Tarłoś Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Witam,szukam informacji na temat firmy Fisher która produkowała blanki i wędki w USA jeszcze jakieś 20 lat temu.Udało mi się dowiedzieć tylko, że produkowali dla wielu uznanych firm, ( Winston, Hardy, Scott), że wymyślili połączenie typu spigot. Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej w szczególności o ich blankach grafitowych przeznaczonych lub adaptowanych do spiningu. Może ktoś z Was miał jakieś doświadczenia, ma wędki Fisher-a, blanki albo chociaż jakieś informacje.Pozdrawiam,Tarłoś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powell Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) Wczesne Winstony z lat 80”tzw Pre-IM6(te ktore nie były oznakowane IM6 lub WT) budowane były na blanku J.Kennedy Fishera, , Hardy zbudował na ich blanku znanego wszystkim zapewne Smugglera, Scott -serię G, Powell np. serie m.in. WB ( West Branch). Sporo muchówek na ich blankach robił wtedy Orwis. Fisher wypuszczał jednoczesnie identyczne modele ze swoim szyldem. Podobnie jak dzis... jeden chinczyk -10 róznych naklejek ..Czyli jak mówia amerykanie” same animal different name” . Nie był to wprawdzie " dynamit" jak dzisiejsze konstrukcje , ot typowe klasyki o akcji moderate, bardzo ciepłe, ładnie zbalansowane, takie z klasą dla ludzi nie -nerwusów.. Mialy jedną wspolną cechę. Same rzucały ( do dziś rzucają!) i wybaczały błędy. Blanki robione na tzw. graficie podstawowym GT40. Czasami spotkać je mozna jeszcze na ebayu. Edytowane 27 Listopada 2017 przez border river 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Tak, można kupić jeszcze na ebayu używane wędki ale także nowe blanki.Miałem w reku kilka ich wędek.Wszystkie były bardzo solidne o grubych ściankach.W Polsce ciężko będzie znależć jakieś informacje,najszybciej na forach muchowych w usa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Dzięki za odzew,pytam nie bez przyczyny, stałem się posiadaczem wędki uzbrojonej właśnie na blanku Fisher-a, a konkretnie z takim opisem SP- IM6+ 2S 864MF/P i zastanawiam się czy był to blank typowo spiningowy czy był adaptowany z muchówki. Rzeczywiście wędka jest o akcji moderate, blank jest bardzo smukły ze stosunkowo solidnymi ściankami, oczywiście na spigocie. Taka solidna pstrągówka.Właśnie zabrałem się za nią żeby tchnąć nowe życie, póki co odzyskałem blank i wylakierowałem.Zastanawiam się jak uzbroić ale chyba ze względu na historię ( wszak to blank co najmniej 20-sto letni ) pójdę w tradycję tak po staremu . Najbardziej dla mnie istotna informacja to czy jest to blank muchowy czy spiningowy? Może ktoś z Was pomoże?.Pozdrawiam,Tarłoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powell Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) Mialem jednego burgundowego Fishera , to był troche pozniejszy juz model z poczatku lat 90. Poniewaz był dosc mocny 7/8, sprzedalem go, zbyt pochopnie niestety. Solidne miecho w dole, z bardzo czułym topem, o akcji fast z super progresją przy wyginaniu.Bynajmniej nie pała, spełniał wszelkie cechy wędziska z najwyzszej półki.Fishery "origin" nie zostały należycie docenione. Okazało sie, że podobnie jak dzis rownież wówczas , w ogólnym pojęciu ludzi literki i logo firmy wypuszczającej były wyznacznikiem jakosci.. A to była bardzo solidna firma, jakością dorównywała blankom ot chocby Diamondbacka ( oczywiscie Vermont era.. ). Edytowane 28 Listopada 2017 przez border river Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomrodmaker Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Elegancko wykonany, a i logotyp na tubie świetny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi