Skocz do zawartości

pstragowe otwarcie sezonu

szeniman

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 158
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Termin na inaugurację trochę późny, ale proponuję przełom marca i kwietnia albo kwiecień. Suwalszczyzna i Augustowszczyzna to zimne tereny :D Chociaż trzeba przyznać, że w tym roku moi znajomi dobrze połowili w styczniu w trakcie tygodniowej odwilży.

• 2 tygodnie później...

Na Suwalszczyżnie o tej porze roku jest pełnia zimy. Nie wiem czy nie lepiej byłoby spotkać się nad lubelskimi rzekami. Praktycznie każda rzeka ma odcinek Złów i wypuść. Kolega z Puław dał mi niezłe namiary na Bystrą, górną Bystrzyce, Chodelkę, Krężniczankę. To podobno najlepsze rzeki w regionie bo na pozostałych mizeria. Co Wy na to ?

W takim razie po co zastanawiać się gdzie !? Wszędzie są jakieś kluby , które coś robią. Najlepiej wybrać rzekę bez ryb. Czysta integracja. Powyżej ktoś powstawiał zdjęcia Czarnej Hańczy i pstrągów z tej rzeki. W takim układzie jej też grozi najazd w nowym sezonie ? Głosów w obronie Hańczy nie słychać. Czyli co, jest do odstrzału !? :wacko: Powtórzę jeszcze raz. Jestem pełen podziwu dla lubelaków, ale czy dlatego, że u nich jest normalniej przez ich pracę mam tam nie pojechać ? :unsure: Przysięgam opłacić składkę. Nie jestem kłusownikiem.

Czarna Hańcza najeżdżana jest co roku przez wędkarzy z całego województwa podlaskiego, do tego rzece nie dają spokoju również autochtoni z robakiem na haczyku. Jest to dość duża rzeka i póki co broni się sama wspomagana operatowymi zarybieniami przez PZW Białystok i kontrolami PSR (niestety co raz rzadszymi). Nie działa tam żadne towarzystwo sypiące narybek potokowca za własne pieniądze czy też budujące tarliska tak jak w przypadku lubelskich rzeczek, czy wielu innych w kraju. Ten, który jest świadom tego, jak łatwo jest wyrybić pstrągową rzekę (nawet większą) i jak ubogie jest pogłowie potokowca w naszym kraju ryby wypuszcza, ten który nie jest świadom albo lubi tatara czy też zabiera ryby tylko i wyłącznie z wrodzonej pazerności beretuje wszystko. Ryby jednak jakieś tam są, i większe i mniejsze. Nie jest to łowisko kameralne, wie o nim wielu wędkarzy więc nie ma sensu czegokolwiek zatajać i chować pod pazuchę.

Powiem szczerze, że nie wiem co napisać by nie zostało skasowane. Skoro temat nie jest zamknięty to rozumiem, że pomysł na zlot jest aktualny. Tylko jakich słów używać by nie wywołać kolejnej burzy w stylu obrońców krzyża !? :unsure: Może piszcie gdzie chcielibyście się spotkać ! Czy Czarna Hańcza, Dunajec czy też wody, których nazwę aż się boję wymówić. :unsure:

moim zdaniem hancza czy dunajec to dosc ciezki temat. w jednym punckie zima dluuugo trzyma, w drugim... trzeb dlugo czekac zeby sniegowka zeszla... lepszym rozwiazaniem wydaje mi sie sciana zachodnia... bobr, kwisa... cos w tych okolicach... bo Drawe jak juz sie kilka razy przekonalismy RACZEJ mozna sobie odpuscic...

Popper, miałem na myśli lubelszczyznę. Słowo zakazane w słowniczku polskiego pstrągarza. Nie wiem czy dobrze czy źle, ale użyłem tego słowa bo właśnie tam bym pojechał na zlot. Nic na to nie poradzę. ;) No nie wiem wujek. W sumie to przecież zależy tylko od Nas, ale od większości. Nie sądzę by temat lubelski odpuszczono. Po prostu wykasowano pyskówki. Z resztą bardzo dobrze. Ja się dostosuję do wyjazdu B) Tak czy siak w lubelskie i tak będę jeździł w przyszłym roku z kolegami z Puław.

To ja się dołączam. Choć ze spinem ale na bezzadziorowych jigach. B) W takim razie Lubelszczyzna ! Powiem Wam Panowie, że czuję się jak bym wybierał się na wyprawę krzyżową. A tak na marginesie Wujek, chorągiew warszawska ma tam najbardziej przerąbane. :lol: :lol: :lol:

Nawiązując trochę do wynajmu, są miejsca w Polsce, które można :wynająć i zaprosić wtedy kolegów na zlot, jak do siebie ... Można tak zrobić nad Piasecznem, nad Wisłą Wilka, na Sanie licencyjnym, na Łupawie u Trzech Rzek, na Dunajcu od Krościenka w dół - to są miejsca, które oferują lokal do wynajęcia dla tymczasowych gospodarzy zastępczych ... )

Zapraszajcie do siebie być może przyjadę.