Skocz do zawartości

No kill w okręgu Zamość

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Panowie jak to jest u was? Byłem opłacić składki na okręg Zamość i spotkałem z czymś niezrozumiałym w mojej ocenie (no albo jestem za głupi). Wybrałem się z celem opłacenia składki "no kill" - gdyż nie zabieram z nad wody niczego, poza błotem na spodniach. I tu zdziwnie (proszę wstawić brzydkie słowo) dowiaduję się że opłata no kill nie zastępuje żadnej ze składek tych które się płaciło. W moim przypadku członkowska 86 i nizina 110. A składka no kill to dodatkowa opłata... No i pytam do czego? Żebym rybę wypuścił??? Opłata sumienia? "zapłaciłem dodatek do tych 190 przy których i tak wypuszczam, żeby pamiętać aby wypuścić"? W moim rozumieniu niższa opłata no kill powinna być w zamian za to co dotychczas. Niższa opłata, ryb nie bierzemy, ale jest nad wędkarzem "bat" gdyby chciał grać nieczysto. A w takim wypadku po co opłata?? Ktoś mądry się wypowie? Bo albo ktoś czegoś tu nie doprecyzował, albo ktoś jawnie ma ludzi za idiotów.

• Like 1

Panowie jak to jest u was? Byłem opłacić składki na okręg Zamość i spotkałem z czymś niezrozumiałym w mojej ocenie (no albo jestem za głupi). Wybrałem się z celem opłacenia składki "no kill" - gdyż nie zabieram z nad wody niczego, poza błotem na spodniach. I tu zdziwnie (proszę wstawić brzydkie słowo) dowiaduję się że opłata no kill nie zastępuje żadnej ze składek tych które się płaciło. W moim przypadku członkowska 86 i nizina 110. A składka no kill to dodatkowa opłata... No i pytam do czego? Żebym rybę wypuścił??? Opłata sumienia? "zapłaciłem dodatek do tych 190 przy których i tak wypuszczam, żeby pamiętać aby wypuścić"? W moim rozumieniu niższa opłata no kill powinna być w zamian za to co dotychczas. Niższa opłata, ryb nie bierzemy, ale jest nad wędkarzem "bat" gdyby chciał grać nieczysto. A w takim wypadku po co opłata?? Ktoś mądry się wypowie? Bo albo ktoś czegoś tu nie doprecyzował, albo ktoś jawnie ma ludzi za idiotów.

Może tam macie opłatę dodatkową za wędkowanie na odcinkach no kill , najbardziej logiczne by to było ale w pzw logiki brak.

Chyba to ostatnie bo wg opisu powinno się zapłacić 86+60+75=221 zł na nizinne i górskie dla "nołkilowca" zamiast pełnej 376 zł dla biorących ryby. Ja tak rozumiem opis składek.

A no właśnie pełna składka niższa i tu jest logika wtedy, a w innym wypadku wychodzi opłata - jak to mi powiedziano - "dla wędkarza etycznego". Za odcinki no kill jest dodatkowa opłata. Co nie zmienia faktu że logiki brak - skoro x- lat wstecz ustanowiono odcinki No kill - gdzie nie można zabierać zabierać ryb, ale można było wędkować, a dodatkowo są odcinki wyłączone całkowicie (okresowo) z wędkowania, to po cholerę jeszcze dodatkowa opłata... Cytując kolegę powyżej "logiki brak". 

Składka no kill to nie jest dodatkowa opłata. Płaci się składkę za wody nizinne i górskie. Jeżeli wybiera się opłatę no kill to te skladki są niższe.

Nie slyszalem by ktoś placil inaczej. Może zaplaciles normalna za wody nizinne a no kill za wody górskie?

Edytowane przez Andru77

Składka nizinna niepełna No Kill na ochronę i zagospodarowanie wód 60zł.

Składka górska niepełna No Kill na ochronę i zagospodarowanie wód 75zł.

Do tego członkowska i można wędkować na wszystkich wodach okręgu PZW Zamość  bez prawa zabierania ryb.

Jeżeli komuś przysługują zniżki , to będzie:

Składka nizinna niepełna No Kill na ochronę i zagospodarowanie wód ulgowa 40zł.

Składka górska niepełna No Kill na ochronę i zagospodarowanie wód ulgowa 45zł.

W okręgu zamoskim obowiązuje rozdzielność opłat na wody górskie i na wody nizinne. Składka na wody górskie upoważnia do wędkowania wyłącznie na wodach górskich, a nizinna wyłącznie na wodach nizinnych. Jeżeli ktoś wędkuje tylko na wodach górskich wystarczy mu tylko opłacenie składki członkowskiej i składki na wody górskie. Oprucz składek no kill w okręgu Zamość można wykupić składki "kill" upoważniające do zabierania ryb (oczywiście z odpowiednimi limitami), te składki są droższe od tych no kill. Możliwe też jest wykupienie składki kill na wody nizinne i no kill na górskie, lub odwrotnie.

No czyli u mnie w kole rżną na kase jak kolega wyżej napisał "Składka nizinna niepełna No Kill na ochronę i zagospodarowanie wód 60zł." a mi uparcie wpajano przy płaceniu że owa składka no kill nie zastępuje standardowej opłaty na ochronę i zagospodarowanie wód (nizinna bo górskiej nie wykupuje).

Składki w stowarzyszeniach nie są opłatą za łowienie czy świadczone usługi. Przynależność do stowarzyszenia łowiących nie jest samą tylko finansową transakcją.. choć zdaje się większości,  że jest.. :) 

Regulamin nie zabrania bredzić, ani prymitywnie interpretować, ani sobie wyobrażać i przedstawiać zarówno indywidualnie jak i  masowo - wiadomo - lud jest jaki jest, a i moderacja nie naprostuje, albowiem sama wyrosła w takim właśnie prostym matrixie.. :) 

http://poradnik.ngo.pl/skladki-czlonkowskie

https://pl.wikipedia.org/wiki/Stowarzyszenie

I Jerzy Kowalski - najprzystępniej jak tylko można sobie wyobrazić..

http://www.namuche.pl/fairfly.php?mode=show&id=155

• Like 2

• 6 miesięcy temu...

Witam,

W związku z zakończeniem sezonu pstrągowego mam pytanie do kolegów z Okręgu Zamojskiego np.@Andru77

Jak w praktyce sprawdziła się Uchwała Zarządu Okręgu o wprowadzeniu No killa?

Chodzi mi o to czy sprawdziły się przypuszczenia wędkarzy o tym że " mięsiaże" nagle zacznął wykupywać tańsze składki No KILL i zabierać ryby wyjaławiając rzeki Roztocza?

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam

Niedługo na pewno ktoś to podsumuje, choć w zasadzie jeszcze sezon trwa(lipień) i będą tacy co wykupią składki okresowe,  na cały sezon pewnie nie wielu. Wtedy przyjdzie czas na podsumowanie. Nie słyszałem jednak by zatrzymali wędkarz mającego zabraną rybę z opłatą no kill, co nie znaczy,że takiej sytuacji nie było. Na Wieprzu miałem 2 kontrole (raz państwowa), kilka razy spotykałem znajomych strażników- tych nie liczę, raz też mijałem się z państwówką przy dojeździe do wody.

Znam przypadki wędkarzy którzy zapłacili składkę kill i no kill.

• 1 miesiąc temu...

Do wczoraj nie zatrzymano ani jednego wędkarza posiadającego opłatę no kill na łamaniu regulaminu. Za to nadrobiła reszta, czyli ryby niewymiarowe, przekroczone limity połowu jak i zabierane ryby będące pod ochroną(tarło). Liczb nie pamiętam bo mi wyleciało z głowy jednak było tego ZA DUŻO. Im też bardzo nie podoba się zróżnicowanie opłat.

Większość wybrała model wędkarstwa: Zarybić, zabić, zapomnieć(o rybach) do następnego zarybienia.

Niedawno byłem parę dni na waszych pięknych wodach.

Faktycznie szkoda , że nikt praktycznie nie wypuszcza złowionych ryb... i ludzi masa co dnia i nocy...

Pozdrawiam  pewnego "JEGOMOŚCIA"  , który podbierał nawet sandaczyki osęką...  :blink:  B) .

Po zwróceniu uwagi , że jest , to od dawna zabronione - dostałem odpowiedź , żebym go nie pouczał i się nie p........ , bo nie od dziś łowi na tej wodzie .... a następnie ten tekst do swojego kompana...."lej w łeb i nie patrz co tamci robią...."  :whistling:  :clappinghands:

Nawiasem mówiąc - i tak  :good: podziwiam za próbę opanowania tego wszystkiego przez Strażników ... i oby tak dalej ...

oraz częściej nad wodą ...  ;) .

Może niedługo się znowu wybiorę ...

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

Tak jak pisałem wcześniej. Ci co wypuszczają ryby, płacili no kill,reszta- czyli jak mawia mój znajomy "głodna Litwa" normalne składki. Model rozdzielenia opłaty najwyraźniej się sprawdził bo w tym roku jest jej kontynuacja z niewielkimi zmianami co prawda, ale zmainy objęły cały system opłat. Zmienił się też regulamin, np. wprowadzono całkowity zakaz zabierania pstrągów przez ostatnie 2 tygodnie sezonu.   

• Like 1

@Andru77 było wiele sceptycznie nastawionych osób do pomysłu wprowadzenia opłaty No KILL jak widać po roku funkcjonowania założenia ZO Zamość sprawdziły się

Brawo panowie oby tak dalej

Jest w takim razie "światełko w tunelu" jeśli chodzi o przyszłości wód

Oby takie stanowisko zaczęły zajmować inne Zarządy Okręgów w Polsce

W dużej mierze jest to zasługa prezesa Z.O. bo ciężko było przekonać niektóre osoby do takich zmian. Kto wie co będzie z nastaniem innych władz? Wydaje się, że mamy naprawdę fajne przepisy jeśli chodzi o limity, widełki czy wymiary ochronne.  Całkowity No kill na lipienia  to naprawdę duży plus.

• Like 1