Łowię-bo-lubię Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Proszę bardzo. Jasia Pieślak prezentuje w jaki sposób zrobić muszkę Grey Dun Nymph. Świetna robota!Bardzo profesjonalnie nagrany i zmontowany materiał Wielkie dzięki. Edytowane 3 Grudnia 2017 przez Grzegorz78 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Świetna robota!Bardzo profesjonalnie nagrany i zmontowany materiał Wielkie dzięki.Cieszy taki komentarz!! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Świetna robota!Bardzo profesjonalnie nagrany i zmontowany materiał Wielkie dzięki. Oczywiście, zgadzam się, przy okazji, jakie to proste się wydaje 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Oczywiście, zgadzam się, przy okazji, jakie to proste się wydaje Proste , aż miło popatrzeć . Film super . Bardziej przejrzyście i profesjonalnie ,chyba się nie da. Do stepu ze zdjęciami , to pewnie muszkę kręcił Mirek ? . Bo w filmie i na zdjęciach są małe różnice.Nie powiem która muszka bardziej mi się podoba , bo co bym nie powiedział , to podpadnę. Dlatego powiem tak . W obu wersjach cel został osiągnięty. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Tą muszkę kręciliśmy już koło północy [emoji4] więc było trudniej niż przy poprzednich. Oczywiście różnice minimalne mogą być ale tutaj chodzi o ogólną koncepcję ... pokazanie pewnych technik, sposobów byście mogli kopiować inne muszki. Ta edycja ma 9 filmów. Poprzednia miała 17. Razem 26 filmów a w nich będzie tyle technik, że spokojnie ukręcicie większość tego co potrzebujecie. Taki był nasz cel. Kolejny step zostanie opublikowany 11.12.2018. Film w tydzień później. Teraz muszki będą co 2 tygodnie. Kolejny step potrzebuje takich materiałów: Potrzebne materiałyCienki haczyk bezzadziorowy, najlepiej z serii caddis pupa.Nić wiodąca pod kolor imitacji, np. UNI 8/0.Ultra lub micro chenille.CDC.Maska (ucho) zająca.Malard lub kogut (2-3 promienie).Klej typu Super Glue, Kropelka.Step-by-step Szczegóły tutaj: http://jerkbait.pl/index.php?/topic/100979-Szk%C3%B3%C5%82ka-wi%C4%85zania-much---EDYCJA-II---lista-materia%C5%82%C3%B3w---stepy-1-4 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyzant Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Przy drugiej nimfie trochę quill odskoczył, ale, że był lakierowany to już nie ruszałem. Ogólnie fajna zabawa. Trochę jeszcze mało wprawy, ale chyba zaczynam ogarniać temat:) To moje pierwsze takie muchy, szału jeszcze nie ma, lekko nie jest, ale się uczę Dzięki za fajny film instruktażowy. Jak zawsze "Profeska". Edytowane 3 Grudnia 2017 przez partyzant 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 ostatnie podejście, nadal brakuje trochę do ideału: 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Witam.Pierwsze podejście do muchy Grey Dun Nymph Wariant za mną Wykonywanie quil'i opanowałem :- krzyzówka - zdecydowanie najłatwiej wychodzą i są łatwe potem w użyciu- cyranka - wychodzą dosyć twarde i bardzo jasne- kuropatwa - zdecydowanie najlepsze będą do haczyków w malutkich rozmiarach (16-18)- perliczka - nie dałem rady zrobić ... po prostu nie idzie ...Co do pierwszej wykonanej muchy:-zrobiłem ją w pomarańczu i brązie, użyłem bażanta barwionego na burgundowo i dubbingu w podobnym kolorze (burgundowy opos i rudy antron)- dałem zbyt mało promieni na pochewkę - to już niestety zobaczyłem dopiero po nawinięciu dubbingu- pochewkę pociągnąłem ciemnym szelakiem - wydaje mi się że dostała korzystniejszego połysku- zrobiłem ciekawą rzecz - zostawiłem w bródce dwa promienie z pochewki, kierującje do tyłu- bródkę zrobiłem dla większego jej kontrastu biało-czarnąIdę kręcić kolejne Pozdrawiam. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 sdd mucha dobra, bardzo ładnie nawinięty quill. Za długi ogonek oraz ciut za krótki pakunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Grzegorz78, do tej się bardziej przyłożyłeś, ale znowu ogonek za długi. No i tutaj główka duża wyszła, te dwa elementy do poprawy i będzie dobrze . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Partyzant - pierwsza mucha lepsza od drugiej. Gdybyś zaczął tułów tam gdzie dojechałeś nicią to byłoby bardzo dobrze. Pakunek i główka dobra, ogonek mógłby być minimalnie krótszy. W dugiej muszce tułów do poprawki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Ziemowit - ogonek za długi, za daleko wyjechałeś z tułowiem (zaczyna się już na łuku kolankowym, w muchach z prostym trzonkiem muchę zaczynamy na prostym odcinku, mniej więcej na wysokości zadziora). Pakunek za długi i zbyt przeladowany dubbingiem. Rada na przyszłość - weź o połowę materiałów mniej do muszki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 etherni, do ideału brakuje detali i staranności. Ogonek za rzadki, tułów minimalnie za daleko. Quill nawinięty całkiem poprawnie, pakunek trochę za długi, ale ujdzie, główka za duża. Gdybyś przesunął muchę w stronę oczka haka, zmniejszając przy tym główkę to byłoby bardzo dobrze. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Januszu, Twoja bardzo ładnie wyszła. Poprawisz segmentację quilla, tak jak słusznie sam zauważyłeś, dopracujesz główkę, a będzie ideał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Ezehiel, jest dobrze. Drobne szczegóły, które sam wyłapałeś i będzie perfekt . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Korzystając z dobrodziejstwa wolnego czasu też próbowałem poprawić swoją muchę. Największym problemem jest zmieszczenie ołowiu tak, żeby potem wszystko się jakoś układało. Haczyk # 12, quill z lotki trzeciego rzędu żeńskiego przedstawiciela kaczego rodu 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxfishing Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Korzystając z chwili wolnego czasu pierwsze podejście . 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Pluszszcz - osobiście dałbym ciut dłuższy tułów z tyłu, ot jeden, dwa milimetry. Proporcje tułowia larw jętek są bardziej wydłużone w odróżnieniu od stosunkowo grubawych larw chruścika. A reszta - poezja. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 maxfishing - całkiem niezła jak na pierwszy wzór tego typu. Trochę za dużo flashowego dubbingu i główka wyszła już na oczku, ogonek i bródka za długie. Ale quill całkiem nieźle położony. Nie zniechęcaj się, spróbuj jeszcze kilka sztuk takich nimf zawiązać. To kapitalne muchy pstrągowe, zwłaszcza na południu Polski. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Epidares Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Kolejne 2 próby: 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Epidares - ta pierwsza z oliwkowym dubbingiem bardziej mi się podoba.Jeden nawój quilla trochę uciekł po skosie. Jeśli widzisz coś takiego w trakcie nawijania, odwiń i spróbuj jeszcze raz.Dubbing trochę za długi, wystaje poza łuk kolankowy haczyka, wystarczy go lekko przyszczypać i będzie krótszy - lepszy.Dałbym też kilka promieni mniej w ogonku. Gęstszy ogonek spowalnia tonięcie nimfy i wygląda mniej naturalnie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Pobawiłem się i ja. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Pawgas - ogólnie nieźle, ale proporcje niewłaściwe.Więcej miejsca zajmuje pakunek niż tułów.Tułowik wydłużyć, pakunek skrócić, bródka też krótsza.Ogólnie zrobiłbym ją smuklejszą, mniej lamety lub cieńsza lameta, cieńszy tułów. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Dziękuję za uwagi - jutro popracuję nad proporcjami i jak coś z tego będzie to wstawię foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dryzd Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Cześć Wszystkim kręcącym. Dalej nie jest lekko ale jak Mirek mówi, po 20-tej będzie już ładnie i powtarzalnie I tego się trzymajmy 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi