Skocz do zawartości

pstragowe otwarcie sezonu

szeniman

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 158
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Ja od siebie mogę zaproponować Czarną Hańczę. Też może być dla niektórych trochę daleko ale zapewniam, że warto. Baza noclegowa jest elegancka, rzeka umożliwia komfortowe łowienie na muchę i casta, a do tego są ryby :D

brzmi ciekawie... mozesz cos wiecej? jakies linki do bazy noclegowej, ceny licencji, ceny jadla i takie tam sprawy

Baza noclegowa (popularne miejsce wśród wędkarzy):

http://meteor.turystyka.pl/ubociana-gleboki-brod,gleboki-bro d.html#foto

Niestety brak fotek, ale w bezpośredniej bliskości dobrych miejscówek :D Najwięcej baz noclegowych znajduje się w miejscowości Frącki i Głęboki Bród nad samą rzeką. Rzeka atrakcyjna zarówno w górę (szersza, szybsza i płytsza) jak i w dół (rzeka płynie przez las, ale mimo wszystko dobry dostęp z brzegu, sporo grubej wody). Więcej namiarów na priv, niestety internet w tamtych stronach niekoniecznie jest jeszcze powszechny i popularny :D Acha, warto dodać, że większość gospodarstw agroturystycznych posiada własne banie czyli sauny, nad Czarną Hańczą jet to popularna sprawa.

Ciekawą alternatywą jest też wypad na Litwę (całe 20km do przejścia granicznego w Ogrodnikach) - ciekawe regionalne jedzenie i równie ciekawe regionalne piwo :D

Licencje - gospodarzem wody jest ZO PZW Białystok, jednodniówka na wody górskie kosztuje 15zł, można zapłacić przelewem albo kupić w sklepie wędkarskim w Augustowie (25km z Frącek) na ul. Mostowej u p. Kamińskiego.

Link do stronki PZW Białystok:

http://pzw.bialystok.pl/index.php?option=com_content&vie w=article&id=259&Itemid=59

Wieczorem mogę wstawić jakieś fotki samej rzeki na ciekawych odcinkach, może nawet znajdą się jakieś z rybami :D

Z Frącek do Królowego Mostu jest całkiem spory kawałek drogi bo ponad 100km, ale jak by nie patrzeć to jest tam gdzie połowić bo przez Królowy Most płynie sobie Płoska w której tez ponoć trochę ryb z czerwonymi kropkami jeszcze zostało :D

Ad @mifek:

Śmiesznie sie składa, bo łowiąc przez tydzień na wiosnę tego roku w Czarnej Hańczy i spacerując jej dostępnymi brzegami tak sobie myślałem, że jest to świetne miejsce na zlot, bo nie dość, że w większości miejscówek da się rzucać zza głowy to w dodatku ryby biorą, czasami spore :D

Mifas 10 litrów się przegryza samej dereniówki :mellow: .

no i co z tego skoro 3-4 dni przed zlotem nagle ci ktos powie ze w terminie zlotu masz jakis slub albo inne nieszczescie ;)

choc w sumie - nikt nie powiedzial ze nie mozesz czegos wyslac kurierem :mellow:

No Pany!!!Dla mnie pasuje jak ulał <_< a trunków to mogę ogarnąć ile chceta 10-100-500 litrów,czyste żyto spod Podlaskiej strzechy,jak kto lubi to mogę i cukier smaków wiele :mellow: akurat jak dla mnie to Czarna Hańcza to taki wyregulowany kanał nadaje się świetnie na muchę,spinningowe przynęty średnio skuteczne bo i pstrąga nie jest eldorado,ale jest tam kropas choć jak ktoś woli urokliwe rzeki to po drodze jest i wspomniany Królowy Most,czy jak kto zna stare nazewnictwo-Janopol-inaczej Królowy Most nad Płoską i jest Słoja ,i Sokołda ,i podniszczona Supraśl w górze, i INNE ;) Wołkuszanka,Czarna,Łosośna i... jeszcze inne :mellow: B)

Ale bazą wypadową ,noclegową i miejscem zlotu odpowiednim byłaby faktycznie Czarna Hańcza,bo na innych łowiskach mało miejsc noclegowych ,ale jednakowoż z podlaskiej gleby polecam wypad nad inne rzeczki,bo Hańcza to tylko dużo z nazwy,mało z wody i jej uroku,to nie ten typowy strumyk wśród lasu,a szeroka,płytka regulowana rzeka jak dla mnie to bez uroku :unsure:

U nas na poludniu brakuje takiego klimatu i jakby wiekszy balagan nad wodami :wacko:

Na muszke SUPER :D

ps A sa lipienie ? czy raczej kropek ...

Lipienie są, nie wiem tylko czy czasami nie jedynie w operacie :D Coś tam słyszałem o jakichś zarybieniach kiedyś, sam nie złowiłem, nie słyszałem tez, żeby ktoś złowił. W tym roku połowiliśmy przy pstrągach sporo przyzwoitych kleni.

jak mogę wtrącić to są niedaleko na Marysze,ot ,rzut beretem od Hańczy,sam tam nie złowiłem,ale wiem,że są na pewno choć o jakichś konkretnych nie słyszałem,kropek też jest,ale mi się nie trafił za wielki,natomiast niespodziewanym przyłowem były niebrzydkie garby z jeziora a i na samym Pomorzu,bo o to jeziorko chodzi też można tafić ,więc dla każdego coś miłego <_<

Piękna rzeka jest Czarna Hańcza. Znajomi z Suwałk i Augustowa w tym roku jednak mieli mizerne wyniki raczej :unsure:

W lutym to bym nie ryzykował. Mogą być trudne warunki. Oczywiście wszystko zależy od zimy jaka będzie. W tym roku w połowie marca było o tyle ciężko, że wszędzie były lodowe nawisy, które albo straszliwie trzeszczały płosząc ryby, albo przy wejściu na nie, zarywały się. Woda miała 3 C :unsure: Jak planujecie spotkanie z dłuższym wyprzedzeniem to raczej później. Ale oczywiście zależy jaka zima będzie.

.

post-788-1348916067,5638_thumb.jpg

post-788-1348916067,6951_thumb.jpg