Skocz do zawartości

No kill w okręgu Zamość

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Dla przypomnienia:

"Zobowiązuje się wędkarzy łowiących ryby na wodach „Krainy Pstrąga i Lipienia” dozbrojenia przynęt w haki bez zadziorów (mogą być skutecznie przygięte). "

Kliku wędkarzy (wszyscy przyjezdni) już w tym roku pożegnało się z zezwoleniami łamiąc ww zasadę.

• Like 2

Andrzeju, wynika to z częstych kontroli straży w Okręgu Zamojskim które są jak najbardziej wskazane.

Niestety wędkarze przyjezdni jak sam piszesz wychodzą z założenia że skoro w ich okręgach słabo jest z kontrolami to podobnie jest na Roztoczu

Po za tym gdy już się przytrafi to komu będzie się chciało sprawdzać zadziory?

Z doświadczenia powiem, będąc ostatnio trzy lata temu na Roztoczu, że na 6 wejść na łowisko Por i Wieprz byłem kontrolowany 4 razy i bardzo mi podoba taka frekwencja straży. Oczywiście za każdym razem były sprawdzane przynęty pod kątem zadziorów

Czy okres ochronny pstrąga potokowego od 1 sierpnia do 31 stycznia obowiązuje na rzekach Por i Wieprz? czy od 1 stycznia można na tych rzekach łowić pstrągi?

Tak, można łowić od 1 stycznia, nie można zabierać. Analogicznie sierpień, łowić tak zabierać nie. Całoroczny zakaz zabierania pstrągów obowiązuje na rzece Por oraz na odcinkach wydzielonych rzeki Wieprz i Tanew. Wszystko zapisane w regulaminie. Polecam dokładne zapoznanie się z jego tekstem przed wizyta nad wodą. 

Tak, można łowić od 1 stycznia, nie można zabierać. Analogicznie sierpień, łowić tak zabierać nie. Całoroczny zakaz zabierania pstrągów obowiązuje na rzece Por oraz na odcinkach wydzielonych rzeki Wieprz i Tanew. Wszystko zapisane w regulaminie. Polecam dokładne zapoznanie się z jego tekstem przed wizyta nad wodą. 

Dzięki za odpowiedź. Właśnie czytam i w tamtym, i tym roku miałem wątpliwości.

Kurczę już kilka lat nie zaglądałam do regulaminów macierzystego okręgu i po przeczytaniu tak pobieżnie i wyrywkowo stwierdzam, że okręg zanotował niezły progres. Wymiary widełkowe, dodatkowe limity (tygodniowe), bezzadziory, no kille, całoroczne okresy ochronne + dodatkowe okresowe no kille, wody pod opieką kół i co najważniejsze (z tego co tu niektórzy piszą) kontrole które to wszystko egzekwują. Tak powinno być w całym PZW.????????????????????????

• 2 tygodnie później...

post-50013-0-91966800-1611407689_thumb.jpg

Zasadniczo idzie to rozszyfrować tzn co mądrzejsi mieli na myśli z tymi obrebami ochronnymi pokrywajacymi sie poniekąd z okresem ochronnym pstrąga . Jedynie cyferki mnie przerosły . Dla przykładu pierwsze z brzegu .... od km 92+800 do 93+100 . Nad wodą są tabliczki informujace od którego miejsca jest obręb ochronny ale brakuje tabliczek informujacych  dokładnie do którego miejsca jest obręb ochronny . I czy znajdzie się ktoś , kto wytłumaczy mi znaczenie  92+800 ... 93+100 . Taki rozbiór cyfr , co to jest , o co chodzi . Jak ja mam se to pododawać w fotelu w zaciszu domowym , w krokach , metrach , centymetrach szerokościach geograficznych?  :)  

Czyli patrząc w dół rzeki początek obrębu to 93ci km i 100m a koniec to 92gi km i 800m od ujścia, co daje 300m obrębu ochronnego.

Kurwa prościej i bardziej zrozumiale jest chyba tabliczkę napisać z konkretną informacją dla wędkarzy a nie geodetów.

• Like 1

Mateusz jak nie ma na brzegu słupków z kilometrażem ( jak to jest na największych polskich rzekach - tych żeglownych) to całe to określenie po kilometrażu jest o kant dupy rozbić :) Chyba, że są to charakterystyczne miejsca - jakiś most , jaz , inne piętrzenie . Obręby ochronne zgodnie z ustawą o rybactwie śródlądowym powinny być czytelnie oznakowane . Dokładne przepisy znajdują się w artykule 14, 15 i 16 ustawy o rybactwie śródlądowym oraz w artykule 15 i 16 rozporządzenia w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie.

Nad rzeką te obręby są oznakowe ( częściowo?) , nie wiem czy wszystkie ale zakładam, że tak. Przykład podam : mostek, jest obręb ochronny 100m poniżej tego mostku. Tyle, że nie widać tablicy informującej o końcu tego obrębu ochronnego. 100m coś tam mówi, nie ma problemu i jest zrozumiałe ale moim zdaniem żeby nie było zwarć pomiędzy wędkarzem a strażnikiem powinna być tabliczka informującą wyraźnie gdzie jest koniec tego obrębu patrząc w dół rzeki.

Bardziej mnie irytuje to co w tej książeczce piszą podając ustawowe km rzeki, zamiast w prosty sposób napisać o tych obrębach zaznaczając, że są poprawnie oznakowane ich granice.

Każdy obręb był oznakowany(początek i koniec) ale niektórym się nie podoba i znaki lądują w wodzie, krzakach lub na podwórku.

Choć trzeba będzie pomyśleć nad "ludzkim' zapisem.

Większość obrębów jest przy mostach. Przeważnie most jest jego środkiem.

Edytowane przez Andru77
  • Like 3

• 3 tygodnie później...

Może trochę poza tematem, ale tez dotyczy okręgu zamojskiego. Chciałbym się zapytać czy ktoś mi może wytłumaczyć w którym dokładnie miejscu rzeka Tanew konczy swój charakter górski, a zaczyna nizinny. Niby przy ujściu rzeki Wirowej, jednak na mapie ciężko znaleźć to dokładnie i jest tam straszna plątanina ciurkow i strumyków zasilających Tanew.

Moje pytanie jest proste. Czy pod miejscowością Osuchy, tam gdzie jest most drogowy jest już odcinek nizinny czy nadal górski?

• 1 miesiąc temu...

Jak by na to nie patrzeć wstrząsnęło mną ;) Takie widoki wraz z upływem czasu zamazują się. No to teraz dałeś do myślenia bo ślady dwunożnych były a nie zwróciłem uwagi na inne w sensie wydry. Pojadę tam pewnie jeszcze i polukam z ciekawości dokładniej