najdro?źsze modele. Tonar mo?źe nie wygląda jak milion dolar?łw, ale jest bardzo skuteczny. W razie czego, ostrza mo?źna odkręcić i naostrzyć bądź wymienić na nowe. Kuba- Ja tym swoim 15cm przewiercałem się przez r?ł?źnej grubości pokrywy- bez jakiegoś specjalnego wysiłku- mo?źe mając te?ź 13cm, to po setce otwor?łw wyczułbym wyraźną r?ł?źnicę...Jak nastawiasz się na większe ryby(a po wątku o kiju 20lb pod l?łd wnioskuję, ?źe raczej tak ), to takie 15cm to chyba będzie rozsądny wyb?łr. PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piwoluka Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Na porządne ryby potrzebne będzie porządne wiertło . A tak na powa?źnie to sam u?źywam Mory z 15cm średnicą i po p?łłdniowym wierceniu dziur w lodzie ręce zaczynają opadać. Na panowie u?źywają jakiejś odmiennej konstrukcji wiertla. Nie wygląda to na zbyt cię?źką robotę te ich wiercenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Łojtam, dyszki pewnie nie przekroczy, l?łd ma mniejszą gestość Mniejsza z tym, projekt sprytny dziendzimierz dawno temu zarzuciłem i pewnie 15 kupię by nie mieć zonka. Pamiętam ciekawą historię z Czorsztyna, z 10 lat temu. Łowiłem zaraz pod zamkiem Czorsztyńskim, na ostatnim lodzie, zejscie do wody było ju?ź wtedy ryzykowne, przy brzegu odmro?źone było wszystko. Lokalersi pięknie łowili na mormyszki, ja z blachą jakieś nędzne wyniki miałem. W sensie - oni ryb 30, ja 3. W końcu dogadaliśmy się na tyle (po 3 dniach łowienia obok siebie) ze dopuścili mnie do łowienia obok siebie i pokazali tricki. Łowili cieniutkimi ?źyłkami - coś ok 0,10, cię?źkimi mormyszkami, a ?źe wtedy nie wolno było robactwa, to mieli pocięte w paseczki czerwone twistery udające ochotki. Mieli miejsce namierzone jeszcze z czas?łw przed zalaniem, jakieś tam rowy przy drodze i ponoć kilka wrak?łw aut, wok?łł kt?łrych trzymały się okonie. Ryby łowili potworniaste - 15 kilo 11 sztukami Ja wtedy tylko spoglądałem ze zdumieniem, na było nie było ich kunszt w łowieniu.I pojawił się człowiek z Warszawy, właściciel jakiegoś sklepu czy hurtowni. Niestety nie pamiętam dokładnie, choć powinienem, bo widząc moje nieudaczne pląsy kiwokiem plastikowym zza pazuchy wyjął kiwok z sierści dzika i ze dwie wolframowe mormyszki (a m?łwią ?źe Warszawiaki nieu?źyte ludzie)... Do tego koledzy podarowali mi szpulkę jakiejś 0,12 i mogłem wreszcie łowić. Ju?ź tego dnia zaliczyłem kilka okoni, jednak nic duzego, w przeciwieństwie do syna Warszawiaka, kt?łry dość szybko zapiął rybę. Dzieciak z 12 lat, miotał się wok?łł tego przerębla, podczas gdy ojciec rozmawiał z resztą wędkarzy.W pewnym momencie uwagę przykuły krzyki syna, ze ma rybę, dość olane przez towarzystwo. Holuj holuj, ciągnij ciągnij...Dość długo to trwało, w koncu rechot się rozpoczął, ze młody nie daje sobie rady, na co on płaczliwie ju?ź odpowiedział - radę sobie daję, tylko ryba nie mieści się w przeręblu Nagle jakby wszystkich zdmuchneło z dziur i przymaszerowali do młodego (bardzo rozsądnie gromadząc się w chyba 5 wok?łł jednej, na ostatnim lodzie ). Okoń zmieścił się oczywiście bez problemu, miał w końcu jedynie 43 czy 44cm ale znacząco od?źyło łowienie. Młody jak doszedł do siebie, wpuścił z powrotem ?ź?łłtego twistera w głębiny, gdzie po dw?łch ruchach kijem okazało się, ze okoń ma brata bliźniaka Taki ci historia na zimne, mgliste wieczory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arhuku Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 ok, dzięki Kamil, a jaka średnica ? Czy lepiej wiercić np 130 mm a p?łźniej przy ewentualnym metrowym szczupaku kombinowac ?Te?ź słyszałem sporo dobrego o Tonarach i planuję zakup takiego w tym sezonie. Do tej pory u?źywałem jakiegoś polskiego 120 mm (chyba Polsping, ale trudno stwierdzić, bo oznaczeń na nim brak) i te?ź dawał radę - zwłaszcza, gdy znajomy odnowił po jakimś czasie ostrza. Co do średnicy, to wydaje mi się, ?źe 130 cm jest uniwersalne - i pod względem łowienia, i dostępności ostrzy, więc osobiście celowałbym w ten rozmiar. A przy ewentualnym metrowym szczupaku... c?ł?ź, osęka/grip i dzielne rozkuwanie przerębli pierzchnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Arek, a pamietasz wypad na stawki w Poznaniu? I chyba Rusałkę te?ź zaliczyliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arhuku Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Pamiętam, pamiętam . Byliśmy na trzeszczącym Strzeszyńskim (po tej wyprawie kupiłem kombinezon ) i oczywiście Rusałka. Co do ewentualnego zlotu na lodzie, to radzę Wam połowę stycznia i raczej gdzieś kierunek wsch?łd, co by jakaś przyzwoita tafla była . Mo?źliwe, ?źe te?ź bym zawitał na takiej imprezie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MIGOTKA Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Sory ?źe się spieram ale Tonar przy Morze to badziewie <_< http://www.youtube.com/watch?v=xX9QbzO6S4o&feature=relat ed Sami obejrzyjcie jak samica jedzie na wiertełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz91 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Wszystkie jak są nowe to są dobre zanim nie wyszczerbi się czubka wtedy jaki by nie był czy Tonar czy Mora wiercenie dziur będzie męczące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 arhuku Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 @MIGOTKA - załączony filmik nie zrobił na mnie specjalnie wra?źenia - m?łj czerwony chyba-Polsping na świe?źych ostrzach tnie podobnie, a l?łd to l?łd i jestem pewny, ?źe z czasem działa te?ź na ostrza Mory. A dwie st?łwki trzeba dać więcej. No chyba, ?źe ta niebadziewna Mora gryzie l?łd przez trzy sezony na jednych ostrzach... <_<? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piwoluka Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 No właśnie, co robicie z stępionymi no?źykami? Wymieniacie czy ostrzycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Odkręcam, drobna osełeczka i jadę no?źyki na brzytwę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MIGOTKA Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Narazie jeden obskoczyła sezon. Teraz do drugiego się szykuje Na starych no?źach oczywiście .I zapewniam Cię ?źe nie dziurawiła 10-cio centymetrowego lodu a w metrowym jechała a?ź miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Edwardo Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Mocno zjechane, mo?źna oddać do zakładu zajmującego się ostrzeniem frez?łw stolarskich. Na dobrym, precyzyjnym sprzęcie nie zmienią kąta natarcia ostrza. Tylko, ?źe nowe np. do Tonara to 30 i parę złotych, więc chyba na jedno wychodzi.Jeśli ostrza lekko stępione (np. w trakcie sezonu), pr?łcz osełki, dobry patent to:kawałek grubej szyby okiennej, na to dobrej klasy wodny papier i dociskając r?łwnomiernie, powolutku,powolutku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chrzanek Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Ja mam tonarka i to jego trzeci sezon będzie,sprawuje się świetnie,choć ju?ź no?źyki szlifowałem dwa razy,bo jakoś lubię płycizny i zdarz się w dno wjechać ale przy starym ruskim świdrze to niebo,a ziemia,jednakowo?ź kolega ma zieloną more i m?łj tonar to znowu niebo a ziemia.Tyle,ze tonarowskie schodkowe no?źe to w Białymstoku w zeszłym sezonie kosztowały 27 zł,a kolega ukruszył more i te ich śmieszne no?źe (inne w og?łle od klasycznych) to był koszt 100 zł około,jak komuś nie szkoda pieniędzy to mora jest najlepsza,cały dzień łowienia na grubym lodzie nie robi problemu,na ryby jeździmy ekipą 3-5 os?łb,mamy r?ł?źne wiertła no i na tym tle mora wygląda najlepiej... a na pierwszy l?łd to i tak pierzchni u?źywam miałem r?ł?źne samodziełki,a w zeszłym roku kupiłem składaną pierzchnię tonara,trzy części,taka niebieska z elegancką rączką i jestem zadowolony,kruszy l?łd a?ź miło,poręczna jest i za st?łwkę nie będę kombinował w warsztacie bo lepszej nie zrobię,to te?ź fanom pierzchni polecam tonara.A propos to jakieś inne firmy robią pierzchnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pistol Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 kawałek szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureki Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Pewnie coby powierzchnia pod papierkiem była gładka z tym ?źe na paluszki trzeba uwa?źać proponuję w to miejsce cos bezpieczniejszego np. tekstolit, plekse a nawet kawałek płyty meblowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piwoluka Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Moje po paru sezonach niedbania wyglądają dosyć kiepsko. Zam?łwiłem nowe a te zjechane oddam w jakieś fachowe ręce i będą jako rezerwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Edwardo Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 kawałek szyby Shocked Shocked ShockedTrochę nieprecyzyjnie opisałem. Jak nie kawałek to kawał, mo?źe być jak ktoś woli, nawet płyta chodnikowa . Ale ja robię tak: szyba na st?łł, na to papier i w rączkach trzymamy ostrze od świdra i pocieramy powoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MefistoFishing Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Ja mam świder KOŁASZEWSKI od 15 lat i nowiuskie ostrza ale dzisiaj kupiliśmy z kolegą MORA PRO EXPERT fi 200mm na leszki, zobaczym ile toto warte bo poprzedni swider 200mm jakiś polski kupiony rok temu to ultra szajs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PaNeK Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MIGOTKA Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Podłączę się do tematy ze swoim pytaniem Czy ktoś potrafi wytłumaczyć mi co i jak z tego typu sondą?Jak to działa i czy warto sobie głowę zawracać nią? http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=5q1ybsYTN8g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zwierzu Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 ... http://www.youtube.com/watch?v=xX9QbzO6S4o&feature=relat ed Sami obejrzyjcie jak samica jedzie na wiertełku. Bosz jak ja się wzruszyłem, łzy mi pociekły .Czy mo?źna gdzieś kupić tak u?źyteczny dodatek do świdra ?Byleby tylko po świdrowaniu nie gderał i nie był zrzędliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MIGOTKA Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 ... http://www.youtube.com/watch?v=xX9QbzO6S4o&feature=relat ed Sami obejrzyjcie jak samica jedzie na wiertełku. Bosz jak ja się wzruszyłem, łzy mi pociekły .Czy mo?źna gdzieś kupić tak u?źyteczny dodatek do świdra ?Byleby tylko po świdrowaniu nie gderał i nie był zrzędliwy Tu masz rozwiązanie nie marudzące i wygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kuba Standera
I będzie łowienie z lodu
Tak jak zwykle temat olewałem, tak tym razem mam nadzieję przypilnować wreszcie i trochę na l?łd pojeździć.
U Was ju?ź jakieś przygotowania ruszyły?
Top użytkownicy dla tego pytania
8
8
5
4
Popularne dni
14 Lis
32
15 Lis
11
13 Lis
10