Skocz do zawartości

Wędki ROBINSON - opinie

hoin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz czego szukasz, może jestem w stanie pomóc bo ten rok za okonkiem tylko biegam i kilka wklejek i innych UL miałem a co do podbierania ręką to albo krótki kijek, taki moim zdaniem jest najlepszy do okoniowania a łowię na Odrze i wszystko ponad 2,15 wykluczyłem albo na plecach podbierak pstrągowy albo jak u mnie i jednio i drugie.

Napisz czego szukasz, może jestem w stanie pomóc bo ten rok za okonkiem tylko biegam i kilka wklejek i innych UL miałem a co do podbierania ręką to albo krótki kijek, taki moim zdaniem jest najlepszy do okoniowania a łowię na Odrze i wszystko ponad 2,15 wykluczyłem albo na plecach podbierak pstrągowy albo jak u mnie i jednio i drugie.

Potrzebuje kijka z nastawieniem na okonia lowionego w opadzie. Bardzo mozliwe przylowy ale nastawiam sir na okonie wiec prxylow pozostaje prxylowem. Tylko gumki na jigu nic poza tym. Dlugosc do 2,40 m. Zakres ciezaru glowki 2-7 gram + gumki keitech swing impact 2, relax 5 cm, dragony 5 cm. Mialem kongera tango ale zbyt kluskowsty w moim odczuciu wiec sprzedalem go, mialem fishmakera ale ten z kolei za sxtywny i tez go ozenilem i szukam alternatywy.

No to za normalne pieniądze chyba tylko Mikros, jest inny od Tango, szybszy, lżejszy, ale nie sztywna pała, dziwna konstrukcja, ale ogarnia 2,5g do 5/6g+ kajtek2", wart swej ceny, za 200 na olx ostatnio widziałem i jako zapas myślę kupić. No i Mikros nie tylko pokaże na szczytówce ale i kopnie w łokieć, wiele "okoniówek" ma problem z czułością.

Tak w skrócie, to nie da sie tak znaleźć kija do bardzo specyficznych warunków, trochę trzeba poprzebierać, ostatnio miałem jednego z lubianych i szanowanych kijków, o bardzo dobrych opiniach na forum, którego sprzedałem po jednym dniu łowienia, nie pasował mi ani koledze, z którym łowię, po prostu specyfika łowiska i potrzeb. Trzeba spokojnie poszukać :)

No to za normalne pieniądze chyba tylko Mikros, jest inny od Tango, szybszy, lżejszy, ale nie sztywna pała, dziwna konstrukcja, ale ogarnia 2,5g do 5/6g+ kajtek2", wart swej ceny, za 200 na olx ostatnio widziałem i jako zapas myślę kupić. No i Mikros nie tylko pokaże na szczytówce ale i kopnie w łokieć, wiele "okoniówek" ma problem z czułością.

Tak w skrócie, to nie da sie tak znaleźć kija do bardzo specyficznych warunków, trochę trzeba poprzebierać, ostatnio miałem jednego z lubianych i szanowanych kijków, o bardzo dobrych opiniach na forum, którego sprzedałem po jednym dniu łowienia, nie pasował mi ani koledze, z którym łowię, po prostu specyfika łowiska i potrzeb. Trzeba spokojnie poszukać :)

a Ja z kolei odradzę wspomnianego Mikrosa ze względu na max CW które w moim odczuciu kończy się na 4-5g główce a kolega wspominał że chce ogarnąć nawet 7g.

Myślę, że Diaflex Perch do 8g będzie dla Ciebie odpowiednią wędką.

PS. jeśli chcesz wydać odrobinkę więcej kaski to polecam Konger Paladin Perch 2,25 do 12g(nie myl z 2,00m bo jak dla mnie mocno się różnią) z tym, że nie jest to wklejka. Miałem ten kijek i bardzo miło go wspominam a te 12g w opisie jest mocno przesadzone ale to kwestia indywidualna.

Palladin to trochę na inny budżet....mam Diaflexa Perch ale 2,70 w 100% potwierdzam informację o delikatności wklejki - jest bardzo krucha i u mnie też jest już po wymianie. Bardzo często się rozwarstwia....

Jeśli chodzi o moc to szczupaki 70-80cm jako przyłów bez problemu, bolek 60 w Wiśle - bez problemu. Mocny kij, świetny do główki. Na troka nie łowię więc nie powiem i nie doradzę. Moim zdaniem 3gramy + mała gumka to początek komfortu, który kończy się na kajtku 3" + 8 gram. Można łowić i 12gram + guma ale już dobrze nie podbija.

Ogólnie - POLECAM.

• Like 1

Łowię na Diaflex Perch 240 do 8g już 5 albo 6 rok i wbrew pozorom jest to mocny kijek. Nie boi się przyłowu w postaci szczupaka 60-70 cm. Jeśli pozbędziesz się oryginalnych przelotek i uzbroisz go w lekkie minimy (ja tak zrobiłem) to będzie jeszcze lepszy (szybszy i czulszy).

Edytowane przez michał34

Łowię na Diaflex Perch 240 do 8g już 5 albo 6 rok i wbrew pozorom jest to mocny kijek. Nie boi się przyłowu w postaci szczupaka 60-70 cm. Jeśli pozbędziesz się oryginalnych przelotek i uzbroisz go w lekkie minimy (ja tak zrobiłem) to będzie jeszcze lepszy (szybszy i czulszy).

Jaki przedzial komfortowo obsluguje? od 2gram+gumka do 7 gram+ gumka da rade? Mowa tu o gumce kolo 5 cm? jaki koszt ci wyszedl zeby go przezbroic?

• 1 miesiąc temu...

Mogłbyś ktoś kto posiada diaflexa 2,25m 2-12 zmierzyć średnice wklejki zaraz za przelotką szczytową oraz przed miejscem wklejenia w blank ? 

Nie wiem czy wersja 2,5m ma taką samą wklejkę jak 2,25m ale od biedy mogą być wymiary - wklejam nową szczytówkę i chciałbym mieć zbliżone do tego co było.

Niestety starej nie posiadam - kij był w serwisie i został "profesjonalnie"  naprawiony... :(

• 3 miesiące temu...

Pytania do użytkowników o kij ROBINSON DIAFLEX PERCH JIG 2-10 g, mam na myśli serię high carbon. Szukam czegoś między SG Parabellum 0-7 a Mikado Inazuma Perch 18g. Potrzebuje szybkiego kija na okonia do 10g. Jakieś opinie, uwagi, wrażenia ?

Edytowane przez Robert Crocker

Pytania do użytkowników o kij ROBINSON DIAFLEX PERCH JIG 2-10 g, mam na myśli serię high carbon. Szukam czegoś między SG Parabellum 0-7 a Mikado Inazuma Perch 18g. Potrzebuje szybkiego kija na okonia do 10g. Jakieś opinie, uwagi, wrażenia ?

Zapytaj użytkownika @czaro73 jest w posiadaniu Diaflexa NanoCore Perch 2-12g

Tak, w telegraficznym skrócie... ;)  Co do Diaflexa 2-12 g, to jedyny mankament, to dłuższy dolnik, jednym może to przeszkadzać, innym mniej. Cała wędka jest zrobiona starannie, czucie jest naprawdę przyzwoite. Nie sprawdzałem jeszcze górnego zakresu, ale 4 g wobkami, możemy śmignąć już na te 15/20 m. Gumeczki 5cm na 3-5 g główkach latają fajnie i prowadzanie ( sygnalizacja na szczytówce ) jest zadowalająca. Blank pod rybami spisuje się dobrze, fajnie pracuje, a 50 cm szczupakowy przyłów, nie zrobił na nim wielkiego wrażenia. Nie jest to kluska, która pod byle obciążeniem ( ryba ) przechodzi do pełnego ugięcia. 

Kij był ze mną dopiero na 2 wyjazdach, myślę, że w przeciągu 2-3 tygodni ( gdyby były pytania ), będę mógł więcej napisać.

I pytanie podstawowe; czy warto kupić ?

Moim zdaniem, na chwilę obecną - TAK, a wartość dodana to 10 lat gwarancji ( z tego co pamiętam )

Pozdrawiam

• Like 1

Tak, w telegraficznym skrócie... ;)  Co do Diaflexa 2-12 g, to jedyny mankament, to dłuższy dolnik, jednym może to przeszkadzać, innym mniej. Cała wędka jest zrobiona starannie, czucie jest naprawdę przyzwoite. Nie sprawdzałem jeszcze górnego zakresu, ale 4 g wobkami, możemy śmignąć już na te 15/20 m. Gumeczki 5cm na 3-5 g główkach latają fajnie i prowadzanie ( sygnalizacja na szczytówce ) jest zadowalająca. Blank pod rybami spisuje się dobrze, fajnie pracuje, a 50 cm szczupakowy przyłów, nie zrobił na nim wielkiego wrażenia. Nie jest to kluska, która pod byle obciążeniem ( ryba ) przechodzi do pełnego ugięcia. 

Kij był ze mną dopiero na 2 wyjazdach, myślę, że w przeciągu 2-3 tygodni ( gdyby były pytania ), będę mógł więcej napisać.

I pytanie podstawowe; czy warto kupić ?

Moim zdaniem, na chwilę obecną - TAK, a wartość dodana to 10 lat gwarancji ( z tego co pamiętam )

Pozdrawiam

A czy to prawda, że gwarancja nie obejmuje szczytówki ? I co to znaczy, ze czucie jest zadowalające ? Kijek to prawie 600 zł i dlatego pytam bo oczekuję więcej niż zadowalającego czucia w granicach 4-8g.

BTW Dzięki za odzew.

Ja od siebie dodam, że  Diaflexem Trout Jig 5-20g ostanio łowiłem okonie na Wasabi 75 mm na 3 gramowej główce, żyłeczka 0,16mm. Brania czy wszelkie anomalia odczuwałem bardzo wyraźnie. Wiadomo, że po zmianie wędki na lepszą czuć różnicę.

A czy to prawda, że gwarancja nie obejmuje szczytówki ? I co to znaczy, ze czucie jest zadowalające ? Kijek to prawie 600 zł i dlatego pytam bo oczekuję więcej niż zadowalającego czucia w granicach 4-8g.

BTW Dzięki za odzew.

Nie wiem, czy szczytówki nie są objęte gwarancją, będziesz musiał o to dopytać sprzedawcy lub producenta. 

Co do czucia przynęt, to moim zdaniem, od 6 g - to najbardziej optymalne CW.  

Nie jestem w stanie napisać Tobie, TAK - bierz ten kij, bo moja ocena jest na chwilę obecną - subiektywna.

Nie mniej jednak, tak jak pisałem wcześniej, mi ten kij odpowiada i sprawdza się w przynętach 4 - 10 g.

Pozdrawiam

Czaro73

No mniej więcej taką gramaturę ma ogarniać ... Szukam czegoś jeszcze podobnego do tego Diaflexa w takim CW żeby jakiś głębszy research zrobić ale póki co nie widzę nic co by przykuło moją uwagę. Są Daiwy z serii G Black ale nie ma o nich opinii ...