Skocz do zawartości

Problemy z lapkiem

fish28

Rekomendowane odpowiedzi

kurcze czegoś możne nie doczytałem odniosłem się:

"Nie reagują na dotyk na tym padzie i na przyciski"

a nie doczytałem, ze jeszcze coś się "skrzyczało" :D

jak jest Ciemny to nie ma już wyjścia - serwis, samemu nie ma co grzebać można tylko pogorszyć sprawę

- a jesli jest gwarancja to nie ma się nad czym nawet zastanawiać,

Edytowane przez @Wojti

Ewentualnie można samemu próbować oczyścić/sprawdzić styki po wyjęciu baterii, może któryś się przygiął, zabrudził etc.

pytanie tylko czy zasilacz nie byl wymieniany? i czy jest teraz oryginał?

często bywa tak ze pada tez gniazdo zasilania (włóż wtyczkę delikatnie poruszaj czy nie ma luzów i czy nie włącza się ładowanie baterii), a najczęściej przy niedziałającej baterii to pada układ zasilania na płycie (bateria jest ok)

długo sobie możemy gdybać ;)

przybrudzone blaszki, obstawiam ewentualnie na samym końcu tych możliwości

sa lapki np. Dell gdzie w biosie widać jaki jest stan baterii i czy zasilacz jest odpowiedni

Edytowane przez @Wojti

Zasilacz i baterią są oryginalne, druga bateria z serwisu tez nie ładuje się :(

cóż.. serwis :D

aaa mam odsyłać im ta drugą baterię? Typek na infoliniii powiedział bym pierwszą zutylizował we własnym zakresie, a wychodzi na to że to nie wina baterii i obie są dobre :)

@michcio

bateria zachowaj,

pożycz od kogoś zasilacz albo poproś gdzieś w serwisie/sklepie aby Ci pożyczyli/podłaczyli zasilacz tylko do sprawdzenia

dell ma w większości uniwersalne gniazdo zasilania (przynajmniej te nowe modele różnią się tylko mocą ale to przy wyłączonym lapku i samym ładowaniu baterii nie ma znaczenia) , z tego co widzę na foto to Twoja bateria nie posiada -własnego testu w postaci świecących sie diod, pełen luz Dell daje 3 lata gwarancji i raczej nie robią problemów

PS

ewentualnie: włóż wtyczkę i delikatnie poruszaj czy nie ma luzów i czy nie włącza się przy ruszaniu ładowanie baterii

Edytowane przez @Wojti

• 1 rok później...

Witam :)
Odkopuję temat gdyż mam problem z PC'tem
po odpaleniu piknie kilkanaście razy i wskakuje do BIOS'a, resetowałem kilka razy - bez zmian,
więcej nic nie ruszałem bo taki ze mnie informatyk jak z koziej ... 
spotkaliście się z takim problemem, macie pomysł jak odpalić tego złoma?
(okienko wygląda niemal kropka w kropkę tak: http://obrazki.elektroda.net/41_1275871079.jpg)

Z góry dzięki,
Pozdrawiam,
Karol

stacjonarny, modelu płyty nie pamiętam, mam go już z 6 lat i od 2 lat służył jako internetowy szperacz, nie miałem z nim ostatnio żadnych problemów, wczoraj wyłączył się jak gdyby nigdy nic

Edit: Wyłączał się i startował jak gdyby nigdy nic od czerwca :)

Edytowane przez Panek

stacjonarny, modelu płyty nie pamiętam, mam go już z 6 lat i od 2 lat służył jako internetowy szperacz, nie miałem z nim ostatnio żadnych problemów, wczoraj wyłączył się jak gdyby nigdy nic

Eeee raczej na bank zasilacz się spalił, jakby była wina ram-u to by się restartował co jakiś czas.

Około 25 razy oznaczałoby więcej niż jedną awarię. Jeśli to jednolite krótkie sygnały a nie np. 2+1 lub coś w podobie to obstawiałbym procka oraz sumę kontrolną biosu może coś jeszcze, oczywiście jeśli to bios ami, a sądząc po około 25 krótkich sygnałach najprawdopodobniej tak. Znając życie, nie otwierany i nie czyszczony od 6 lat, słaby standartowy cooler procka w połączeniu z kilogramem kurzu, który PC umiejętnie zbiera z otoczenia w końcu przegrzał się procek i może coś jeszcze.

Wczoraj przed snem wpadłem na ten wątek -> http://peb.pl/archiw...-bios-cmos.html
pomyślałem że to głupie ale nie zaszkodzi spróbować, odłączyłem klawiaturę i jak ręką odjął,
wpinam gdy już załaduje się windows i wszystko śmiga,
jeszcze dzisiaj lub jutro wyskoczę po nową klawiaturę i zdaje się był by to koniec problemów :)

Haha dobre, zawiesił się klawisz jako włączony i stąd tyle sygnałów, nie mogłem właśnie skminić czemu tak dużo :D

Wystarczyłoby pewnie powyjmować klawisze i przeczyścić dokładnie, ale dla pewności i świętego spokoju wymiana nie zaszkodzi ;)