Skocz do zawartości

ABU Revo 2018 (gen. 4) - opinie

mariobros

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Cześć.Rozbierałem Abu revo premier,podczas zdejmowania pokrywy wypadła mi tulejka od łożyska jednokierunkowego,teraz mam problem jak ją włożyć,bo ma rowki zjednej strony.Teraz nie wiem, czy te rowki mają być od strony zębatki,czy od strony korbki.Za odpowiedź dziękuje.post-67140-0-03875300-1583340318_thumb.jpg

Cześć.Rozbierałem Abu revo premier,podczas zdejmowania pokrywy wypadła mi tulejka od łożyska jednokierunkowego,teraz mam problem jak ją włożyć,bo ma rowki zjednej strony.Teraz nie wiem, czy te rowki mają być od strony zębatki,czy od strony korbki.Za odpowiedź dziękuje.attachicon.gif IMG_20200215_092434.jpg

Rowki mają być od strony korbki.

• 2 tygodnie później...

Czy któryś z posiadaczy abu revo beast podpowie jak wstępnie ustawić multik?

Lub wytłumaczy za co odpowiadają dokładnie wszystkie hamulce?

Hamulec walki wiadomo, docisk szpuli też wiem jak ustawić. Ale o co chodzi z tymi hamulcami po prawej stronie, jest pokrętło a po otwarciu dodatkowo jakieś piny. Ktoś może wytłumaczyć mi łopatologicznie o co chodzi? Dziękuję

Powoli i od początku. Nie wiemy czy kolega wie co to znaczy włącz/wyłącz bloczki?

Czyli: po otwarciu polika masz bok szpulki z sześcioma pinami czyli bloczkami. działają na zatrzask. Paznokciem można je z dość dużą siłą przesunąć na zewnątrz lub do wewnątrz szpulki. To hamulec odśrodkowy. Bloczki na zewnątrz zwiększają hamowanie/zmniejszają prędkość obrotowa szpulki. Czym więcej ustawisz na zewnątrz tym większa siła hamowania. Na początek ustaw 3 na zewnątrz jak proponuje kolega powyżej. Traktuj to jako wstępne, wyjściowe ustawienie. Po zamknięciu polika masz hamulec magnetyczny. Nim możesz szybko i precyzyjnie ustawiać hamowanie szpulki w zależności od wagi i lotności przynęty oraz warunków wietrznych. Jak przy rzucie linka zbyt silnie puchnie albo tworzą się brody ustawiaj magnetyk bliżej maxa. Jak skończy ci się zakres magnetyka, możesz włączyć czwarty bloczek odśrodkowy lub jak czujesz się pewnie i są warunki, wyłącz kolejny bloczek i kombinuj magnetykiem (masz to opisane powyżej przez @jacob1993

Edytowane przez BOB

Dzięki koledzy, trochę dużo tych kombinacji, mogli to trochę bardziej uprościć. Przynajmniej wiem już o co chodzi.

po moich testach a mam niewielkie doswiadczenie w cascie mysle ze da sie tym kolowrotkiem rzucac duza lotna przyneta majac wylaczone hamulce calkowicie .

jak chcesz prostszy kolowrotek to kup c4 tam jest tylko odsrodkowy .

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Po pierwsze chciałbym się przywitać na forum. Witam serdecznie.   Pozwoliłem sobie podpiąć się pod ten temat gdyż mam mały dylemat, mianowicie:

Jako zapalony spinningowiec postanowiłem w tym sezonie spróbować castingu.  

Padło na kijek Westin W3 Powercast-T 40-120g    i jakiś multik z Abu..     I teraz nie wiem czy wybrać  Abu Toro 51lh  czy dołożyć trochę i wziąść Abu Revo Beast 41X   .

Multik będzie tylko i wyłącznie do łowienia szczupłych w granicach 70-110 cm na szkockich jeziorkach i pod przynęty(80% to gumy)  70-100g   (do lżejszego łowienie pozostanę przy moich spiningach) . Średnio mogę oszacować że multik musi przeżyć jakieś 20h rzucania miesięcznie.

Jako że w temacie castingu jestem kompletnie zielony , proszę was, kolegów po kiju o pomoc, bo przez ostanie  3 dni czytałem forum i już mam taki mętlik w głowie, że masakra..