Skocz do zawartości

Super UL Casting

Eskulap

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie Jurka jest bardzo na miejscu, bo sam, mimo iż moje umiejętności są dosyć duże, rzucanie 1-1,5g traktuje bardziej jako trening. Do nauki castingu polecił bym bardziej średniej gramatury przynęty, gdzieś od 10g. Inaczej możesz się szybko zniechęcić. Poza tym do takiego lekko-średniego casta nie trzeba aż tak drogiego sprzętu.

Najtaniej Curado 51E i płytkiego Availa - czyli do 1000zł. Do tego jeszcze uzbrojenie odpowiedniego kija, bo nie znam takiego seryjnego.

Tu jest seria fajnych nowych abu http://www.purefishing.jp/products_2011/abugarcia/fantasista _mgs.html

zwróć uwage FDC-63LS MGS

Jerzy - nie mam pojęcia, ale nie łowie nigdy cięższym sprzętem, więc wchodzi w grę tylko UL, a chciałbym spróbować castingu.

to w takim razie oszczedze ci rozczarowan i zdecydowanie odradze zaczynanie castingu od zastawu UL.

Na stronie glownej i na forum jest cala castingowa wikipedia, wiec proponuje zaczac od lektury a nie od zamawiania w necie super lekkich kijow i multiplikatorow z tunningowymi szpulami.

:D

Najtaniej Curado 51E i płytkiego Availa - czyli do 1000zł. Do tego jeszcze uzbrojenie odpowiedniego kija, bo nie znam takiego seryjnego.

Tu jest seria fajnych nowych abu http://www.purefishing.jp/products_2011/abugarcia/fantasista _mgs.html

zwróć uwage FDC-63LS MGS

Cena za te nowości w granicach 350 e plus stosowne opłaty, po mojemu lepiej już coś zbudować.

U.

zwróć uwage FDC-63LS MGS

Wiesz, że lubię Abu, ale co nowsze serie to bardziej do kitu mają, więc jestem bardzo sceptyczny jeśli chodzi o podane w pytaniu zastosowania.

Nie demonizujmy tego ULa aż tak bardzo. Jednego kolegę uczyłem na swoim zestawie i ogarnął w dość krótkim czasie. No ale miał mnie, sam pewnie by się poddał.

Dziś właśnie przyszła mi szpulka i hamulczyk Availa do curadziaka 51E, nawinąłem sufix'a 832 10lb i poszedłem testować. Zainstalowałem to do Team dragona 2,40m cw. 3-14gr. Obrotówka mepps nr 1 (3,6gr) leci na luzie na ok 15m, woblerek 33mm (3,4gr) leci nieco bliżej, ok 12m z lekkiego rzutu. Z szybkiego testu wyszło mi to o czym pisał Mekamil, że aby rzucić na zadowalające odległości np. wabikiem 3gr poza multikiem potrzebny jest kij który będzie faktycznie ładował jako tako się przy lekkim wymachu i przy podanej masie przynęty. Podejrzewam że dałoby się ukręcić specjalistyczny kij do 5gr i sparować go z takim multiplikatorem tylko obawiam się że z komfortem łowienia nie miałoby to wiele wspólnego, myślę że nie byłoby sensu katować się przynętami 1-1,5gr, przy tej masie nie ma wystarczającej siły, która ciągnie linkę ze szpuli. Można oczywiście pokusić się o zastosowanie 50m mono 0,10-0,12 która dodatkowo przez rozciągliwość doładuje przy wyrzucie tylko co na taki zestaw łowić? Przezroczyste okonie? Nie daj Boże uwiesi się klusek 40cm w nurcie i po ptakach :mellow:

Może kiedyś na jakimś zlocie się spotkamy. Pokaże Ci ze przy odpowiednim kijku komfort rzucania tym zestawem istnieje już od jakiś 2,5g. Oczywiście mowa o lotnych wabikach. Osobiście na testach, co zresztą będzie opisane zszedłem do ok, 1,2g. 5g lata już na bardzo duże odległości :D

PS. ja traktuje to jak świetną zabawę, nie mam parcia by komuś udowadniać swoje racje :D Aczkolwiek pomoc w nauce zawsze mogę.

@Tomek to może zdradzisz jaki to kij?:D Mam jutro zamiar zainstalować do kongera elvisa do 4gr, nie jest to co prawda cast tylko spin ale może mi się więcej rozjaśni.

Mój kolega na próbę zamontował multi do jakiegoś starego shimaniaka, 3m do 40g ale kijek bardzo głęboko się lądujący i o dosyć niskich przelotkach. Zabawa jak się patrzy, tylko trochę niewygodnie się trzyma bez pazura. Poza tym reszta jest ok. To taka dygresja.

Aha jeszcze jedna uwaga, przy tak lekkich przynętach lepiej się rzuca jednoręcznym kijkiem, bo przy długim dwuręcznym trzeba uważać na wymach. Często zbyt mocno się ląduje i nie wprawna osoba może szybko się zniechęcić :D

Osobiście na testach, co zresztą będzie opisane zszedłem do ok, 1,2g. 5g lata już na bardzo duże odległości :D

PS. ja traktuje to jak świetną zabawę, nie mam parcia by komuś udowadniać swoje racje :D Aczkolwiek pomoc w nauce zawsze mogę.

A czy jest szansa na krótki filmik do opisu?:D myślę, że wielu osobom pomogłoby to w nauce ultra lighta.

Pozdrawiam

S.