djpablox Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Witam! Bardzo bym prosił o doradzenie jakiegoś konkretnego modelu wędeczki, chodzi mi o wędkę o długości około 3,10m akcji fast bądź x-fast i ciężarze wyrzutowym 7-35gr lub coś o zbliżonych parametrach. Ze względu na cenę również wolałbym ażeby była to wędka seryjna. Szukam już od jakiegoś czasu i jedyne co udało mi się znaleźć to model 11S-HX-A30 http://www.robinson.pl/products.php?product_id=498 ale nie znam opinii na temat tej wędki a chciałbym coś dobrej jakości o w miarę przystępnej cenie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djpablox Opublikowano 16 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 z tego ci się orientuje to do połowu głowacicy używa się takich kijaszków tylko czy są jakieś godne polecenia kije castingowe produkowane seryjnie?Wiem że to ciężki temat dlatego rozumiem że nikt nie chce się podjąć doradzania takiej wędki... jednak mam nadzieję że ktoś łowi takim sprzętem i zechce sie podzielić wrażeniami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 7-35 na glowatki??? hmmm chyba jeszcze duuuuzo sie musze nauczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Mifek na głowatki to i owszem ale na głowacice to pewnie nie Ta poza nawiasem to kij wypada mieć 25-30lb i tym się kieruj przy wyborze kija.To już raczej ten 30-80gram i 2,7m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=mars+ca st nie przejmuj sei opisem - mam ten kij w domu. jego realny zakres rzutowy to ... dol gdzies na poziomie 10-15 gram - zalezy od multika... gora... oj wysoko - wysoko... ale 60 gram to pociagnie bez problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djpablox Opublikowano 16 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Jeśli poważnie tak jest to byłbym zadowolony Prawdę powiedziawszy nie szukam wędki na głowacice tylko o konkretnej długości i konkretnym ciężarze wyrzutowym. Chciałbym przez zimę skompletować sprzęt castingowy w miarę rozsądnej na moje warunki cenie. Gdyby była istotna różnica między kijkami to byłbym w stanie dołożyć ze 200zł byle kijek okazał się przyjemny jak na taką długość. Na razie jeszcze nie podejmuje decyzji bo czasu sporo a chyba warto się dokładnie zastanowić nad tym jaki, bo to że będzie to już klamka zapadła. Dziękuje za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djpablox Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 mifek a jeszcze chciałem podpytać jak sprawował się tan kij i do czego go używałeś jeśli można wiedzieć jakimi przynętami. No i ewentualnie jaki multiplikator by do niego pasował i jakiej grubości plecionka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 mifek a jeszcze chciałem podpytać jak sprawował się tan kij i do czego go używałeś jeśli można wiedzieć jakimi przynętami. No i ewentualnie jaki multiplikator by do niego pasował i jakiej grubości plecionka.Pozdrawiam u mnie ten kij robi za dalekosiezna armate. nizinna duza rzeka, bolen, troc, jak ktos chce to nawet moze bys seatrout - choc jest ciut mocniejszy niz sie ogolnie przyjelo - wszak trotka w morzu nie bardzo ma gdzie uciec i przed zwalka jej zatrzymywac nie trzeba... ogolnie patyk na prawde fajny choc ze wzgledu na fakt ze poki co najczesciej w takich zadaniach exploatuje ISA904 ten robi jako zapas. jesli chodzi o multik to tego kija to... mi najlepiej to dziala z niskim profilem. linka 15-20lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djpablox Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Skoro fachowiec poleca to raczej się na niego zdecyduje, zdziwiła mnie trochę ogromna rozbieżność cw podanego przez producenta z tymi stosowanymi przez Pana, ale wiem że często wynika to z asekuranctwa producenta. A tak w ogóle to zastanawia mnie czy wędki castingowe a zwykły spinning są produkowane jakby z innych materiałów czy w innej technologi bo niby czuły, lekki a można takim śmigać takie ciężary co prawie spinningiem sumowym i pod taką przynętą nie ugina się jak nie przymierzając krowi ogon.Jak nie znajdę innej wędeczki to zamówię tą a wtedy pozostanie tylko wybranie multika i przestawienie się na inne łowienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djpablox Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Tak trochę szukałem, trochę czytałem i już całkiem nie wiem.Znalazłem taki multik http://allegro.pl/multiplikator-i1940980510.html jedyny który przyszedł mi na myśl i prosiłbym o radę czy będzie się nadawał do tej wędki http://allegro.pl/sportfish-mars-cast-300cm-3-10g-weglowka-h it-i1924404367.html czy może jest coś lepszego w podobnej cenie.Pozdrawiam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djpablox Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 No wędeczka przyszła i faktycznie nie powiedziałbym że jest 3-10g raczej wydaje się być sztywną pałą, jeszcze multik muszę wybrać i popróbuje jak się zachowuje.Trochę się obawiam czy będzie wystarczająco czuła ażeby było brania fajnie czuć i żeby pod rybką pracowała ale przyjdzie czas na próby.Tamten multik już ktoś sprzątną bez licytowania go wziął na kup teraz czyli raczej był wart tego i chyba dość dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyzdra Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Cześć!Premier to bardzo dobra maszynka!Szkoda że nikt nie doradził wcześniej bo do nauki w tej cenie ciężko będzie upolować coś lepszego!Masz jeszcze całą zimę więc poluj na rodzinę Revo (abu ambasadeur revo) wszystkie są godne poleceniaPozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klonek02 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 WitamJak wam się sprawuje cast sportfisha?Zastanawiam się nad wersją 270cm lub 300cmZamierzam łowić bolki szczupaki na Wisłoku- średniej rzece . Cena jest prawie ta sama lecz waga to aż 50gramZamierzam używać multika niskoprofilowego o wadze 280gramówPomożecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 WitamJak wam się sprawuje cast sportfisha?Zastanawiam się nad wersją 270cm lub 300cmZamierzam łowić bolki szczupaki na Wisłoku- średniej rzece . Cena jest prawie ta sama lecz waga to aż 50gramZamierzam używać multika niskoprofilowego o wadze 280gramówPomożecie ja wlasnie sie dowiedzialem ze maja tez wersje 2,70. nie mialem jej w reku wiec nei moge sie wypowiadac niestety. zaś wersję dluzsza moge polecić z czystym sumieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klonek02 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 A jak z komfortem rzucania przynętami boleniowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Wszystko co ma powyżej 10 gr poleci ;)Ciepałem też 5-7gr, ale z antaresem i raczej komfortu nie było mam nawet dwa marsy i chyba kupie jeszcze jednego. Za ok 200 zł patyk w takim ubranku to okazja. Ponoć przelotki to kopie alconitów...tak ktoś stwierdził. Jeśli tak, to chyba robione na tych samych maszynach i z tych samych matriałow...może guzik chińczyk wciskał a nie japoniec..Porównywałem z innymi alconitami i są takie same. Nie dopatrzyłem się żadnych różnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmr1 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 @aero, a masz może Mars Casta w długości 2,7m, czy używasz tylko wersji 3m?Zastanawia mnie jaka może być różnica w wyważeniu wersji 2,7 i 3mBo różnica w masie kija na korzyść krótszego (55g) jest gigantyczna Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Mam tylko wersje 3m...ale biorac pod uwage opis patyka na stronie sklepu nie wierzę do konca w te 55 gr...kij opisany od 3-10 gr w rzeczywistosci jest od tych 10... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klonek02 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 A naprawde Sportfish Mars Cast 300 waży tylko 210gr czy to kolejna ściema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmr1 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Naprawdę waży coś koło 200 g, @mifek ważył swój egzemplarz.Ja dostałem info ze sklepu, że Mars Cast w długości 2,7m waży 160g, więc jest GIT, jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 A naprawde Sportfish Mars Cast 300 waży tylko 210gr czy to kolejna ściema pisalem juz - moj po impregnacji korka wazy 209,4 g - sprawdzalem dwa razy bo sam nie wierzylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 No bo to kijoszek z gornej półeczki...ale z nazwą na naklejce i cena z dolnej...ahahahahha . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capri Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Wydaje się fajny pod bolka, Panowie zna ktoś długość dolnika Sportfish Mars Cast 270cm od pazurka do końca? Dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmr1 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 dipablox i jak wypadł kijek w testach? Ładuje przynęty, czy sztywna pała?Napisz jaką długość ma dolnik od pazura do końca wędki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djpablox Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Jak dla mnie kijek bajka. Jestem nowy w castingu a i niedługo na niego łowię, ale jak dla mnie to chyba ciężko porównywać blanki wędek castingowych z tradycyjnymi. Do moich przynęt i sposobu łowienia jak na razie wydaję się być idealny. Z tym że ja szukałem czegoś pod koguta 7-25g i to kryterium spełnia doskonale. Wędeczka jest czuła a zarazem sztywna, wydawało mi się to nie do pogodzenia a jednak taka jest . Od pazura do końca uchwytu jest 38cm- mnie idealnie kończy się z łokciem, czyli tak jak lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi