Skocz do zawartości
  • 0

Silnik dziobowy do łodzi Semper 440XT - Minn Kota czy MotorGuide?

Maxer

Pytanie

Witam

Rozglądam się za silnikiem dziobowym do Sempera 440 XT i z tąd pytanie jak długość kolumny 44 cale czy 54. Podobno 55 lbs  wystarcza dla tej łodzi. Silnik oczywiście z GPS i możliwością spięcia go z echo np. po NMEA 2000. Może ktoś pomóc w temacie czy oprócz polecanego MotorGuaid Xi5 jest coś wartego uwagi ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pytanie czy czegoś nie ma po drodze między jednym a drugim końcem, jakiegoś dziwnego krosowania czy elementów elektronicznych.

Bo jak jest 1 do 1 to z modeliny można sobie zrobić wtyczki z kablem. 

A jak by było to takie proste to sąsiedzi zza wschodu już by to dawno zrobili (no chyba że już mają).

Potrzebny jest dawca (do pomiarów), na pewno ktoś tu ma, tylko niech się przyzna  B)

Edytowane przez Pietruk

• 0

Ja mam silnik MotorQuide Xi5  skonfigurowany z Lowrance carbon 12' zamontowane na Semperze, z wtyczkami nic nie wyjdzie, próbowałem. Jest tak jak kolega wyżej opisuje, oprócz samych wtyczek i kabli są jeszcze pewne elementy elektroniczne umieszczone bezpośrednio na kablu. Ale ja widzą również zalety takowej konfiguracji, choć na razie uczę się tego ustrojstwa.

• 0

Ja mam Xi5 jak tylko wszedł na polski rynek. Czekałem 2 lata od premiery w USA.

Myślę że na początek można się obyć bez parowania z echo.

Jak to jest czyjś pierwszy dziobowy silnik to gwarantuje że będzie mega zadowolony.

A jak ochłonie to zobaczy czy jest mu ten kabel naprawdę niezbędny.

• 0

i bułki w sklepie po stówce....

ależ masz tok rozumowania....

mozna dupe szklem golic, jesc tluszcze utwardzane o smaku masla i uzywac sprzetu toya przy budowach obiektu.... wszytsko mozna. Tylko abstrakcja dla mnie jest , kupowanie silnika i echosondy za grube siano , rzedu nastu tysiecy i do tego lutowac jakies kule kabli , ktore nie wiadomo czy nie przysluza sie uszkodzeniu sprzetu...to tak jak bys kupil TV 60" na full wypasie 8k i ogladal na nim filmy z yt w rozdzielczosciach 640x800 , popadajc przy tym w samozachwyt, ze masz zaj...ty tv a obraz wymita , poprostu miazdy suty.

Kazdy ma swoje zdanie , nie ciagnijmy wywodow... :)

Edytowane przez siarq
  • Like 2

• 0

mozna dupe szklem golic, jesc tluszcze utwardzane o smaku masla i uzywac sprzetu toya przy budowach obiektu.... wszytsko mozna. Tylko abstrakcja dla mnie jest , kupowanie silnika i echosondy za grube siano , rzedu nastu tysiecy i do tego lutowac jakies kule kabli , ktore nie wiadomo czy nie przysluza sie uszkodzeniu sprzetu...to tak jak bys kupil TV 60" na full wypasie 8k i ogladal na nim filmy z yt w rozdzielczosciach 640x800 , popadajc przy tym w samozachwyt, ze masz zaj...ty tv a obraz wymita , poprostu miazdy suty

Mogą być i kute te kable w gooownie, tylko cena, a raczej polityka producenta (dystrybutora w Polsce) powoduje że powstają jakieś abstrakcyjne ceny za kawałek miedzi oblanej gumą.

Ciekawi mnie koszt wymyślenia zabezpieczeń tych kabli i ich produkcja, opłacalności kombinacji i zysku z tego.

Żeby nie cena rozpruł bym jednego. (pewnie nie jednego to powstrzymuje  :P )

Ale pewnie wcześniej czy później i tak kupię... bo innego wyjścia nie będzie, oczywiście kabel... 

A telewizor XX cali mam i czasami oglądam w nim SD i się cieszę z tego co niesie przekaz, a nie wygląd pudła i pikseli liczba się z niego wylewająca strumieniem, wyrosłem z tego (chyba stary się robię :mellow: )

• 0

Witam,

Mam u siebie na łodzi Motorguide xi5 podłączoną w sieci z HDSem. Żeby podłączyć dziobówke do echo musisz dokupić bramkę pinpoint. Jest to kawałek kabla z podłużną kostką na nim, w zestawie jest też trójnik do wpięcia w sieć NMEA 2000. Przede wszystkim powinieneś zacząć od stworzenia sobie sieci NMEA 2000 na łodzi, gdzie możesz podłączyć wszystkie urządzenia, które mogą się komunikować ze sobą jak np echo, dziobówkę, silnik główny, antenę itd. Wpinając silnik w taką sieć uzyskujesz później sporo fajnych opcji i możliwości z pozycji echosondy i z każdą aktualizacją przybywa ich więcej. Na początek jednak proponuję Ci abyś pobawił się silnikiem z pozycji pilota bezprzewodowego i pedału nożnego. Z pozycji pilota masz również kilka opcji jak np nagrywanie i odtwarzanie własnych tras, waypointy itd. Naprawdę fajna i przydatna zabawka.

• Like 1

• 0

Podepnę się do tematu, widziałem działanie motorguide z lowrance gdzie  z poziomu plotera można kotwiczyć łódź. Funkcja krótko mówiąc bajka.  Ale zastanawiam się nad założeniem zwykłego silnika dziobowego z GPS z pedałem. Koszty są pewnie o wiele mniejsze a funkcjonalność taka sama. Czy obsługa, trwałość i przede wszystkim działanie silników z pedałem jest komfortowe i przyjemne? 

Mam HDS-a i zastanawiam się w którą stronę uderzyć. Proszę o opinie. Widziałem też testy Caymana 55 ale tego już pod ploter nie podepnę a cena o wiele niższa niż MG czy Minnkota.