Mateush Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 W zamojskim RAPR 2020 zapis jest o lipieniu , że okres ochronny trwa cały rok . Jak mam to rozumieć ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany7676 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 ???????????????????????????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Wytłumacz mi proszę . Nie jestem w PZW dobre 15 lat , dużo się pozmieniało w rzeczy samej . Tylko chyba coś słyszałem , że ładne lipasy łowią w okręgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 W zamojskim RAPR 2020 zapis jest o lipieniu , że okres ochronny trwa cały rok . Jak mam to rozumieć ? Błąd w zapisie. Chodziło o zakaz zabierania, który już kilka lat temu zastał wprowadzony i jak na razie ma się dobrze.W nowym jest to poprawione. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Dla przypomnienia:"Zobowiązuje się wędkarzy łowiących ryby na wodach „Krainy Pstrąga i Lipienia” dozbrojenia przynęt w haki bez zadziorów (mogą być skutecznie przygięte). "Kliku wędkarzy (wszyscy przyjezdni) już w tym roku pożegnało się z zezwoleniami łamiąc ww zasadę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Andrzeju, wynika to z częstych kontroli straży w Okręgu Zamojskim które są jak najbardziej wskazane. Niestety wędkarze przyjezdni jak sam piszesz wychodzą z założenia że skoro w ich okręgach słabo jest z kontrolami to podobnie jest na Roztoczu Po za tym gdy już się przytrafi to komu będzie się chciało sprawdzać zadziory? Z doświadczenia powiem, będąc ostatnio trzy lata temu na Roztoczu, że na 6 wejść na łowisko Por i Wieprz byłem kontrolowany 4 razy i bardzo mi podoba taka frekwencja straży. Oczywiście za każdym razem były sprawdzane przynęty pod kątem zadziorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migdau Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Czy okres ochronny pstrąga potokowego od 1 sierpnia do 31 stycznia obowiązuje na rzekach Por i Wieprz? czy od 1 stycznia można na tych rzekach łowić pstrągi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Czy okres ochronny pstrąga potokowego od 1 sierpnia do 31 stycznia obowiązuje na rzekach Por i Wieprz? czy od 1 stycznia można na tych rzekach łowić pstrągi?Tak, można łowić od 1 stycznia, nie można zabierać. Analogicznie sierpień, łowić tak zabierać nie. Całoroczny zakaz zabierania pstrągów obowiązuje na rzece Por oraz na odcinkach wydzielonych rzeki Wieprz i Tanew. Wszystko zapisane w regulaminie. Polecam dokładne zapoznanie się z jego tekstem przed wizyta nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migdau Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Tak, można łowić od 1 stycznia, nie można zabierać. Analogicznie sierpień, łowić tak zabierać nie. Całoroczny zakaz zabierania pstrągów obowiązuje na rzece Por oraz na odcinkach wydzielonych rzeki Wieprz i Tanew. Wszystko zapisane w regulaminie. Polecam dokładne zapoznanie się z jego tekstem przed wizyta nad wodą. Dzięki za odpowiedź. Właśnie czytam i w tamtym, i tym roku miałem wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elendil Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Kurczę już kilka lat nie zaglądałam do regulaminów macierzystego okręgu i po przeczytaniu tak pobieżnie i wyrywkowo stwierdzam, że okręg zanotował niezły progres. Wymiary widełkowe, dodatkowe limity (tygodniowe), bezzadziory, no kille, całoroczne okresy ochronne + dodatkowe okresowe no kille, wody pod opieką kół i co najważniejsze (z tego co tu niektórzy piszą) kontrole które to wszystko egzekwują. Tak powinno być w całym PZW.???????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/55863/pliki/zamosc__informator_wod_krainy_pstraga_i_lipienia__2021_r.pdf Wychodzi na to , że na rzekach lipieniowo-pstrągowych okręgu nie można stosować haków z zadziorami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zasadniczo idzie to rozszyfrować tzn co mądrzejsi mieli na myśli z tymi obrebami ochronnymi pokrywajacymi sie poniekąd z okresem ochronnym pstrąga . Jedynie cyferki mnie przerosły . Dla przykładu pierwsze z brzegu .... od km 92+800 do 93+100 . Nad wodą są tabliczki informujace od którego miejsca jest obręb ochronny ale brakuje tabliczek informujacych dokładnie do którego miejsca jest obręb ochronny . I czy znajdzie się ktoś , kto wytłumaczy mi znaczenie 92+800 ... 93+100 . Taki rozbiór cyfr , co to jest , o co chodzi . Jak ja mam se to pododawać w fotelu w zaciszu domowym , w krokach , metrach , centymetrach szerokościach geograficznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Kilometraż rzeki . 400 m obrębu ochronnego . Kilometraż liczy się od ujścia w kierunku źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Pomyłka 300 metrów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Czyli patrząc w dół rzeki początek obrębu to 93ci km i 100m a koniec to 92gi km i 800m od ujścia, co daje 300m obrębu ochronnego.Kurwa prościej i bardziej zrozumiale jest chyba tabliczkę napisać z konkretną informacją dla wędkarzy a nie geodetów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Mateusz jak nie ma na brzegu słupków z kilometrażem ( jak to jest na największych polskich rzekach - tych żeglownych) to całe to określenie po kilometrażu jest o kant dupy rozbić Chyba, że są to charakterystyczne miejsca - jakiś most , jaz , inne piętrzenie . Obręby ochronne zgodnie z ustawą o rybactwie śródlądowym powinny być czytelnie oznakowane . Dokładne przepisy znajdują się w artykule 14, 15 i 16 ustawy o rybactwie śródlądowym oraz w artykule 15 i 16 rozporządzenia w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Nad rzeką te obręby są oznakowe ( częściowo?) , nie wiem czy wszystkie ale zakładam, że tak. Przykład podam : mostek, jest obręb ochronny 100m poniżej tego mostku. Tyle, że nie widać tablicy informującej o końcu tego obrębu ochronnego. 100m coś tam mówi, nie ma problemu i jest zrozumiałe ale moim zdaniem żeby nie było zwarć pomiędzy wędkarzem a strażnikiem powinna być tabliczka informującą wyraźnie gdzie jest koniec tego obrębu patrząc w dół rzeki.Bardziej mnie irytuje to co w tej książeczce piszą podając ustawowe km rzeki, zamiast w prosty sposób napisać o tych obrębach zaznaczając, że są poprawnie oznakowane ich granice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) Każdy obręb był oznakowany(początek i koniec) ale niektórym się nie podoba i znaki lądują w wodzie, krzakach lub na podwórku.Choć trzeba będzie pomyśleć nad "ludzkim' zapisem. Większość obrębów jest przy mostach. Przeważnie most jest jego środkiem. Edytowane 24 Stycznia 2021 przez Andru77 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniew Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Może trochę poza tematem, ale tez dotyczy okręgu zamojskiego. Chciałbym się zapytać czy ktoś mi może wytłumaczyć w którym dokładnie miejscu rzeka Tanew konczy swój charakter górski, a zaczyna nizinny. Niby przy ujściu rzeki Wirowej, jednak na mapie ciężko znaleźć to dokładnie i jest tam straszna plątanina ciurkow i strumyków zasilających Tanew. Moje pytanie jest proste. Czy pod miejscowością Osuchy, tam gdzie jest most drogowy jest już odcinek nizinny czy nadal górski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Od mostu drogowego w Osuchach kilka km w górę rzeki do ujścia rzeki Wirowa przy plantacji to jest odcinek łąkowy nizinny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Odcinek rzeki Wieprz - NO KILL . Huk by tego pajaca trafił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Odcinek rzeki Wieprz - NO KILL . Huk by tego pajaca trafił Tego, który zjadł szczupaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Odcinek rzeki Wieprz - NO KILL . Huk by tego pajaca trafił Tego, który zjadł szczupaka? Tego co nie rozumie po angielsku Po co te łuski na tym odcinku? Chyba, że to ja ponownie czegoś nie rozumiem w regulaminie okręgu odnośnie zasad no kill??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Pewnie nie rozumie bo na moje oko to wydra była ☺ 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Jak by na to nie patrzeć wstrząsnęło mną Takie widoki wraz z upływem czasu zamazują się. No to teraz dałeś do myślenia bo ślady dwunożnych były a nie zwróciłem uwagi na inne w sensie wydry. Pojadę tam pewnie jeszcze i polukam z ciekawości dokładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi