Skocz do zawartości
  • 0

Stary kemping na przyczepkę podłodziową

Laska

Pytanie

Witajcie,

czy jest możliwość prawna przerobienia starego kempingu na przyczepkę do łódki.

Mam stary niewiadów - uszkodzeniu uległo nadwozie i pojawił się pomysł na przerobienie jej do łódki.

Jak wygląda proces zmiany przeznaczenia, badania techniczne, rejestracja?

Ktoś miał podobny temat?

Za wszelkie odpowiedzi jestem wdzięczny.

Z wędkarskim pozdrowieniem

Michał 

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A masz wpisane przyczepa kempingowa czy przyczepa lekka/towarowa bo to jest subtelna różnica. Jeździć można i bez papierów ale do czasu kontroli policji a nie daj Boże kolizji bo wtedy dupa zbita

Właśnie to jest ten niuans.

• 0

Pewnie podejście do tematu na całkowitym legalu mija się z celem. A może ktoś wie jak się ma sprawa z przyczepami sprowadzanymi z UK? Tu nie ma tablic czy dowodów na przyczepy posiadają one te same tablice co auto je wleczące. Jak w takim wypadku postępować może ktoś z UK porusz się po Polsce z kempingem lub lawetą?

• 0

Pewnie podejście do tematu na całkowitym legalu mija się z celem. A może ktoś wie jak się ma sprawa z przyczepami sprowadzanymi z UK? Tu nie ma tablic czy dowodów na przyczepy posiadają one te same tablice co auto je wleczące. Jak w takim wypadku postępować może ktoś z UK porusz się po Polsce z kempingem lub lawetą?

Wszystko się da zrobić kolega zarejestrował bez problemu przyczepkę pod skuter wodny, fakture zakupu trzeba mieć z UK

• 0

Do rejestracji przyczepy z UK wystarczy umowę KS i numer VIN nabity na ramie. Z tłumaczeniem umowy udajesz się do WK i rejestrujesz tymczasowo, po czym jedziesz na przegląd. Po przeglądzie wracasz do WK po twardy dowód. Należy pamiętać o ubezpieczeniu od razu po rejestracji tymczasowej - inaczej impreza nie będzie tania. Problem jest taki, że dużo przyczep z UK nie ma numerów na ramie, bo nikt o to specjalnie nie dba albo przyczepy mają numery krótkie, które nie są VIN. Uprzedzając pytania - tabliczki może nie być ( do załatwienia na legalu w urzędzie, koszt około 200 PLN), ale bez numeru na ramie nic nie zdziałamy.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Do rejestracji przyczepy z UK wystarczy umowę KS i numer VIN nabity na ramie. Z tłumaczeniem umowy udajesz się do WK i rejestrujesz tymczasowo, po czym jedziesz na przegląd. Po przeglądzie wracasz do WK po twardy dowód. Należy pamiętać o ubezpieczeniu od razu po rejestracji tymczasowej - inaczej impreza nie będzie tania. Problem jest taki, że dużo przyczep z UK nie ma numerów na ramie, bo nikt o to specjalnie nie dba albo przyczepy mają numery krótkie, które nie są VIN. Uprzedzając pytania - tabliczki może nie być ( do załatwienia na legalu w urzędzie, koszt około 200 PLN), ale bez numeru na ramie nic nie zdziałamy.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Warto też dodać ,że przyczepy ściągane z UK te kempingowe w 99% są odmłodzone o kilka lat .Tak dla przykładu jakiś tam model przyczepy był produkowany przez 7 lat ,powiedzmy między 1992 a 1999 rokiem to te 99% przyczep ,które przekroczyły granicę   ma w polskich papierach rocznik 1999 !!!.

Dziwne prawda ... ale prawdziwe. 

Naprawdę trudno jest znaleźć przyczepę ściągniętą z UK  z prawdziwym rokiem produkcji. Drugi problem to taki ,że brak dokumentów w UK daje dużo możliwości  aby nieuczciwy handlarzyna zarejestrował i następnie sprzedał  przyczepę  niewiadomego pochodzenia .

• 0

To nie aktualne.Obecnie nie ma mozliwosci zarejestrowania tkz.przyczepki SAM.

A kto mówi o przyczepie typu SAM. Mowa jest o zmianie przenaczenia pojazdu a to zrobić można.

Edit.

Panowe ja nie chcę sprowadzać przyczepy a pytam o prawną stronę poruszania się z przyczepą na brytyjskich numerach.

Jeśli nie posiadam dowodu rejestracyjnego bo niby skąd mam go mieć to na jakiej podstawie mogę taką przyczepę wlec?

Sporo Angoli jezdzi z kempingami do Hiszpani czy Francji i problemów nie ma pytam o polskie podejscie do tematu.

Edytowane przez albercik2

• 0

Nie sądze by tak było.Podejżewam że jest podobnie jak było z samochodami którymi poruszaliśmy się po Polsce (osoby zamieszkałe na wyspach) przed 2015r.

Jest przepis który mówi o zgodności przepisów z krajem rejestracji pojazdu czy jakoś tak. Mam dwie przyczepy i tak mnie tkneło co by było gdybym pojechał z łodzią do Polski. Sorrki @MichałL za zamieszanie ;). Postaram się coś więcej dowiedzieć w DVLA (taki wydział komunikacji) i dopisać kilka zdań.

• 0

Witajcie,

czy jest możliwość prawna przerobienia starego kempingu na przyczepkę do łódki.

Mam stary niewiadów - uszkodzeniu uległo nadwozie i pojawił się pomysł na przerobienie jej do łódki.

Jak wygląda proces zmiany przeznaczenia, badania techniczne, rejestracja?

Ktoś miał podobny temat?

Za wszelkie odpowiedzi jestem wdzięczny.

Z wędkarskim pozdrowieniem

Michał

Nie jesteś pierwszy z takim pomysłem http://forum.karawaning.pl/topic/21881-bodowa-przyczepy-towarowej-na-bazie-przyczepy-kempingowej/ . Znajomy miał też taki pomysł ale jak policzył koszt przeróbki, rejestracji,orzeczenia rzeczoznawcy, jazd po materiał,utylizacji pozostałości ,zakupu rolek ,cynkowania i miliona innych pierdoletów do ogarnięcia to taniej wyszło starą na złom zaciągnąć i kupić nową podłodziówkę z homologacją. W obecnych czasach przy takiej ilości producentów wszelakiej maści, cena nie jest powalająca można wynegocjować rabat ,zamówić układ rolek i podpór pod swoją łódź.

• 0

A kto mówi o przyczepie typu SAM. Mowa jest o zmianie przenaczenia pojazdu a to zrobić można.

Edit.

Panowe ja nie chcę sprowadzać przyczepy a pytam o prawną stronę poruszania się z przyczepą na brytyjskich numerach.

Jeśli nie posiadam dowodu rejestracyjnego bo niby skąd mam go mieć to na jakiej podstawie mogę taką przyczepę wlec?

Sporo Angoli jezdzi z kempingami do Hiszpani czy Francji i problemów nie ma pytam o polskie podejscie do tematu.

To zależy jak to będziesz robił. Jeżeli auto będzie zarejestrowane w UK to możesz ciągnąć, jeżeli w PL to też możesz ciągnąć, pod warunkiem, że przyczepa będzie na lawecie zarejestrowanej w Polsce :) . W skrócie - nie ma znaczenia kto kieruje, ale gdzie zarejestrowany jest pojazd ciągnący i jakie są wymogi odnośnie przyczepy w kraju jego rejestracji.

Edytowane przez psulek
  • Like 1