Skocz do zawartości

No kill w okręgu Zamość

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że w Zamościu ta propozycja się przyjmie.

Okręg dysponuje Strażnikami którzy są " przypisani " do konkretnego odcinka wymienionego w Zezwoleniu i są WIDOCZNI na wodzie.

Zapaliło się również " światełko w tunelu " na przyszłość ponieważ Pan Wiater jest Prezesem Okręgu PZW w Zamościu ale również jest członkiem Zarządu Głównego PZW

• Like 2

Należy pamiętać ,że sami też jesteśmy "straznikami". W rejestrze są nr telefonów do strażników, kilka razy dzwoniłem i zawsze ktoś interweniował. Raz był po 5 minutach.

Najgorsze jest to właśnie że takich "etycznych" może być wyjątkowo dużo. Czas pokaże.Taka opłata może przekonać do no kill bardziej niż cokolwiek.

• Like 1

Zapaliło się również " światełko w tunelu " na przyszłość ponieważ Pan Wiater jest Prezesem Okręgu PZW w Zamościu ale również jest członkiem Zarządu Głównego PZW

Pan Wiater jest członkiem Zarządu Głównego od wielu lat, jeśli dobrze pamiętam to będzie jego trzecia kadencja.

Obawiam się tylko tego , że w 2018r bedą sami NO KILOWCY ( jak ich nikt nie będzie widział)  ;) .

Oby nie.

Z drugiej jednak strony ci co biorą chyba nie zechcą ryzykować dla kilkudziesieciu złotych wtopy. Jedna ryba, dwie może się udać. A co jak się złapie dużą rybę i trzeba bedzie wypuścić bo swiadkowie widzą i wiedzą że jest opłata no kill, itp..

Wszystko wyjdzie w trakcie.

Super wiadomość, szczególnie, że to moje rodzinne strony :)

Boje sie tylko o tą uczciwość... ciekawe jakie kary przewidziane są dla oszustów? Przydałby się jakiś dodatkowy "bat" w regulaminie, żeby zniechęcić fałszywie oszczędnych.

Edytowane przez robbertzam
  • Like 1

Myślę że to krok w dobrym kierunku chociaż ja wolałbym raczej żeby wprowadzono większą stawkę dla osób deklarujących zabieranie drapieżników.

Jak mawia mój kolega :chcesz jeść suchary płacisz niewiele, chcesz jeść delicje płacisz więcej.

Edytowane przez Darek P
  • Like 3

chodzi o to że ta składka no kill prawdopodobnie nie będzie uprawniała do połowu w innych okręgach PZW z porozumieniami, ale najlepiej zapytać u źródła, czy będąc członkiem koła w PZW Zamość i mając opłacona składkę no kill ma się uprawnienia do korzystania z porozumień,

• Like 1

Super sprawa ogólnie, jedyna obawa to nagły duży przyrost no-killowców, ale podobno w Zamościu kontrola to nie jest rzadkość. Ja na Mazowszu w tym roku miałem jedną, więc taki przepis to byłaby po prostu zniżka dla mięsiarzy. A propos to interesuje mnie jak okręg zamierza rozwiązać jedną sprawę. Załóżmy, że ktoś jest uczciwym no-killowcem i ma opłaconą tę składkę, ale jak dobrze wiemy niestety od święta zdarza się, że ryba tak łyknie, albo tak niefortunnie się zatnie, że będzie niestety nie do odratowania. I co wtedy taki wędkarz ma zrobić? Zabierając rybę łamie prawo, a "wypuszczając" w praktyce wrzuca poł-żywe zwierzę do wody.