Skocz do zawartości

Pióra polskich kogutów - jakie gatunki - pozyskanie kapki

Rekomendowane odpowiedzi

Krzysiek,

Jakość tych naszych będzie taka sama albo i gorsza jak indyjskich.

A jak policzysz koszt zakupu kuraka, jego utrzymanie, znalezienie sposobu na bezstresowe i bezbolesne pozyskanie piór ( jako przeciw wagę można uwzględnić tylko pyszny rosół i pieczone udko)  - to za cenę domowych piór będziesz miał komplet indyjskich kapek we wszystkich kolorach z palety windowsa.

Na fff - ( zanim zrobiłeś się tam bardzo aktywny  ;)  ) ..była dyskusja na ten temat i w żaden sposób się to nie spinało...

• Like 2

Znam liliputy, kiedyś mój tata hodował je w wolierze we Wrocławiu. W technikum i na studiach kilka kogutów dla mamy na rosół pozyskałem. Jeżynki były mniej więcej jakości indyjskiej kapki klasy A. Najważniejsze jednak było w nich to, że wiązałem je stosunkowo na świeżo i stosina nie łamała się podczas nawijania na haczyk.

Teraz jak coś kupię to pewnie feniksa. Z ras, które wymienił Wojtek, feniksy wyglądają dla mnie najciekawiej. Te siodła to wyglądają jak w jakimś Metzu  :)

• Like 1

Proszę bardzo :)  Wolierę dla feniksów musisz dobrze zabezpieczyć przed lisami i kunami, najlepiej wkopać na metr w ziemię siatkę gumowaną. Przez te swoje piękne piórka feniksy niezbyt szybko uciekają :D

Sam zamierzam zainwestować w sebrytki, zwyczajnie mi się podoba idea żeby malutkie stadko takich kurek grzebało w ziemi gdzieś pod płotem :) 

Edytowane przez Bułka
  • Like 3