Laska Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Witajcie,czy jest możliwość prawna przerobienia starego kempingu na przyczepkę do łódki.Mam stary niewiadów - uszkodzeniu uległo nadwozie i pojawił się pomysł na przerobienie jej do łódki.Jak wygląda proces zmiany przeznaczenia, badania techniczne, rejestracja?Ktoś miał podobny temat?Za wszelkie odpowiedzi jestem wdzięczny. Z wędkarskim pozdrowieniemMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Jeżeli w dowodzie masz przyczepa kempingowa to ja tego nie wiedzę , sprzedaj to i kup podlodziowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SID Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Niestety Marchisio ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 albercik2 Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Nie jest tak do końca http://www.oskpustron.pl/witam_czy_mozna_przyczepe_kempingowa_przerobic_na_platforme_do_przewozy_towar_o,900,porady.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SID Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Nie jest tak do końca http://www.oskpustron.pl/witam_czy_mozna_przyczepe_kempingowa_przerobic_na_platforme_do_przewozy_towar_o,900,porady.htmlCiekawa informacja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robertd Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 (edytowane) co chcesz zmieniac zrob podlodziowke i jezdzij na tych papierach co masz ,jak zaczniesz kombinowac zaczna sie schody a tak masz papier wiec masz zarejestrowana przyczepke i juz Edytowane 24 Listopada 2017 przez robertd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robertd Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 co onabedzieprzewozic byle by tylko sie miescilaw dmc jesli to 1200 kg to w czym problem woz nawet dwie lodki naraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartsiedlce Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Ja mam podłodziówkę zarejestrowaną jako SAM na podwoziu Niewiadów 600, tak kupiłem i nigdy nie miałem problemu z policjantami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 (edytowane) A masz wpisane przyczepa kempingowa czy przyczepa lekka/towarowa bo to jest subtelna różnica. Jeździć można i bez papierów ale do czasu kontroli policji a nie daj Boże kolizji bo wtedy dupa zbita Edytowane 24 Listopada 2017 przez Marchisio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SID Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 A masz wpisane przyczepa kempingowa czy przyczepa lekka/towarowa bo to jest subtelna różnica. Jeździć można i bez papierów ale do czasu kontroli policji a nie daj Boże kolizji bo wtedy dupa zbitaWłaśnie to jest ten niuans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 albercik2 Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Pewnie podejście do tematu na całkowitym legalu mija się z celem. A może ktoś wie jak się ma sprawa z przyczepami sprowadzanymi z UK? Tu nie ma tablic czy dowodów na przyczepy posiadają one te same tablice co auto je wleczące. Jak w takim wypadku postępować może ktoś z UK porusz się po Polsce z kempingem lub lawetą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tiur Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 No nie wiem czy na pewno nie potrzeba. U nas nie zarejestrujesz nic co nie ma papierów. Homologacja i dowód zakupu o ile się nie mylę. Znajomy sprowadzał autem kempingi z UK anglikiem ale przyczepe miał zarejestrowaną u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Pewnie podejście do tematu na całkowitym legalu mija się z celem. A może ktoś wie jak się ma sprawa z przyczepami sprowadzanymi z UK? Tu nie ma tablic czy dowodów na przyczepy posiadają one te same tablice co auto je wleczące. Jak w takim wypadku postępować może ktoś z UK porusz się po Polsce z kempingem lub lawetą?Wszystko się da zrobić kolega zarejestrował bez problemu przyczepkę pod skuter wodny, fakture zakupu trzeba mieć z UK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tiur Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 A homologacji nie? i jesteś pewien, że jej nie miał?. No to teraz przykładowo jakbym chciał zarejestrować przyczepę bez papierów to wystarczy mi sama faktura zakupu?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 To tak nie działa że sobie sam zrobisz i powiesz że z UK na lewej fakturze. Oni jakoś to weryfikują ale nie wiem jak musiałbym kolegi dopytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bomber Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Nie jest tak do końca http://www.oskpustron.pl/witam_czy_mozna_przyczepe_kempingowa_przerobic_na_platforme_do_przewozy_towar_o,900,porady.htmlTo nie aktualne.Obecnie nie ma mozliwosci zarejestrowania tkz.przyczepki SAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Do rejestracji przyczepy z UK wystarczy umowę KS i numer VIN nabity na ramie. Z tłumaczeniem umowy udajesz się do WK i rejestrujesz tymczasowo, po czym jedziesz na przegląd. Po przeglądzie wracasz do WK po twardy dowód. Należy pamiętać o ubezpieczeniu od razu po rejestracji tymczasowej - inaczej impreza nie będzie tania. Problem jest taki, że dużo przyczep z UK nie ma numerów na ramie, bo nikt o to specjalnie nie dba albo przyczepy mają numery krótkie, które nie są VIN. Uprzedzając pytania - tabliczki może nie być ( do załatwienia na legalu w urzędzie, koszt około 200 PLN), ale bez numeru na ramie nic nie zdziałamy. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Do rejestracji przyczepy z UK wystarczy umowę KS i numer VIN nabity na ramie. Z tłumaczeniem umowy udajesz się do WK i rejestrujesz tymczasowo, po czym jedziesz na przegląd. Po przeglądzie wracasz do WK po twardy dowód. Należy pamiętać o ubezpieczeniu od razu po rejestracji tymczasowej - inaczej impreza nie będzie tania. Problem jest taki, że dużo przyczep z UK nie ma numerów na ramie, bo nikt o to specjalnie nie dba albo przyczepy mają numery krótkie, które nie są VIN. Uprzedzając pytania - tabliczki może nie być ( do załatwienia na legalu w urzędzie, koszt około 200 PLN), ale bez numeru na ramie nic nie zdziałamy. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Warto też dodać ,że przyczepy ściągane z UK te kempingowe w 99% są odmłodzone o kilka lat .Tak dla przykładu jakiś tam model przyczepy był produkowany przez 7 lat ,powiedzmy między 1992 a 1999 rokiem to te 99% przyczep ,które przekroczyły granicę ma w polskich papierach rocznik 1999 !!!.Dziwne prawda ... ale prawdziwe. Naprawdę trudno jest znaleźć przyczepę ściągniętą z UK z prawdziwym rokiem produkcji. Drugi problem to taki ,że brak dokumentów w UK daje dużo możliwości aby nieuczciwy handlarzyna zarejestrował i następnie sprzedał przyczepę niewiadomego pochodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 albercik2 Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 (edytowane) To nie aktualne.Obecnie nie ma mozliwosci zarejestrowania tkz.przyczepki SAM.A kto mówi o przyczepie typu SAM. Mowa jest o zmianie przenaczenia pojazdu a to zrobić można. Edit.Panowe ja nie chcę sprowadzać przyczepy a pytam o prawną stronę poruszania się z przyczepą na brytyjskich numerach.Jeśli nie posiadam dowodu rejestracyjnego bo niby skąd mam go mieć to na jakiej podstawie mogę taką przyczepę wlec?Sporo Angoli jezdzi z kempingami do Hiszpani czy Francji i problemów nie ma pytam o polskie podejscie do tematu. Edytowane 25 Listopada 2017 przez albercik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tiur Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Nie ma papierów to nie można się poruszać. Według naszego prawa. No chyba, że traktorem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 albercik2 Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Nie sądze by tak było.Podejżewam że jest podobnie jak było z samochodami którymi poruszaliśmy się po Polsce (osoby zamieszkałe na wyspach) przed 2015r.Jest przepis który mówi o zgodności przepisów z krajem rejestracji pojazdu czy jakoś tak. Mam dwie przyczepy i tak mnie tkneło co by było gdybym pojechał z łodzią do Polski. Sorrki @MichałL za zamieszanie . Postaram się coś więcej dowiedzieć w DVLA (taki wydział komunikacji) i dopisać kilka zdań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tiur Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Albercik nie doczytałem, moja wina. Bardziej chodziło mi o poruszanie się przez osobę mieszkającą w kraju takim zestawem. Ale przepisy są trochę skomplikowane więc nigdy nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Witajcie,czy jest możliwość prawna przerobienia starego kempingu na przyczepkę do łódki.Mam stary niewiadów - uszkodzeniu uległo nadwozie i pojawił się pomysł na przerobienie jej do łódki.Jak wygląda proces zmiany przeznaczenia, badania techniczne, rejestracja?Ktoś miał podobny temat?Za wszelkie odpowiedzi jestem wdzięczny. Z wędkarskim pozdrowieniemMichał Nie jesteś pierwszy z takim pomysłem http://forum.karawaning.pl/topic/21881-bodowa-przyczepy-towarowej-na-bazie-przyczepy-kempingowej/ . Znajomy miał też taki pomysł ale jak policzył koszt przeróbki, rejestracji,orzeczenia rzeczoznawcy, jazd po materiał,utylizacji pozostałości ,zakupu rolek ,cynkowania i miliona innych pierdoletów do ogarnięcia to taniej wyszło starą na złom zaciągnąć i kupić nową podłodziówkę z homologacją. W obecnych czasach przy takiej ilości producentów wszelakiej maści, cena nie jest powalająca można wynegocjować rabat ,zamówić układ rolek i podpór pod swoją łódź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 (edytowane) A kto mówi o przyczepie typu SAM. Mowa jest o zmianie przenaczenia pojazdu a to zrobić można. Edit.Panowe ja nie chcę sprowadzać przyczepy a pytam o prawną stronę poruszania się z przyczepą na brytyjskich numerach.Jeśli nie posiadam dowodu rejestracyjnego bo niby skąd mam go mieć to na jakiej podstawie mogę taką przyczepę wlec?Sporo Angoli jezdzi z kempingami do Hiszpani czy Francji i problemów nie ma pytam o polskie podejscie do tematu. To zależy jak to będziesz robił. Jeżeli auto będzie zarejestrowane w UK to możesz ciągnąć, jeżeli w PL to też możesz ciągnąć, pod warunkiem, że przyczepa będzie na lawecie zarejestrowanej w Polsce . W skrócie - nie ma znaczenia kto kieruje, ale gdzie zarejestrowany jest pojazd ciągnący i jakie są wymogi odnośnie przyczepy w kraju jego rejestracji. Edytowane 26 Listopada 2017 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 I pamiętaj o OC ostatnio sąsiad podjechał do sklepu 50m i kosztowało go to 1500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Laska
Witajcie,
czy jest możliwość prawna przerobienia starego kempingu na przyczepkę do łódki.
Mam stary niewiadów - uszkodzeniu uległo nadwozie i pojawił się pomysł na przerobienie jej do łódki.
Jak wygląda proces zmiany przeznaczenia, badania techniczne, rejestracja?
Ktoś miał podobny temat?
Za wszelkie odpowiedzi jestem wdzięczny.
Z wędkarskim pozdrowieniem
Michał
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi